Απίστευτα προκλητικοί οι Τούρκοι θέλουν διάλογο για τη δυτική Θράκη


Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν σε συνέντευξή του σήμερα στο Anadolu έθεσε το πλαίσιο των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αφού η Ελλάδα συρθεί σε συμφωνία και παραδώσει την εθνική της κυριαρχία σε Αιγαίο και αν.Μεσόγειο στην Τουρκία, λέγοντας πως επόμενο βήμα για την Τουρκία είναι τα «ζητήματα της τουρκικής μειονότητας στη Θράκη».

Μάλιστα χαρακτήρισε την γερμανική προεδρία της ΕΕ ως «μεγάλη ευκαιρία για την Τουρκία».

Όπως αποκάλυψε ο Καλίν η Τουρκία επιθυμεί να ανοίξει «διάλογο» με την Ελλάδα για τα ζητήματα των "Τούρκων μουσουλμάνων" της ελληνικής Θράκης».

Συγκεκριμένα ο Τούρκος αξιωματούχος είπε με αφορμή την επικοινωνία Μητσοτάκη-Ερντογάν: 

«Μετά από πολύ καιρό για πρώτη φορά έγινε μια τέτοια επαφή. Ήταν μια πολύ καλή επικοινωνία. Συζητήθηκαν διμερή θέματα, Αιγαίο, ανατολική Μεσόγειος και άλλα ζητήματα, και ζητήματα της ΕΕ. Παραδοσιακά γνωρίζεται ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που στήριξε την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

Υπάρχουν μια σειρά διαφορές σε διμερή θέματα και συνεχίζονται αλλά αυτά έχουν συζητηθεί κατά κάποιο τρόπο, διαχειριζόμενες μέσω διαπραγματεύσεων, ορισμένες επιλύθηκαν και άλλες έγιναν διαχειρίσιμες μέσω της διαδικασίας. Φυσικά η δική μας προσδοκία είναι να προσπαθήσουμε να επιλύσουμε αυτές τις σχέσεις μας με την Ελλάδα ως γείτονα μας με την πιο θετική προσέγγιση σε όλους τους τομείς».

Η υποστήριξη της Ελλάδας για ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε προς αυτή την κατεύθυνση είναι σημαντική. Είναι δυνατόν να μιλήσουμε άμεσα για ζητήματα όπως το Αιγαίο και να επιλύσουμε διαφορές απόψεων ή διαφορές που προκύπτουν κατά καιρούς.

Αυτά τα κανάλια ήταν ανοιχτά στο παρελθόν και ενδέχεται να είναι ανοιχτά και από δω και στο εξής. Έχουμε μουσουλμάνους πολίτες μας τουρκικής καταγωγής που ζουν εκεί, υπάρχει τουρκική μουσουλμανική μειονότητα στην Δυτική Θράκη, έχουν ζητήματα και άλλα θέματα. Μέσω διαπραγματεύσεων είναι πάντοτε δυνατόν μιλώντας μεταξύ μας να διανύουμε απόσταση.

Οι δύο ηγέτες κατά την τελευταία τηλεφωνική τους επικοινωνία επέδειξαν βούληση προς αυτή την κατεύθυνση. Τώρα αυτό που επιθυμούμε και προς αυτή την κατεύθυνση είναι η προσδοκία μας, είναι να γίνουν βήματα και πρέπει να θεσπιστεί μια δίκαιη περιφερειακή τάξη που θα σέβεται πραγματικά τα δικαιώματα και τα συμφέροντας όλων τόσο στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων, στο πλαίσιο της ΡΡ και στα θέματα της ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου».

Όσον αφορά τη γερμανική προεδρία της ΕΕ ο Ιμπραχίμ Καλίν είπε πως πρόκειται για μια μεγάλη ευκαιρία για την Τουρκία

Ερωτηθείς για την επίσκεψη του Ύπατου Αρμοστή της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ στην Άγκυρα, ο Τούρκος αξιωματούχος είπε ότι «η γερμανική προεδρία μπορεί να είναι μια ευκαιρία για τις ευρωτουρκικές σχέσεις». «Τώρα με την γερμανική προεδρία μπορούν να γίνουν μια σειρά βήματα, ελπίζουμε ότι θα υπάρξει πρόοδος προς αυτή την κατεύθυνση. Ωστόσο βλέπουμε ότι κάποιες χώρες, όπως η Γαλλία, συνεχίζουν με μπλοκάρισμα, συνεχίζουν να έχουν μια αρνητική στάση».

Πρέπει να γίνει αντιληπτό πως η επεκτατικότητα της Τουρκίας δεν πρόκειται να σταματήσει σε περίπτωση που η Ελλάδα, της δώσει γη & ύδωρ σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο αλλά αντιθέτως αυτή θα ενταθεί.

Άλλωστε δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως τα σύνορα στον Έβρο αναφέρονταν από αγγλικές και γερμανικές εφημερίδες ως «αμφισβητούμενα», ενώ υπάρχουν πολλά ρεπορτάζ, ειδικά γερμανικά, που αναφέρονται σε «καταπιεσμένη τουρκική μειονότητα» στη Θράκη.