Στεφανής: Δυνατότητα αποστράτων ΣΞ-ΕΛ.ΑΣ στα Επείγοντα Στρατιωτικών Νοσοκομείων ΣΞ


Απάντηση ΥΦΕΘΑ Αλκιβιάδη Στεφανή σε ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (υπ. Αριθμ. 5268/30-03-2020) με θέμα: «Λειτουργία Περιφερειακού Ιατρείου Ελληνικής Αστυνομίας στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών- Περίθαλψη αστυνομικών, αποστράτων και οικογενειών τους»:

Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης, που κατέθεσαν οι βουλευτές κ.κ. Θανάσης Παφίλης και Νίκος Παπαναστάσης με θέμα «Λειτουργία Περιφερειακού Ιατρείου Ελληνικής Αστυνομίας στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών- Περίθαλψη αστυνομικών, αποστράτων και οικογενειών τους», σας γνωρίζονται τα ακόλουθα:

Για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης ελήφθησαν τα απαραίτητα προληπτικά, υγειονομικά και διοικητικά μέτρα προστασίας έναντι της νόσου, πλήρως εναρμονισμένα με το πνεύμα των κατευθυντήριων οδηγιών του ΕΟΔΥ και εντός του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου.

Σύμφωνα με το παραπάνω πλαίσιο ανεστάλη, προσωρινά, η λειτουργία του περιφερειακού ιατρείου της ΕΛΑΣ στο 401 ΓΣΝΑ, για την εξέταση τακτικών και χρόνιων περιστατικών και ενημερώθηκε εγγράφως η Διεύθυνση Υγειονομικού της ΕΛΑΣ (ΕΛΑΣ/ΔΥΓ) για το μέτρο, ούτως ώστε να προβεί σε περαιτέρω ενέργειες.



Επίσης, δόθηκαν διευκρινήσεις στην ΕΛΑΣ/ΔΥΓ για την εξωνοσοκομειακή και ενδονοσοκομειακή περίθαλψη του εν ενεργεία και εν αποστρατεία προσωπικού της ΕΛΑΣ, καθώς και των μελών των οικογενειών τους, κατά την περίοδο ισχύος των μέτρων πρόληψης έναντι της υγειονομικής κρίσης, όπως παρακάτω:

•Κάθε περιστατικό με σοβαρή συμπτωματολογία λοίμωξης αναπνευστικού ή άλλου οργανικού συστήματος, μεταβαίνει στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Στρατιωτικού Νοσοκομείου του Στρατού Ξηράς (ΣΞ) της περιοχής του όπου λαμβάνονται από το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό όλα τα απαιτούμενα υγειονομικά μέτρα.

•Σε περίπτωση, κατά την οποία, κατόπιν της ιατρικής εξέτασης και λήψης δείγματος, το κρούσμα κριθεί ως επιβεβαιωμένο, τότε διακομίζεται με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο εφημερεύον Νοσοκομείο Αναφοράς.

Παράλληλα, μετά τη διάθεση του 417 ΝΙΜΤΣ στο Ε.Σ.Υ., έγινε ταυτόχρονη ενημέρωση της ΕΛΑΣ και του ΓΕΕΘΑ για την αναστολή του προγραμματισμού των ραντεβού στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία των Στρατιωτικών Νοσοκομείων του ΣΞ ρόλου 4, για δικαιούχους πλην των εν ενεργεία στελεχών του ΣΞ και της ΕΛΑΣ, έως την 30η Απριλίου 2020. Επίσης, γνωστοποιήθηκε η δυνατότητα των εν αποστρατεία στελεχών του ΣΞ και της ΕΛΑΣ να προσέρχονται στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών των Στρατιωτικών Νοσοκομείων του ΣΞ για προβλήματα υγείας τους, πλην των περιπτώσεων που καλύπτονται από τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και τις κατευθυντήριες διαταγές, για την κάλυψη κρουσμάτων της νόσου Covid-19.

Επιπροσθέτως, έχει προβλεφθεί με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, τόσο η δυνατότητα άυλης συνταγογράφησης όσο και η δυνατότητα ανανέωσης εξ αποστάσεως συνταγών για τα χρόνια νοσήματα με σκοπό τον περιορισμό φυσικής επαφής μεταξύ ιατρού και ασθενούς.

Σε κάθε περίπτωση όλα τα παραπάνω αποτελούν τα πρόσφατα και πρόσθετα υγειονομικά και διοικητικά μέτρα που εφαρμόζονται και διαρκώς επικαιροποιούνται σε συνδυασμό με την εξέλιξη της νόσου.