Έβρος: Θωρακίζεται η Αστυνομία για πιθανό νέο κύμα τουρκικών πιέσεων


Μανώλης Γαλάνης

Εκτός των ενεργειών για την κατασκευή του φράχτη, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ενισχύει με διάφορα μέσα το οπλοστάσιο των αστυνομικών δυνάμεων

Σε ύψιστο βαθμό επιχειρησιακής ετοιμότητας βρίσκεται η Ελληνική Αστυνομία στον Έβρο για να αντιμετωπίσει ένα πιθανό νέο σχέδιο μαζικής προσπάθειας εισόδου δεκάδων χιλιάδων μεταναστών στην χώρα μας.

Η τουρκική επιχείρηση παραβίασης των ελληνικών συνόρων από καθοδηγούμενους μεταναστευτικούς πληθυσμούς τον περασμένο Μάρτιο έχει σημάνει συναγερμό στις αρμόδιες αρχές, οι οποίες προετοιμάζονται εντατικά για κάθε ενδεχόμενο.

Στην κατεύθυνση αυτή και με γνώμονα την εμπειρία από την αποτελεσματική αναχαίτιση της συντονισμένης μεταναστευτικής πίεσης σε όλο το μήκος των χερσαίων ορίων της χώρας μας στον Έβρο η ΕΛ.ΑΣ προχωρά σε μία τεράστια προμήθεια πυρομαχικών και υλικοτεχνικών μέσων για να εξοπλίσει και να θωρακίσει τις δυνάμεις, που παίρνουν μέρος στην επιχείρηση προστασίας των συνόρων μας.

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τη στιγμή που «τρέχει» τις διαδικασίες ανάθεσης και εκτέλεσης του έργου κατασκευής και επέκτασης του φράχτη στο χερσαίο τμήμα της ελληνοτουρκικής μεθορίου, ενισχύει το οπλοστάσιο των αστυνομικών δυνάμεων, που επιχειρούν στον Έβρο, με μεγάλες ποσότητες δακρυγόνων. Οι εικόνες της τουρκικής στρατοχωροφυλακής σε επιχειρησιακή παράταξη να εκτοξεύει στοχευμένα χημικά προς την ελληνική πλευρά για να διασπάσει τις γραμμές των αντρών των Ενόπλων Δυνάμεων και της ΕΛ.ΑΣ με στόχο να ρίξουν τον φράχτη οι μετανάστες είναι νωπές αποκαλύπτοντας τους σχεδιασμούς της Άγκυρας.

Προμήθεια δακρυγόνων, χειροβομβίδων κρότου-λάμψεως και αλεξίσφαιρων γιλέκων

Στο πλαίσιο αυτό, εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα η «δέσμευση πίστωσης ύψους δύο εκατομμύρια εκατόν ογδόντα χιλιάδες πεντακόσια είκοσι ευρώ (2,180,520.00 Ευρώ) για την πληρωμή ισόποσης δαπάνης σε βάρος της πίστωσης του προϋπολογισμού εξόδων του φορέα 1047 Ειδικού Φορέα 701-0000000, ΑΛΕ 2410401001,οικ. έτους 2020, με την αιτιολογία "Προμήθεια δακρυγόνων χειροβομβίδων διαφόρων τύπων CS 519-9230 CS 8230 ή ισοδύναμο Κόνεως 514-GL-311 προς κάλυψη εκτάκτων και απρόβλεπτων αναγκών Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας οι οποίες έχουν επιφορτισθεί με την αντιμετώπιση των απρόβλεπτων και ιδιαίτερα αυξημένων μεταναστευτικών ροών στην περιοχή του Έβρου».

Στη μεγάλη αυτή ποσότητα δακρυγόνων, για την μεταφορά των οποίων από τους αστυνομικούς της πρώτης γραμμής η ΕΛ.ΑΣ προμηθεύεται 500 σακίδια από ύφασμα πολυαμιδίου, προστίθεται και η παραγγελία χειροβομβίδων κρότου-λάμψεως με τη δαπάνη αγοράς τους να ανέρχεται σε 967,200.00 ευρώ. Την ρίψη των δακρυγόνων από τις δυνάμεις, που έχουν επιφορτισθεί με την αντιμετώπιση των απρόβλεπτων και ιδιαίτερα αυξημένων μεταναστευτικών ροών στην περιοχή του Έβρου, όπως αναφέρεται στο σκεπτικό των σχετικών αποφάσεων, θα εκτελέσουν όπλα εκτόξευσης φυσιγγίων δακρυγόνων ουσιών πολλαπλής εκτόξευσης, αξίας 173.600 ευρώ και όπλα μονής εκτόξευσης, η αγορά των οποίων θα στοιχίσει 164.752 ευρώ.

Στο μεταξύ, όλο το προσωπικό, που θα εμπλακεί από εδώ και στο εξής στην επιχείρηση διαχείρισης του μεταναστευτικού και αποτροπής ενδεχόμενων μετακινήσεων πολυπληθών ομάδων με στόχο την προσπέλαση των ελληνικών συνόρων θα φέρει αλεξίσφαιρο γιλέκο. Για το σκοπό αυτό έχει δεσμευτεί κονδύλι ύψους 3.540.000 ευρώ για την προμήθεια συνολικά 15.000 αλεξίσφαιρων γιλέκων. Οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ στον “οχυρωμένο” Έβρο, που τέθηκαν απέναντι στους Τούρκους στρατοχωροφύλακες, οι οποίοι λειτούργησαν το προηγούμενο διάστημα ως διακινητές, αλλά και όπου απαιτηθεί να αναχαιτίσουν απόπειρες παράνομης εισόδου στην χώρα μας, θα είναι κυριολεκτικά “αστακοί”. Ήδη έχει δοθεί η παραγγελία για την αγορά αντιβαλλιστικών κρανών, ενώ το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προμηθεύεται και πλαστικά κράνη αστυνομικών επιχειρήσεων μεγάλης ανθεκτικότητας, αξίας 1.532.640ευρώ καθώς και ασπίδες έναντι του ποσού των 421.600ευρώ ενώ θα φέρουν καινούργιες χειροπέδες(σταθερές με μεντεσέ), για τις οποίες θα δαπανηθεί ποσό της τάξης των 209.305ευρώ.

Στον εξοπλισμό προστασίας των αστυνομικών δυνάμεων περιλαμβάνονται προσωπίδες χημικών ουσιών αξίας 762.600ευρώ και η αγορά προστατευτικών θωράκων αντί του ποσού των 430.280ευρώ μαζί με τις προβλεπόμενες επικαλαμίδες, που θα στοιχίσουν 353.400 ευρώ. Όσον αφορά στα καινούργια πλήρη set στολών επιχειρήσεων των στελεχών της ΕΛ.ΑΣ, πρόκειται για μία δαπάνη της τάξης των 3,5εκατ ευρώ. Παράλληλα, οι δυνάμεις φύλαξης θα ενισχυθούν με θερμικές φορητές διόπτρες με δυνατότητα τοποθέτησης σε τρίποδα και διασύνδεσης τους με φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή για παρατήρηση και εντός οχημάτων. Στον ευρύτερο σχεδιασμό αποτροπής εντάσσονται αυτοκινούμενοι ειδικά μεταφερόμενοι φραγμοί και οχήματα εκτόξευσης νερού με την ταυτόχρονη αναβάθμιση του συστήματος επιτήρησης συνόρων Έβρου.

Κινητικότητα όμως καταγράφεται και στην αύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας των πλωτών μέσων της ΕΛ.ΑΣ, που επιτηρούν τον ποταμό Έβρο. Η αστυνομική διεύθυνση Αλεξανδρούπολης προχώρησε στην αγορά 2 σκαφών ποταμού από πολυεστέρα, με εξωλέμβιες μηχανές, τρέιλερ μεταφοράς και λοιπά παρελκόμενα για τις ανάγκες των Υπηρεσιών Συνοριακής Φύλαξης ενώ επισκεύασε τα διαθέσιμα πλωτά μέσα. Πρόκειται για α) 7 ξύλινες βάρκες ποταμού (μπλάβες), β) 17 εξωλέμβιες μηχανές ξύλινων-φουσκωτών βαρκών ποταμού και γ) 1 ταχύπλοο σκάφος με εξωλέμβια μηχανή, των Τμημάτων Συνοριακής Φύλαξης Φερών & Σουφλίου και του Γραφείου Συνοριακής Φύλαξης Τυχερού. Σε κάθε περίπτωση, η αναφορά στην απόφαση μίσθωσης 7 οχημάτων suv για 3 μήνες από την αστυνομική διεύθυνση Ορεστιάδας, που βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού, όπως και όλες οι ακριτικές αστυνομικές αρχές, είναι χαρακτηριστική κάνοντας λόγο για “επιδείνωση της έντασης της μεταναστευτικής πίεσης στην περιοχή ευθύνης της Δ.Α. Ορεστιάδας, που απροσδόκητα, λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις”.