Διευθυντής «Γενί Σαφάκ»: Τώρα είναι η σειρά μας – Μετά τη Μεσόγειο, το Αιγαίο




Μεγάλη αίσθηση προκαλούν οι δηλώσεις του διευθυντή της φιλο-κυβερνητικής εφημερίδας «Γενί Σαφάκ», Ιμπραχίμ Καραγκιούλ στο Twitter, ο οποίος ισχυρίζεται ότι εφόσον η Ελλάδα έχει παραβιάσει τη συνθήκη για τον αφοπλισμό των νησιών του Αιγαίου, «τώρα είναι η σειρά μας. Μετά τη Μεσόγειο το Αιγαίο», έγραψε χαρακτηριστικά.

Γράφει η Μαρία Ζαχαράκη

Όπως έγραψε συγκεκριμένα:

«Τώρα όλο το CHP (σ.σ. Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα) θα βρεθεί στο πλευρό της Ελλάδας και θα επιτεθεί στην Τουρκία! Οι MKO της Τουρκίας, των Τουρκικών Δημοκρατιών και των Βαλκανίων ξεκινούν δικαστικό αγώνα για την παράδοση στην Τουρκία 12 νησιών. Η Αθήνα μετατρέποντας τα νησιά σε στρατιωτικές βάσεις, παραβίασε τον όρο περί ‘αφοπλισμού’. Άρα τώρα ήρθε η σειρά μας. Μετά τη Μεσόγειο το Αιγαίο!».

Ο μη αφοπλισμός των νησιών θα επιφέρει σοβαρή ένταση
Ο Ιμπραχίμ Καραγκιούλ, την ίδια ώρα, σε άρθρο γνώμης στην εφημερίδα που διευθύνει, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «δεν υπάρχει πλέον καμία δύναμη ικανή να σταματήσει την Τουρκία, είτε βρίσκεται στην ανατολική ή στη βόρεια Αφρική, είτε σε κάθε γωνιά της Μέσης Ανατολής. Υποστηρίζει μάλιστα ότι ενδέχεται να ληφθούν μέτρα για την αποδυνάμωση της θέσης της Ελλάδας σε σχέση με το Αιγαίο και τα νησιά. «Ειδικά το θέμα του μη αφοπλισμού των νησιών στο Αιγαίο από την Ελλάδα μπορεί να επιφέρει μια σοβαρή ένταση», προειδοποιεί.



Η δήλωση ότι «δεν μπορεί να γίνει κανένα βήμα στη Μεσόγειο χωρίς την Τουρκία» έχει βάση πραγματική. Κανένα γεωπολιτικό ή γεω-οικονομικό σχέδιο δεν θα λειτουργήσει, ισχυρίζεται ενώ συμπληρώνει ότι η Τουρκία δεν θα αποσυρθεί ποτέ από τη Λιβύη. «Οι τουρκικές θεωρίες και πρωτοβουλίες έχουν ματαιώσει εδώ και πολύ καιρό τα παιχνίδια αυτών των χωρών (σ.σ. πενταμερούς). Κατά συνέπεια, δεν είναι δυνατόν γίνουν βήματα σε έργα που αφορούν τους ενεργειακούς πόρους της ανατολικής Μεσογείου.

Η Τουρκία έχει σχεδόν ‘κλειδώσει’ την περιοχή», γράφει χαρακτηριστικά.

Σε άλλο άρθρο, η ίδια εφημερίδα που ανήκει σε όμιλο φίλα προσκείμενο στον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν σχολιάζει ότι η μη συμμετοχή Ιταλίας και Ισραήλ στην πενταμερή ερμηνεύεται ως ρήγμα στον «άξονα του κακού», όπως χαρακτηρίζει τη συμμαχία της Γαλλίας, Αιγύπτου, Ελλάδας, ΗΑΕ και Κύπρου, ενώ χαρακτηρίζει «σκανδαλώδη» την κοινή διακήρυξη της πενταμερούς.

Σύμφωνα με την τουρκική φιλο-κυβερνητική εφημερίδα, η Γαλλία δεν κατάφερε να πείσει την Ιταλία και το Ισραήλ να υπογράψουν τη διακήρυξη εναντίον της Τουρκίας. Μάλιστα επισημαίνεται ότι η Ιταλία δεν συμμετείχε ούτε στην υπογραφή για την κατασκευή του αγωγού EastMed στην Αθήνα, ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Ισραήλ στην Ευρώπη, ενώ από την άλλη διεξάγει συχνά στρατιωτικές ασκήσεις με το τουρκικό πολεμικό ναυτικό στην ανατολική Μεσόγειο.

Από την άλλη το Ισραήλ, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της εφημερίδας, βλέπει τα όνειρά του για τον EastMed να εξανεμίζονται και στέλνει μήνυμα εξομάλυνσης των σχέσεων με την Τουρκία.

Από την άλλη το Ισραήλ, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της εφημερίδας, βλέπει τα όνειρά του για τον EastMed να εξανεμίζονται και στέλνει μήνυμα εξομάλυνσης των σχέσεων με την Τουρκία.

Δεν είναι τυχαία άλλωστε η άποψη που εξέφρασε χθες σε άρθρο του στη «Γενί Σαφάκ» ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου κα πρόεδρος της Ένωσης Οικονομίας της Ενέργειας, Γκιουρκιάν Κουμπάρογλου, ότι μία συμφωνία Τουρκίας-Ισραήλ θα ήταν «κλειδί για την περιφερειακή ειρήνη, καθώς και για την πρόσβαση στους ενεργειακούς πόρους της ανατολικής Μεσογείου»

ΠΗΓΗ