Η τεράστια στρατιωτική άσκηση στο Αιγαίο και οι πανηγυρισμοί της Τουρκίας


Πανηγυρίζουν μόνοι τους οι Τούρκοι και φαντασιώνονται ότι εν μέσω πανδημίας με μια άσκηση στο Αιγαίο… «τρόμαξαν τους Έλληνες». Η είδηση της τουρκικής ναυτικής άσκησης στη Μεσόγειο μεταξύ 15-17 Απριλίου σχολίασε σχεδόν με τον ίδιο τρόπο ο ελεγχόμενος από τον Ερντογάν τουρκικός τύπος, όπως μετέδωσε από την Κωνσταντινούπολη η ανταποκρίτρια του sigmalive, Μαρία Ζαχαράκη.

Η εφημερίδα «Σαμπάχ», για παράδειγμα, η οποία αποκάλυψε τη διεξαγωγή της άσκησης, με τίτλο «Τεράστια άσκηση στην Ανατολική Μεσόγειο! Εκφοβισμός του εχθρού…», αναφέρεται λεπτομερώς στην εκπαιδευτική άσκηση που έλαβε χώρα στις 15 με 17 Απριλίου σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, σχολιάζοντας δηκτικά ότι «καταδεικνύει για άλλη μία φορά την ισχύ και την παρουσία της Τουρκίας στην περιοχή».

Σύμφωνα με τη «Σαμπάχ», έλαβαν μέρος 33 πολεμικά πλοία, αεροσκάφη του λιμενικού, ελικόπτερα και μη επανδρωμένα αεροχήματα (drones), πεζοναύτες, μονάδες υποβρύχιων καταστροφών SAT, καθώς και μαχητικά F-16 που πέταξαν κοντά στον εναέριο χώρο της Λιβύης για να προκαλέσουν ανησυχία στον στρατάρχη Χαφτάρ, όπως επισημαίνεται.

Σύμφωνα με πληροφορίες από στρατιωτικές πηγές, οι Τούρκοι χρησιμοποίησαν στην άσκηση και αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού, ώστε να μπορούν να καλύψουν την απόσταση έως τη Λιβύη τα τουρκικά F-16. Μάλιστα ορισμένες τουρκικές εφημερίδες έγραψαν ότι έμεναν έως και 7,5 ώρες τα αεροσκάφη τους στον αέρα.

Ψέματα ή αλήθεια ποιος ξέρει. Να σημειωθεί ότι τα τουρκικά αεροσκάφη παραβίασαν κατά τη διάρκεια της άσκησης τον κυπριακό εναέριο χώρο, με την κυπριακή κυβέρνηση να καταγγέλει την τουρκική προκλητικότητα στον ΟΗΕ αλλά και στην ΕΕ.

Το κρατικό κανάλι TRT ( που έδωσε μεγάλη δημοσιότητα στην άσκηση) αναφέρει από την πλευρά του ότι η άσκηση θορύβησε τις χώρες της περιοχής και ειδικά την Ελλάδα, καθώς επρόκειτο για μία «ψυχολογική» άσκηση που στόχο είχε την επίδειξη της τουρκικής υπεροχής στις γείτονες χώρες.


Γιατί κάνουν ασκήσεις

Σύμφωνα με τον Τούρκο αναλυτή επί αμυντικών θεμάτων, Χακάν Κιλίτς, που μίλησε στην κρατική τηλεόραση, «οι ασκήσεις έχουν διάφορους σκοπούς. Π.χ. να ελέγξεις το επίπεδο συντονισμού των δυνάμεών σου ή τις κάνεις για ψυχολογικούς λόγους. Για να πείσεις το λαό να εμπιστευτεί τις ένοπλες δυνάμεις σου και κατά συνέπεια να αυξήσεις την αυτοπεποίθηση των στρατιωτών σου… Όταν κάνεις μια τέτοια άσκηση, δείχνεις τη γροθιά σου, αλλά δεν χτυπάς. Με αυτό τον τρόπο, κάνεις τον εχθρό σου να φοβηθεί. Όποτε –θεωρώ- αυτό το βήμα ήταν μια ψυχολογική άσκηση μέσω μίας στρατιωτικής άσκησης».

Σύμφωνα με τον Τούρκο ειδικό, «η Τουρκία έδειξε τις δυνατότητές της κι έστειλε το μήνυμα ότι αν βρεθεί σε δύσκολη κατάσταση, μπορεί να ανοίξει πυρ σε στόχους π.χ. στη Λιβύη. Και οι χώρες της περιοχής έλαβαν το μήνυμα», είπε με νόημα.

Ο Χακάν Κιλίτς είπε ότι στην ουσία η Τουρκία δεν έδειξε κάτι καινούριο, η Ελλάδα ξέρει τις δυνατότητες της Τουρκίας, αλλά τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης και η Αθήνα παρακολουθούν όλα τα βήματα της Άγκυρας λόγω των πηγών υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο. «Γι’ αυτό ο φόβος και η αντίδραση της Ελλάδας. Θυμώνει με την παρουσία μας και την ύπαρξη της σημαίας μας εκεί», αναφέρει.

Στόχος της άσκησης πάντως, σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας, ήταν να δοκιμαστεί η ικανότητα διεξαγωγής στρατιωτικών επιχειρήσεων μακριά από την τουρκική επικράτεια ελεγχόμενες από ένα κέντρο επιχειρήσεων στην Τουρκία.

Τα τουρκικά ΜΜΕ σχολίασαν ευρέως την απήχηση της άσκησης στην Ελλάδα. Χαρακτηριστικά κάποιοι τίτλοι:

Haber7: Κινήσεις που έκαναν τους Έλληνες να τρέμουν! 33 πολεμικά πλοία UAV, SATs…

Ahaber: Επίδειξη ισχύος από την Τουρκία στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο

Dirilis Postasi: Άσκηση ετοιμότητας από το πολεμικό ναυτικό σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο. Συμμετείχαν 33 πολεμικά

Aksam: Το βήμα του τουρκικού στρατού τρόμαξε τους Έλληνες. Μήπως είναι προετοιμασία για κάτι άλλο;

Αντίστοιχα η εφημερίδα Diriliş Postası αναφέρεται στις αντιδράσεις της Ελλάδας που προκλήθηκαν και από την άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» (22 Απριλίου με 3 Μαΐου).

ΠΗΓΗ