Στρατηγικές νίκες για τον Χαφτάρ στη Λιβύη - "Πράσινο φως" Δύσης για τουρκική εισβολή




Το ΝΑΤΟ δρομολογεί το χειρότερο σενάριο για Ελλάδα και Α. Μεσόγειο

Τα πάνω κάτω φέρνει η απόφαση του ΝΑΤΟ να βοηθήσει την κυβέρνηση της Τρίπολης στον πόλεμο με τον Χαφτάρ, δίνοντας ουσιαστικά το «πράσινο φως» στον Ερντογάν να αποβιβάσει πιθανόν μαζικά δυνάμεις στην χώρα αυτή υπό την κάλυψη της συμμαχίας.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο από χθες για αποστολή αιγυπτιακών δυνάμεων πιθανόν εντός του λιβυκού εδάφους στα δυτικά, μιας και η Αίγυπτος δεν θα επιτρέψει τουρκική στρατιωτική παρουσία στα δυτικά σύνορα της επουδενί.

Την ίδια περίοδο ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης (LNA) κατάφερε να σημειώσει μεγάλη πρόοδο στην ύπαιθρο της Τρίπολης, μετά από σφοδρές μάχες με τις δυνάμεις της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA).

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από την ύπαιθρο της Τρίπολης, ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης κατάφερε να καταλάβει την πόλη Al-Ramlah και τα περίχωρά της μετά την έναρξη μιας ισχυρής επίθεσης στις θέσεις του GNA δυτικά του αεροδρομίου της Τρίπολης.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο LNA όχι μόνο κατέλαβε την πόλη Al-Ramlah και τα περίχωρά της, αλλά κατάφερε επίσης να σκοτώσει και να τραυματίσει δεκάδες Σύριους μαχητές, που πολεμούν εντός των τάξεων της κυβέρνησης των δυνάμεων της Εθνικής Συμφωνίας.



Ταυτόχρονα, ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης κατέρριψε  ένα τουρκικό μη επανδρωμένο εναέριο όχημα  που προσπαθούσε να κτυπήσει τις θέσεις του νότια της Τρίπολης.

Χρησιμοποιώντας το ρωσικό σύστημα Pantsir-S, ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης κατάφερε να καταρρίψει το τουρκικό μη επανδρωμένο εναέριο όχημα (UAV) προτού μπορέσει αυτό  χτυπήσει τις δυνάμεις του LNA.

Τις τελευταίες 24 ώρες, ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης κατέρριψε τουλάχιστον δύο τουρκικά drone, ενώ απώθησε όλες τις επιθέσεις του GNA.

Το ζήτημα είναι τώρα τι θα γίνει με την επιχείρηση IRINI η οποία αφορά το εμπάργκο αποστολής όπλων και πυρομαχικών στη Λιβύη.

Ο Sarraj είπε για το θέμα: «Η περιοχή λειτουργίας της είναι η Μεσόγειος Θάλασσα. Όμως τα όπλα και τα πυρομαχικά έρχονται στους εχθρούς μας κυρίως μέσω της ξηράς και του αέρα. Αυτό είναι, εν συντομία, η αντίρρησή μας: Τα λιμάνια μας θα ελεγχθούν, τα στρατεύματά μας θα τιμωρηθούν, ενώ τα αεροδρόμια του Χαφτάρ θα είναι ελεύθερα να λάβουν οποιαδήποτε βοήθεια".

Ο Ερντογάν σώζεται από τον Τραμπ στο πάρα πέντε και πάλι, δίνοντας του ουσιαστικά την άδεια για εισβολή της Τουρκίας στη Λιβύη. Πρόκειται για το χειρότερο σενάριο όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλες τις χώρες της περιοχής.

ΠΗΓΗ