Το Ιράκ προσανατολίζεται στην αγορά ρωσικών S-400 παρά την εναντίωση ΗΠΑ και Ισραήλ

Το Ιράκ προσανατολίζεται στην αγορά ρωσικών S-400 παρά την εναντίωση ΗΠΑ και Ισραήλ


Την αγορά των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-400 εισηγείται η Επιτροπή Ασφαλείας και Άμυνας της Βουλής του Ιράκ. Η Επιτροπή κατέθεσε στις 18 Απριλίου στον πρωθυπουργό Αντέλ Αμπντούλ Μαχντί αναλυτική μελέτη υπέρ της αγοράς του προηγμένου ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος.

Το μέλος της Επιτροπής, Μπαντρ αλ Ζιγιάντι, δήλωσε ότι το θέμα έχει ήδη συζητηθεί με την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων και το μόνο που απομένει είναι η έγκριση του πρωθυπουργού, γράφει η αραβόφωνη εφημερίδα «Al-Sabaah.

Ο Μπαντρ αλ Ζιγιάντι πρόσθεσε ότι η χώρα του απλά δεν μπορεί να βασίζεται για τους εξοπλισμούς της στο δυτικό στρατόπεδο, αλλά πρέπει να κλίνει και προς το ανατολικό στρατόπεδο επίσης.


Ο ίδιος βουλευτής αποκάλυψε ότι τον περασμένο μήνα αμερικανικές και ισραηλινές εταιρείες όπλων προέτρεψαν την κυβέρνησή του να μην διαπραγματευτεί την αγορά εξελιγμένου στρατιωτικού εξοπλισμού από άλλες χώρες, όπως μετέδωσε το αραβόφωνο πρακτορείο ειδήσεων «Al-Maalomah».

Ο Μπαντρ αλ Ζιγιάντι είχε γνωστοποιήσει στις 20 Ιανουαρίου ότι το Ιράκ απέστειλε αντιπροσωπείες στη Ρωσία, στην Κίνα και την Ουκρανία για να διαπραγματευτούν με τις χώρες αυτές την αγορά σύγχρονων αντιαεροπορικών συστημάτων για την προστασία του ιρακινού εναέριου χώρου.

Τη Βαγδάτη έχει απασχολήσει το ποια θα μπορούσε να είναι η αντίδραση των ΗΠΑ, όπως ένας πολύ ισχυρός θυμός της υπερδύναμης σε περίπτωση αγοράς των ρωσικών S-400, που θα μπορούσε να είχε ως συνέπεια ακόμα και την παύση της υποστήριξης των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ιράκ, όπως δήλωσε τον Ιανουάριο του 2020 στη Wall Street Journal ο Ιρακινός βουλευτής Καρίμ Ελάουι.

Οι Ιρακινοί δεν κρύβουν ότι άρχισαν να σκέφτονται την αγορά των S-400 μετά τη θανάτωση του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σολεϊμανί στο έδαφός τους από αμερικανικό αεροπορικό πλήγμα.

ΠΗΓΗ