ΜΕΓΑΛΑ ΤΑ ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ERDOGAN


Στο άρθρο μου  στις 16 Μαρτίου 2020 με τίτλο «Η πιθανή οικονομική κατάρρευση της Τουρκίας και του Erdogan» που δημοσιεύθηκε στο site σας, το οποίο σημειωτέον ήταν και το πρώτο το οποίο γράφηκε με αυτό το θέμα, ανέλυα λεπτομερειακά την πολύ μεγάλη πιθανότητα λόγω κορωναιού, να καταρρεύσει οικονομικά η Τουρκία και το καθεστώς Erdogan.

Μάλιστα προέβλεπα ότι οι επόμενοι 2 μήνες ότι θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι για την «επιβίωση» του καθεστώτος Erdogan  και πως αναμένω μεγάλες ανακατατάξεις στο εσωτερικό της Τουρκίας. Επιπλέον οι  μεγαλοιδεατισμοί  του Εrdogan και των εξαπτέρυγών του, εκτιμούσα ότι λόγω των  επικείμενων  δραματικών λόγω κορωναιού εσωτερικών περιστάσεων στην Τουρκία, δεν θα μπορούσαν να σώσουν την κατάσταση.

Η πρόβλεψή μου σταδιακά επαληθεύεται , αφού φαίνεται ότι «τα ψέματα» του καθεστώτος Erdogan τελείωσαν και ήρθε η ώρα της αλήθειας για τον ίδιο και το καθεστώς του. Ο φτωχός τουρκικός λαός άρχισε να δοκιμάζεται ήδη από την πανδημία του κορωναιού. Τα μέτρα τα οποία έχει λάβει η Τουρκία για την αντιμετώπιση του κορωναιού τα πήρε  πολύ καθυστερημένα, αφού ο Erdogan προτίμησε να λέει ψέματα όχι μόνο στη Διεθνή κοινότητα αναφορικά με την εξάπλωση του κορωναιού στη χώρα του, αλλά να λέει ψέματα και στον ίδιο του το λαό.

Η Τουρκία τα τελευταία χρόνια με την καθοδήγηση πάντα του Erdogan ακολούθησε μία φρενήρη πορεία αναφορικά με την εκπόνηση και εκτέλεση πολυδάπανων στρατιωτικών εξοπλιστικών προγραμμάτων. Αποτέλεσμα αυτού τεράστιοι οικονομικοί πόροι της Τουρκίας να αναλώνονται για τον παραπάνω σκοπό. Ο «σουλτάνος» ζώντας εκτός τόπου και χρόνου, οραματιζόταν και οραματίζεται την ανασύσταση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, την Γαλάζια Πατρίδα , και άλλα παρόμοια. Δημιούργησε στο λαό του «το παραμύθι», ότι όλες οι γειτονικές χώρες αλλά και οι σύγχρονες Μεγάλες Δυνάμεις με πρώτη τις ΗΠΑ , επιθυμούν τη διάλυση της Τουρκίας, την οποία σταδιακά με την παραπάνω επίφαση μετέτρεψε σε μία χώρα στρατόπεδο.

Η Τουρκία  στην πραγματικότητα δεν κινδυνεύει από τους γείτονές της , αλλά από τον ίδιο τον μεγαλοιδεατισμό του Erdogan. Αντίπαλος του Erdogan είναι ο ίδιος του ο εαυτός, αφού θέλει να ξεπεράσει  σε υστεροφημία στα μάτια των τούρκων τον μεγάλο του αντίπαλο, τον Κεμάλ Αττατούρκ. Γιαυτό και οδηγεί την Τουρκία σε διαρκείς πολεμικές εκστρατείες σε Συρία και Βόρειο Ιράκ. Γιαυτό ανακατεύεται στη Λιβύη και προκαλεί συνεχώς Ελλάδα και Κύπρο. Γιαυτό φραστικά και όχι μόνο επιτίθεται κατά του Ισραήλ και της Αιγύπτου.


Ακόμη και αυτές οι ΗΠΑ δεν γλίτωσαν από τις απειλές και τους εκβιασμούς του Erdogan. Στην ουσία ο Erdogan κατόρθωσε η Τουρκία να αποκτήσει τον τίτλο της «χώρας ταραξία» απειλώντας την Διεθνή ασφάλεια. Αναφορικά με τον τουρκικό λαό, αυτός δυστυχώς πληρώνει ένα συνεχή φόρο αίματος, αφού στο όνομα των υπερφίαλων σχεδίων του Erdogan και του Akar σε Συρία.Λιβύη,Ιράκ και ΝΑ Τουρκία, σκοτώνονται τούρκοι στρατιώτες συνεχώς και να δαπανώνται τεράστια ποσά, αφού οι πόλεμοι κοστίζουν και πολλά χρήματα.

Απόρροια όλων των οικονομικών εξόδων για πολέμους και εξοπλιστικά προγράμματα, είναι η Τουρκία να μην διαθέτει επαρκή χρήματα για την δημόσια υγεία.

Συνεπώς το ήδη  υπάρχον προβληματικό δημόσιο σύστημα υγείας στην Τουρκία, λόγω ελλείψεως οικονομικών πόρων έγινε ακόμη πιο προβληματικό για τον μέσο τούρκο πολίτη. Η πανδημία του κορωναιού μάλλον θα δώσει τη χαριστική βολή στο ήδη νοσούν τουρκικό δημόσιο σύστημα υγείας.
Ο Erdogan  τα παραπάνω τα γνωρίζει, γιαυτό θα πρέπει να προβεί σε άμεσες ενέργειες προκειμένου να αποφύγει την κατάρρευση του καθεστώτος του, το οποίο για πρώτη φορά μετά το πραξικόπημα σε βάρος του απειλείται τόσο σοβαρά. Θα έλεγα ότι η κατάσταση  τώρα στην Τουρκία είναι σοβαρότερη  ακόμη και από την περίοδο του πραξικοπήματος.

Εδώ όμως είναι που αρχίζουν τα διλήμματα για τον Erdogan. Πού να στραφεί προς αναζήτηση βοήθειας; Βλέπεται ότι δεν έχει αφήσει και κανέναν απείραχτο. Την Κίνα με τους ιαγουάρους που κοπτόταν για τα δικαιώματά τους, τη Ρωσία με τα προβλήματα στο Idlib, τις ΗΠΑ που τις έχει «πουλήσει» κατ εξακολούθηση με τους S-400 και τη Συρία , ή την ΕΕ που την απειλούσε και την απειλεί με τους πρόσφυγες και το μεταναστευτικό.

Μοιάζει ο Erdogan πλέον σαν ένα γέρικο μοναχικό λύκο που αντιλαμβάνεται πως θα πρέπει να κάνει πολλές παραχωρήσεις  σε μια σειρά από θέματα προκειμένου να τύχει η Τουρκία εξωτερικής βοήθειας. Επίσης αν τα πράγματα στην Τουρκία λόγω κορωναιού χειροτερέψουν, τότε ίσως βρεθεί στο τεράστιο δίλημμα να αναθέσει στο στρατό την περιφρούρηση των πόλεων και των χωριών.

Θα το κάνει, και αν ναι ποιός του εγγυάται ότι οι στρατιωτικοί δεν θα τον ανατρέψουν, μετά τα όσα πάμπολλα έχει κάνει σε βάρος τους με φυλακίσεις, διωγμούς κλπ. Και αν αυτό γίνει , η πιστή στον Erdogan μισθοφορική εταιρεία SAADAT, αλλά και οι εξοπλισμένοι οπαδοί του ΑΚΡ δεν θα αντιδράσουν βίαια; Μήπως τελικά η Τουρκία φτάσει σε σημείο να γευτεί το πικρό ποτήρι ενός εμφυλίου πολέμου;

Ίσως δούμε τελικά η Τουρκία  να βιώσει απίστευτες εσωτερικές καταστάσεις το επόμενο δίμηνο.
Ίδομεν

Παναγιώτης Νάστος
Σχης(ε.α)-Αναλυτής-Συγγραφέας