Τι σημαίνει η οπισθοχώρηση Χαφτάρ για το μέλλον της Λιβύης



O Χαλίφα Χαφτάρ είχε πει ότι είναι ο μόνος που μπορεί να επαναφέρει την σταθερότητα στη Λιβύη. Τον προηγούμενο χρόνο ξεκίνησε στρατιωτική επιχείρηση για να αποκτήσει τον έλεγχο της πρωτεύουσας της Λιβύης, Τρίπολη.

Οι δυνάμεις του όμως έχουν υποστεί σοβαρά πλήγματα από τον στρατό του Σάρατζ, ο οποίος έχει συμμαχήσει με τον Ερντογάν. Τη Δευτέρα, ο στρατός του Σάρατζ ανακατέκτησε τον έλεγχο στην αεροπορική βάση Al-Watiya νοτιοδυτικά της Τρίπολης με τον Χαφτάρ να χάνει ένα από τα βασικά του προπύργια στη δυτική Λιβύη.

Ο εκπρόσωπος του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ) Άχμεντ αλ Μισμάρι δήλωσε ότι οι δυνάμεις προχώρησαν “σε αναδιανομή και ανατοποθέτηση στα πεδία του μετώπου, αποσυρόμενες από κάποιες πυκνοκατοικημένες περιοχές”.

Από την πλευρά του ο Σάρατζ πανηγυρίζοντας προειδοποίησε ότι ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει.

Τι σημαίνει αυτό για το μέλλον της Λιβύης;

Αναλυτές εκφράζουν την άποψη πως ο Σάρατζ με αυτή τη νίκη θα καταφέρει να απομακρύνει τις δυνάμεις του Χαφτάρ στις νότιες περιοχές της Τρίπολης.


Αυτό θα αλλάξει τις ισορροπίες και θα ωφελήσει σημαντικά τον στρατό του Σάρατζ. Είναι ένα μεγάλο μειονέκτημα για τον Χαφτάρ, καθώς ήταν το τελευταίο προπύργιο για τις δυνάμεις του στη δυτική Λιβύη.

Ο Χαφτάρ απάντησε με αεροπορικές επιδρομές στο Abu Qurain, ανατολικά του Μισράτα.

Για το μέλλον της Λιβύης «είναι μια σημαντική εξέλιξη, διότι αλλάζει πραγματικά τον τρόπο με τον οποίο ο Χαφτάρ μπορεί να συνεχίσει την επίθεσή του στην Τρίπολη, τον τρόπο που μπορεί να χρησιμοποιήσει τον εφοδιασμό για τα στρατεύματά του, να τους παρέχει πυρομαχικά και να τους παρέχει μια πλατφόρμα για να παρακάμψουν τα στρατεύματα του GNA», είπε ο Ανάς ελ-Γκομάτι, διευθυντής του think-tank του Ινστιτούτου Sadeq.

Ο πόλεμος συνεχίζεται

Νέες συγκρούσεις μεταξύ του στρατού του Σάρατζ (GNA) και του στρατού του Χαφτάρ (LNA) σημειώθηκαν σήμερα, Τετάρτη, στο Al Saabah. Ο GNA προχώρησε σε αεροπορικές επιδρομές στοχεύοντας τον LΝΑ στην περιοχή του Al Washikah.

Ο υπουργός Εσωτερικών της GNA Μπασάγκα σε απάντησή του στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΑΕ Γκάργκας είπε: «Τα όπλα σας, που άφησαν οι πελάτες σας θα συνεχίσουν να μαρτυρούν τις κακές σας ενέργειες και αποδεικτικά στοιχεία για να σας κυνηγήσουμε. Η κρίση της Λιβύης δεν θα υπήρχε αν δεν υπήρχε και η κακόβουλη επέμβαση σας στις υποθέσεις της, η εξαγορά συνειδήσεων και η υποκίνηση βίας από τα μέσα ενημέρωσης.»

Πηγές: Aljazeera, libya.liveuamap