Α/ΓΕΕΘΑ προς Τουρκία: ''Θα επιτελέσουμε το καθήκον μας αποφασιστικά & νικηφόρα''

Α/ΓΕΕΘΑ προς Τουρκία: ''Θα επιτελέσουμε το καθήκον μας αποφασιστικά & νικηφόρα''


Άπαντες σε εγρήγορση

Την ώρα που η Τουρκία συντηρεί την ένταση με εμπρηστικές δηλώσεις ενώ φτάνει στο σημείο να «ζητάει» και τα ρέστα κάνοντας λόγο ακόμα και για παρενοχλήσεις από την Ελλάδα στο Αιγαίο ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος σε ιδιαίτερα αυστηρούς τόνους ξεκαθαρίζει ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι πανέτοιμες για κάθε ενδεχόμενο. 

Μόνο τυχαίο δεν ήταν το μήνυμα του «πρασινοσκούφη» Αρχηγού στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Προηγήθηκαν τα γεγονότα του Έβρου με τους γείτονες να δοκιμάζουν για μία ακόμη φορά τα αντανακλαστικά των Ελληνικών Δυνάμεων σε μια προσπάθεια να σταματήσουν την κατασκευή του φράχτη στο προγεφύρωμα των Φερών. 

Ο καταδρομέας Στρατηγός σε κάθε ευκαιρία έχει καταστήσει σαφές σε φίλους και συμμάχους ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν θέσει ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές και όλα έχουν όρια ειδικά όταν η Άγκυρα κλιμακώνει συνεχώς τις προκλήσεις της θέτοντας ακόμα και σε κίνδυνο ζωές στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και κυρίως της Πολεμικής Αεροπορίας.

Έκτακτη ενίσχυση στον Έβρο: Μεταφέρονται 400 αστυνομικοί ενόψει νέας πρόκλησης
Παρά το γεγονός ότι όσο πλησιάζει το καλοκαίρι οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες μεγάλης κλίμακας συνεχώς μειώνονται οι εντολές είναι και οι τρεις κλάδοι των Ενόπλων Δυνάμεων να παραμένουν σε πλήρη εγρήγορση και με αυξημένα αντανακλαστικά. Το περιστατικό του Έβρου έδειξε άλλωστε ότι οι γείτονες αναζητούν με το παραμικρό αφορμές προκειμένου να προκαλέσουν ένταση ή ακόμα και επεισόδιο αν τους δοθεί η ευκαιρία.

Σε αυτή την κατεύθυνση ελήφθη η απόφαση για ενίσχυση του Έβρου με 400 αστυνομικούς ενώ στη συνοριογραμμή παραμένουν ισχυρές δυνάμεις του Στρατού Ξηράς και παρακολουθούν κάθε κίνηση στην απέναντι πλευρά. Η κατασκευή του φράχτη και τα υπόλοιπα έργα θωράκισης θα προχωρήσουν άμεσα ενώ τόσο οι περιπολίες όσο και η εναέρια επιτήρηση συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.

Η  Αθήνα παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή και τις εξελίξεις στη Λιβύη οι οποίες συνδέονται με τις απειλές της Άγκυρας για έρευνες στην περιοχή που ορίζει το παράνομο Τουρκολιβυκό μνημόνιο νότια της Κρήτης. Η παρουσία του Πολεμικού Ναυτικού στο τόξο Κρήτης-Καρπάθου-Ρόδου- Καστελόριζου είναι συνεχής και μάλιστα σε κάθε ευκαιρία πλοία του Στόλου συνεκπαιδεύονται με σχηματισμούς μαχητικών της Πολεμικής Αεροπορίας. 

Τι δήλωσε ο κ. Φλώρος  χθες στα μέλη της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων:

''Αντιμετωπίζουμε έναν γείτονα που προκαλεί συνεχώς και κατά κόρον. Παραβαίνει κανόνες εναέριας κυκλοφορίας, σεβαστούς παγκοσμίως. Παραβιάζει τον Εθνικό Εναέριο Χώρο και εκτελεί υπέρπτηση άνωθεν Εθνικού εδάφους. Προβαίνει σε μη αβλαβείς διελεύσεις στα χωρικά μας ύδατα. Εκτελεί παράνομες θαλάσσιες έρευνες και παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Παραβιάζει το επιβληθέν από τον ΟΗΕ εμπάργκο όπλων στην Λιβύη, ενώ δεν διστάζει να εκμεταλλευτεί τον ανθρώπινο πόνο και τις ελπίδες ταλαιπωρημένων ανθρώπων πολλές φορές, στους μετανάστες αναφέρομαι, για να ασκήσει πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ταυτόχρονα να αποσταθεροποιήσει τη χώρα μας.

Από τον Δεκέμβριο του 2019 και εντεύθεν, αμέσως μετά την υπογραφή του παράνομου Τουρκολυβικού Μνημονίου, η αεροπορική παραβατικότητα της γείτονος έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Σας διαβεβαιώνω -το γνωρίζετε άλλωστε- ότι δεν αφήνουμε τίποτα να πέσει κάτω.

Σε κάθε τουρκική προκλητική ενέργεια οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι εκεί και αντιδρούν με ψυχραιμία σε ξηρά, θάλασσα και αέρα, με τα μαχητικά μας να απαντούν δυναμικά με καθημερινές αναχαιτίσεις και εμπλοκές, ενώ ταυτόχρονα το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων παραμένει σε υψηλό δείκτη ετοιμότητας για παν ενδεχόμενο.

Η εμπειρία από τα γεγονότα του Έβρου, τον παρελθόντα Μάρτιο, όταν σε συνεργασία με τα Σώματα Ασφαλείας αποκρούσουμε επιτυχώς την οργανωμένη υβριδική επίθεση την οποία με εργαλείο το Μεταναστευτικό εξαπέλυσε εναντίον μας η Τουρκία, υπήρξε πολύτιμη για το προσωπικό μας. Από τις 28 Φεβρουαρίου και για έναν περίπου μήνα, αποτρέψαμε περίπου 50 χιλιάδες παράνομους μετανάστες από το να εισέλθουν σε ελληνικό έδαφος.

Προστατέψαμε ως «κόρην οφθαλμού» τα ελληνικά σύνορα, εκτελέσαμε με επαγγελματισμό και αυταπάρνηση το καθήκον μας, ανυψώσουμε και διατηρήσαμε ψηλά το ηθικό των Ελλήνων. Η ελληνική κοινωνία το αναγνώρισε και το ανταπέδωσε εκδηλώνοντας για ακόμη μία φορά, την έντονη και διαρκή εμπιστοσύνη και αγάπη της προς τις Ένοπλες Δυνάμεις της Πατρίδας.''