Ενόχληση της Άγκυρας για την εκπαίδευση Εθνοφρουρών από τον Στρατό των ΗΠΑ


Την ενόχλησή του εκφράζει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για την πρόθεση των ΗΠΑ να παράσχουν στρατιωτική κατάρτιση και εκπαίδευση στην Κυπριακή Δημοκρατία αρχής γενομένης το 2021, κάνοντας λόγο για ανισοβαρή αντιμετώπιση των δύο πλευρών στο νησί.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΣΙΓΜΑ στην Κωνσταντινούπολη Μαρία Ζαχαράκη, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι, αναφέρει ότι τέτοια βήματα από μία χώρα σύμμαχο της Τουρκίας δεν συμβάλλουν ούτε στην εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, ούτε στην ειρήνη και σταθερότητα της ανατ. Μεσογείου.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει:

«Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι συμπεριέλαβαν την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου στο Διεθνές Πρόγραμμα Στρατιωτικής Κατάρτισης και Εκπαίδευσης (IMET).

Υποστηρίζουμε τη στάση των αρχών της ΤΔΒΚ σε αυτό το ζήτημα και θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στους συμμάχους μας τις ΗΠΑ ότι η ίση μεταχείριση απέναντι στις δύο πλευρές του νησιού είναι μία από τις αρχές του ΟΗΕ.

Όπως έχουμε τονίσει επανειλημμένα, αυτά όπως και άλλα παρόμοια βήματα δεν συμβάλλουν στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό, αντίθετα η αδιάλλακτη στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς γίνεται ισχυρότερη.

Είναι προφανές ότι τα βήματα, τα οποία δεν αποσκοπούν στην ίση αντιμετώπιση των δύο πλευρών, δεν συμβάλλουν στη δημιουργία μιας ατμόσφαιρας εμπιστοσύνης στο νησί, ούτε διασφαλίζουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο».