Αιφνιδιασμός από Μόσχα στη Λιβύη: Μετέφερε βομβαρδιστικό Tu-22 στον Χαφτάρ


Το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών δημοσίευσε δορυφορικές εικόνες, στις οποίες φέρεται να επιβεβαιώνεται ότι η Ρωσία υλοποιεί τη μεταφορά μαχητικών αεροσκαφών στη Λιβύη, μεταξύ αυτών και ενός Tu-22, για να παράσχει την απαραίτητη υποστήριξη στο στρατό του Χαλίφα Χαφτάρ.

Η παρουσία ρωσικού βομβαρδιστικού Tu-22 μαζί με αεροσκάφη Su-24 Fencer τα οποία εμφανίζονται σε δορυφορικές φωτογραφίες είναι ασυνήθιστη μέχρι σήμερα, διότι η Λιβύη δεν διαθέτει ούτε ένα αεροσκάφος αυτών των συγκεκριμένων μοντέλων.

Η ποιοτική διαφορά που αλλάζει πλήρως όλα τα δεδομένα είναι βέβαια η παρουσία ρωσικού στρατηγικού βομβαρδιστικού Tu-22 μεγάλης εμβέλειας στην αεροπορική βάση Al-Jufra., το οποίο είναι ικανό να μεταφέρει πυρηνικά όπλα.

Οι δορυφορικές εικόνες επιβεβαιώνουν επίσης την μεταφορά μαχητικών αεροσκαφών MiG-29 τα οποία ευρίσκονται στα ειδικά καταφύγια.

Μεταξύ άλλων, στην αεροπορική βάση της Λιβύης, παρατηρήθηκε επίσης και το πυραυλικό σύστημα άμυνας Pantsir-S1, ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη την ποιότητα των δορυφορικών εικόνων, δεν ήταν δυνατό να εξακριβωθεί αν ήταν ρωσική έκδοση αυτού του αντιαεροπορικού συστήματος ή ειδική έκδοση που κατασκευάστηκε για ΗΑΕ.

Εκτιμάται ότι η παρουσία αυτού του τύπου των πολεμικών αεροσκαφών στην Λιβύη θα μεταβάλει την ολόκληρη την κατάσταση και στο έδαφος, ενώ προαναγγέλλει και την δημιουργία μιας de facto ρωσικής βάσης στη Λιβύη κάτω από τη “μύτη” του ΝΑΤΟ.

Η Μόσχα στηρίζει Χαφτάρ και λιβυκό κοινοβούλιο
Ο επικεφαλής του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA), στρατηγός Χαλίφα Χάφταρ δέχθηκε χθες βράδυ την αντιπροσωπεία που περιελάμβανε τον αναπληρωτή πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, τον υπουργό εξωτερικών και διεθνούς συνεργασίας της Λιβύης, Abdulhadi Al-Hweij,και τον εκπρόσωπο της Γενικής Διοίκησης των Λιβυκών ενόπλων δυνάμεων, μετά την επιστροφή τους από επίσημη επίσκεψη στη Ρωσία.

Ο Χαφτάρ ενημερώθηκε για τα αποτελέσματα της επίσκεψης κατά τη διάρκεια της οποίας η Ρωσία υποστήριξε τις θέσεις του LNA και του HOR σχετικά με την διακήρυξη του Καΐρου, ειδικά σε ότι αφορά την κατάπαυση του πυρός και την επιστροφή στην πολιτική διαδικασία σύμφωνα με τις σταθερές αρχές του Λιβυκού λαού.

Οι σταθερές αρχές της Διακήρυξης του Καΐρου απαιτούν την αποχώρηση όλων των ξένων μισθοφόρων από τη Λιβύη, τη διακοπή όλων των επιθέσεων, τη διάλυση των πολιτοφυλακών, τη θέσπιση του κράτους δικαίου και θεσμών, καθώς και τον τερματισμό της τρομοκρατίας και τη διασφάλιση δίκαιης κατανομής του πλούτου.

Η αντιπροσωπεία που μετέβη στη Μόσχα συναντήθηκε με το Ρώσο υφυπουργό εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ και το Ρώσο πρέσβη στη Λιβύη Ιβάν Μόλοτκοφ.

Το σκηνικό σχετικά με την επικείμενη επίθεση των τουρκικών δυνάμεων στη Σύρτη έχει ενεργοποιήσει πολλούς παράγοντες και κράτη, συμπεριλαμβανομένων της Αιγύπτου, Γαλλίας αλλά και της Ρωσίας.

Χθες αναφέραμε ότι η Αίγυπτος φαίνεται αποφασισμένη να μην επιτρέψει την προέλαση των Τούρκων και της GNA σε Σύρτη και Αλ Τζούφρα, χαράσσοντας τη δική της “κόκκινη γραμμή” στο λιβυκό έδαφος.

Σύμφωνα μάλιστα με δορυφορική εικόνα, αποκαλύφθηκε η μεταστάθμευση αιγυπτιακών αεροσκαφών και ελικοπτέρων της Πολεμικής Αεροπορίας της Αιγύπτου, τα οποία μάλιστα συμμετείχαν στις πρόσφατες στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ανατολική Λιβύη, με ορμητήριο την αεροπορική βάση Sidi-Barrani στις 14 Ιουνίου 2020.

Πρόκειται για:

– F-16C / D x 4
– Mirage 2000 x 4
– CH-47D x 2
– Mi-17V-5 x 3
– Mi-24VN x 4
– AH-64D x 2

Η αντίδραση της Τουρκίας ήταν να συνεχίσει την αποστολή δυνάμεων στην Λιβύη με την μεταφορά νέας παρτίδας τουρκικών MRAPs (BMC Vuran & Kirpi) στη Misrata πριν από λίγες ημέρες.

Ο Τούρκος πρόεδρος σε απόλυτη συνεννόηση με τον Τραμπ σχεδιάζει να καταλάβει τη Σύρτη και να βάλει χέρι στα τερματικά του πετρελαίου στη χώρα.

Γαλλία και Αίγυπτος ετοιμάζουν τη δική τους αντίδραση στο νέο Σουλτάνο της Τουρκίας, ο οποίος μαζί με τους Γκρίζους Λύκους, δυναστεύουν τον τουρκικό λαό υποσχόμενοι νέες σελίδες δόξας στη Βόρειο Αφρική.

Το μόνο που θα καταφέρουν όμως θα είναι να στοχοποιηθεί η χώρα τους από ολόκληρη τη δύση και τις Αραβικές χώρες που δεν επιθυμούν την επανεμφάνιση της οθωμανικής βαρβαρότητας.


ΠΗΓΗ