Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη - Ερντογάν: Δίαυλος επικοινωνίας για να πέσει η ένταση


Πώς έσπασε ο πάγος και κλείστηκε η απευθείας επικοινωνία των δυο ηγετών. Δεν αποκλείεται και νέα επικοινωνία το επόμενο διάστημα.

Στην ανάγκη να πέσουν οι τόνοι και να αποκατασταθούν οι διμερείς διαύλοι επικοινωνίας, συμφώνησαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα Παρασκευή.

Ήταν η πρώτη επικοινωνία ανάμεσα στους δύο ηγέτες μετά από πολλούς μήνες και πρόκειται για μία επικοινωνία ανάμεσα στους δύο ηγέτες που σπάει τον πάγο προκειμένου να αποκατασταθούν οι δίαυλοι επικοινωνίας στο ανώτατο επίπεδο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το έδαφος για την απευθείας επικοινωνία των δύο ηγετών, προετοίμασαν η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Ελένη Σουρανή και ο Ιμπραήμ Καλίν εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας.

Οι δύο άνδρες μίλησαν για αρκετή ώρα, όπως φαίνεται και από τη σειρά θεμάτων που συζήτησαν, ενώ δεν αποκλείεται νέα επικοινωνία τους το επόμενο διάστημα. Στην επικοινωνία Μητσοτάκη - Ερντογάν, κυριάρχησαν θέματα ήπιας πολιτικής, όπως ο κορωνοϊός και ο τουρισμός, κάτι που ενδιαφέρει πολύ και τις δύο χώρες. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες η Ελλάδα βλέπει θετικά το ενδεχόμενο να συμπεριληφθεί η τουρκία στη λίστα των ασφαλών τρίτων χωρών εάν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

«Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού και τις προσπάθειες αντιμετώπισής τους, καθώς και για ζητήματα που συνδέονται με το άνοιγμα των συνόρων και την αποκατάσταση των τουριστικών ροών», αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού και σημειώνεται επίσης ότι «συμφώνησαν να διατηρήσουν ανοικτούς τους διμερείς διαύλους επικοινωνίας».

Κυβερνητικές πηγές σχολιάζουν ότι αποτελούσε πάγια θέση του πρωθυπουργού ότι θα πρέπει να υπάρχει άμεση επικοινωνία με την Άγκυρα χωρίς αυτό επ ουδενί να σημαίνει εκπτώσεις στην προάσπιση των εθνικών συμφερόντων.

Πηγή: skai.gr