“Είναι μη ανιχνεύσιμο”: ποια είναι τα τελευταία αμερικανικά υποβρύχια που απειλούν τη Ρωσία;

“Είναι μη ανιχνεύσιμο”: ποια είναι τα τελευταία αμερικανικά υποβρύχια που απειλούν τη Ρωσία;Υποβρύχιο πρόγραμμα τύπου Columbia

ΜΟΣΧΑ, 20 Μαΐου – RIA Novosti, Andrey Kots. Χαμηλός  θόρυβος, ένας “αιώνιος” αντιδραστήρας, θανατηφόρα πυρομαχικά και τεράστιο κόστος – Το Πεντάγωνο ζήτησε από το Κογκρέσο σχεδόν 18 δισεκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή δύο από τα νεότερα πυρηνικά υποβρύχια της τάξης Columbia ταυτόχρονα. Στο ηγετικό πλοίο θα τοποθετήσουν την τρόπιδα το επόμενο έτος, και πρόκειται να πάει στην πρώτη περιπολία μάχης το αργότερο μέχρι το 2031. Το Coumbia  είναι η ραχοκοκαλιά της αμερικανικής  πυρηνικής δύναμης  αποτροπής. Το RIA Novosti μιλά για τα χαρακτηριστικά τους και τι θα αντιμετωπίσει ο ρωσικός στόλος απέναντι στη νέα απειλή.

“Χρυσό” υποβρύχιο

Η Ναυτική Διοίκηση των ΗΠΑ αναμένει να λάβει 12 στρατηγικά Columbia για να αντικαταστήσει τον γηράσκοντα στόλο της από 14 υποβρύχια κλάσης Οχάιο. Περίπου 128 δισεκατομμύρια δολάρια θα δαπανηθούν για αυτό, και το έργο  της ναυαρχίδας θα κοστίσει στους Αμερικανούς φορολογούμενους 14 δισεκατομμύρια. “Το Κολομβία είναι ένα από τα πιο ακριβά πολεμικά πλοία στην ιστορία. Συγκριτικά, το “Οχάιο” αξίζει περίπου τρία δισεκατομμύρια.

Το νέο σκάφος είναι σχεδόν το ίδιο σε μέγεθος: μήκος – 170 μέτρα, πλάτος – 13. Το εκτόπισμα  του υποβρυχίου είναι συγκρίσιμο – περίπου 20 χιλιάδες τόνοι. Εδώ τελειώνουν οι ομοιότητες. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του Αμερικανικού Ναυτικού, το “Columbia” θα ξεπεράσει το “Οχάιο” στις δυνατότητες μάχης πολλές φορές

“Το Columbia θα έχει 16 πυραύλους έναντι  24 που έχει το  Οχάιο”, δήλωσε ο στρατιωτικός ειδικός Αλεξέι Λεόνκοφ στο RIA Novosti. – Αλλά αυτά θα  είναι τα νέα Trident ΙΙ στην έκδοση D5. Θα είναι εξοπλισμένα τόσο με κεφαλές βαρέως τύπου όσο και με «παιδιά» δέκα κιλοτόνων το καθένα. Μπορεί να υπάρχουν μέχρι και 12 από αυτά σε έναν πύραυλο. Ταυτόχρονα, όλες οι κεφαλές έχουν απόκλιση από το σημείο-στόχου- όχι περισσότερο από 90 μέτρα. Αυτό είναι ένα όπλο υψηλής ακρίβειας μεταξύ των ICBMs.”

Ο πυρηνικός του  αντιδραστήρας δεν απαιτεί ανεφοδιασμό καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής του, ο οποίος, παρεμπιπτόντως, είναι 42 χρόνια. Μια άλλη σημαντική καινοτομία είναι ο ηλεκτρικός κύριος κινητήρας, ο οποίος τροφοδοτείται απευθείας από τον πυρηνικό σταθμό. Με τον τρόπο αυτό, οι ατμοστρόβιλοι θα αφαιρεθούν από τη δομή. Χάρη σε αυτό, καθώς και το σχήμα Χ των πτερυγίων στην  πρύμνη , ο θόρυβος του υποβρυχίου θα μειωθεί σημαντικά, καθιστώντας το ένα από τα πιο μη ανιχνεύσιμα  στον κόσμο.


Τέλος, το “Columbia” θα έχει ένα  σύστημα ελέγχου πλατφόρμας, το  οποίο θα συνδυάζει σόναρ, οπτική επιτήρηση, όπλα και επικοινωνίες. Αυτό θα καταστήσει δυνατή την αυτοματοποίηση του σκάφους όσο το δυνατόν περισσότερο και έτσι θα μειώσει τον αριθμό του πληρώματος. “Το  Columbia  θα έχει πλήρωμα 157 άτομα.

Ίση ισχύς.

Ενώ το Αμερικανικό Ναυτικό προσπαθεί να κερδίσει χρήματα από το Κογκρέσο για δυο πολλά υποσχόμενα σκάφη, η Ρωσία ετοιμάζεται να υιοθετήσει το πυρηνοκίνητο πλοίο, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν είναι κατώτερο από το Columbia. Μιλάμε για το κύριο υποβρύχιο έργο 955Α Borey-A   Πρίγκιπας Βλαντιμίρ. Αυτή την Άνοιξη, το νεότερο “στρατηγικό ” ολοκλήρωσε το πρόγραμμα των κρατικών δοκιμών και τον Ιούνιο θα κινηθεί κάτω από τα λάβαρα του Βόρειου Στόλου.


© RIA Novosti / Όλεγκ Κουλέσοφ

Ο Πρίγκιπας Βλαντιμίρ” στρατηγικό πυρηνικό υποβρύχιο του έργου 955A

Σε σύγκριση με το κλασικό “Borey”, το  εκσυγχρονισμένο έχει μειώσει το επίπεδο των λεγόμενων φυσικών πεδίων του υποβρυχίου, κυρίως ακουστικό και μαγνητικό. Εξαρτάται από αυτά αν το υποβρύχιο θα παραμείνει απαρατήρητο από τις αντι-υποβρυχίες δυνάμεις του εχθρού, σε ποια απόσταση θα ανιχνευθεί από τα συστήματα της  αυτό -καθοδηγούμενης τορπίλης και σε ποια απόσταση είναι δυνατόν να περάσει με ασφάλεια μια  υποβρύχιο νάρκη. Επιπλέον, ο “Πρίγκιπας Βλαντιμίρ” έχει εγκαταστήσει προηγμένους ελέγχους, επικοινωνίες και υδροακουστική, βελτίωσε τις συνθήκες διαβίωσης και εργασίας του πληρώματος.

Το σκάφος είναι  ανώτατα αυτοματοποιημένο. Ο αριθμός του πληρώματος – 107 άτομα, το οποίο είναι σχεδόν μιάμιση φορά λιγότερο από την πολλά υποσχόμενη “Αμερικάνα”. Τα υποβρύχια είναι σχεδόν πανομοιότυπα σε μέγεθος και εκτόπισμα. Τα πυρομαχικά είναι τα ίδια – 16 βαλλιστικοί πύραυλοι ο καθένας. Αν και οι  αμερικανικοί  Trident II D5 πετάνε σε μεγαλύτερη απόσταση  και χτυπάνε  με μεγαλύτερη ακρίβεια, ένας ρωσικός R-30 είναι σε θέση να ρίξει στο κεφάλι του εχθρού πολύ πιο θανατηφόρο φορτίο – έξι κεφαλές με χωρητικότητα 150 κιλοτόνων το καθένα.

Δοκιμαστική εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου Bulava με βάση τη θάλασσα από το νεότερο στρατηγικό πυραυλικό μεταφορέα Prince Vladimir του έργου Borey-A

“Μια σημαντική δομική διαφορά μεταξύ του έργου 955A και του αρχικού 955 είναι η απουσία μιας χαρακτηριστικής καμπούρας στην οποία βρίσκονταν οι εκτοξευτές βαλλιστικών πυραύλων”, δήλωσε ο Αλεξέι Λεόνκοφ. – Αυτό έχει βελτιώσει τα υδροακουστικά χαρακτηριστικά. Ο σχεδιασμός έχει εφαρμόσει την τελευταία ρωσική τεχνογνωσία για τη μείωση της ορατότητας. Επιπλέον, οι βαλλιστικοί πύραυλοι εκτοξεύονται χρησιμοποιώντας τη λεγόμενη τεχνολογία ξηρής εκτόξευσης. Αυτό καθιστά δυνατό τον πυροβολισμό χωρίς να αποκαλύπτεται. Η εκτόξευση από το Borey θα είναι πάντα μια πλήρης έκπληξη για τον εχθρό».


Ένας πολλά υποσχόμενος κυνηγός.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών,  οι πυραυλικοί φορείς  τύπου “Borey-A” είναι ότι οι δυνατότητες των πυρηνικών υποβρυχίων τέταρτης γενιάς έχουν υλοποιηθεί πλήρως. Ταυτόχρονα, στη Ρωσία αναπτύσσονται υποβρύχια πέμπτης γενιάς. Αυτά τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια θα χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό των  Αμερικανικών  Columbia στα βάθη του Παγκόσμιου Ωκεανού τη δεκαετία του 2030.

Αυτό είναι ένα υποβρύχιο για πολλές χρήσεις έργου Husky. Επισήμως δεν είναι στρατηγικά, αλλά έχουν σχεδιαστεί για να ολοκληρώσουν ένα ευρύ φάσμα καθηκόντων, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων πυρηνικής αποτροπής. Ένα σκίτσο του πρώτου πλοίου ετοιμάζεται ήδη. Δύο εκδοχές των υποβρυχίων είναι υπό εξέταση. Το ένα θα είναι εξοπλισμένο με μια αντι-υποβρύχια τροποποίηση των πυραύλων Calibre για την καταπολέμηση των υποβρυχίων, κυρίως στρατηγικών  Οχάιο και Columbia. Το δεύτερο, ένα αντι-πλοίο, θα είναι οπλισμένο με πολλά υποσχόμενους υπερηχητικούς πυραύλους Zircon. Το μέγεθος των υποβρυχίων θα είναι σημαντικά μικρότερο από το σύγχρονο Borey.

“Τα σκάφη Husky θα χρησιμοποιήσουν όλες εκείνες τις τεχνολογίες που δοκιμάζονται αυτήν την περίοδο στα σκάφη των προγραμμάτων 885M «yasen-Μ» και 955A «Borey-A», – δήλωσε ο  Leonkov. – Κάπου μετά το 2025, το έργο θα είναι έτοιμο, προστατευμένο και θα ξεκινήσει η κατασκευή του κύριου υποβρυχίου. Το σκάφος θα είναι εξαιρετικά πολυλειτουργικό».

Λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με το έργο Husky δεν είναι ακόμη διαθέσιμες στις ανοικτές πηγές. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το εκτόπισμα θα είναι σχετικά μικρό – 12-13 χιλιάδες τόνους, το πλήρωμα – όχι περισσότερο από 90 άτομα. Το κύτος θα είναι κατασκευασμένο από συνθετικά  υλικά. Επιπλέον, τα υποβρύχια Husky θα  είναι εξοπλισμένα με ένα ενιαίο ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης πληροφοριών μάχης με τεχνητή νοημοσύνη.

https://ria.ru/20200520/1571688161.html

ΠΗΓΗ