Εγκρίθηκαν εξοπλιστικά προγράμματα από την ΒτΕ - Ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων



Εγκρίθηκαν χθες από την Ειδική Διαρκή Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής τα εξής προγράμματα για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων:

Η προμήθεια τεσσάρων ελικοπτέρων ναυτικών επιχειρήσεων MH-60R SeaHawk γνωστά και ως Romeo για το Πολεμικό Ναυτικό. Το κόστος προμήθειας ανέρχεται περίπου στα 235 εκατ. ευρώ. Τα ελικόπτερα μας προσφέρονται από τις ΗΠΑ στην τιμή των τριών για το λόγο ότι η Ελλάδα μπήκε στη συμφωνία της Ινδίας, που αφορούσε την αγορά μεγάλου αριθμού ελικοπτέρων. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί μέσω διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας και ΗΠΑ (G to G) και διαδικασίας Foreign Military Sales (FMS).

Το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού μέσης ζωής των τεσσάρων φρεγατών τύπου MEKO-200HN (ΥΔΡΑ) του Πολεμικού Ναυτικού με προϋπολογιζόμενο κόστος περί τα 150 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τις  Φρεγάτες «Υδρα», «Σπέτσαι», «Ψαρά», «Σαλαμίς», πλοία ηλικίας 22-28 ετών, στα οποία θα αυξηθεί η επιχειρησιακή τους ζωή για 25 χρόνια.


Η προμήθεια εννέα ζεύγη αεροκινητήρες (πιθανότατα της έκδοσης Lycoming T55-GA-714A) για τα μεταφορικά ελικόπτερα CH-47D Chinook της Αεροπορίας Στρατού, με προϋπολογιζόμενο κόστος περί τα 32 εκατ. ευρώ.

Προγράμματα στο πλαίσιο του προγράμματος αναβάθμισης των μαχητικών F-16C/-D Block 52+ / 52+ Advanced της Πολεμικής Αεροπορίας στο επίπεδο V (Viper) / Block 72 συνολικού προϋπολογιζόμενου κόστους περί τα 250 εκατ. ευρώ. Αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες, αφορούν υλικοτεχνικές υποδομές και εξοπλισμό για την ΕΑΒ που θα γίνουν και οι εργασίες αναβάθμισης.

ΠΗΓΗ