Πηγές προσκείμενες στον Χάφταρ ισχυρίζονται επίθεση κατά τουρκικής φρεγάτας με MiG-29



Επίθεση κατά τουρκικής φρεγάτας και τουρκικού εμπορικού πλοίου στο λιμάνι της Τρίπολης της Λιβύης από MiG-29 (;) που χρησιμοποιεί ο LNA αποκαλύπτουν λιβυκές πηγές.

Ωστόσο η είδηση δεν έχει επιβεβαιωθεί, αλλά αν έγινε είναι η πρώτη φορά που ο LNA επιχειρεί να κτυπήσει μονάδα του τουρκικού Ναυτικού. Δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές και για τα αποτελέσματα της επίθεσης.

Πριν από λίγες ημέρες, ρωσικά μαχητικά MiG-29 αναπτύχθηκαν στη Λιβύη, καθώς σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης (LNA) αγόρασε αριθμό μαχητικών από τη Λευκορωσία.

Οι πιθανότητες να έχει συμβεί μια τέτοια επίθεση είναι πολύ μικρές δεδομένου ότι οι τουρκικές φρεγάτες κλάσης G είναι εξοπλισμένες αφενός μεν με Α/Α  ESSM  με ακτίνα δράσης 50 χιλιομέτρων που έχει εγκατασταθεί και στις ελληνικές φρεγάτες κλάσης Ύδρα, και με το αμερικανικό Α/Α μακρού βεληνεκούς SM-1 το οποίο βάλει σε αποστάσεις 80 χλμ.


Το μοναχικό MiG-29 θα έπρεπε να περάσει από όλες αυτές τις «ασπίδες» ή θα έπρεπε να κάνει βολή εκτός της ακτίνας δράσης του SM-1 αλλά δεν έχουν όπλα τέτοιου βεληνεκούς και ούτε η Λευκορωσία που τα πούλησε διαθέτει τέτοια όπλα.



ΠΗΓΗ - Θεόφραστος Ανδρεόπουλος