Πληρώνονται όλοι οι Στρατιωτικοί τις αργίες; Τι αποκάλυψε ο ΥΕΘΑ


Μία απάντηση του Νίκου Παναγιωτόπουλου στην Βουλή δείχνει πως ο ήλιος ίσως να μην ανατέλλει για όλους με τον ίδιο τρόπο κάθε ημέρα

Γράφει ο Κώστας Αττίας - usay.gr

Όσο και αν μοιάζει απίστευτο είναι πέρα για πέρα αληθινό. Ο νόμος εφαρμόζεται …κατά περίπτωση στις Ένοπλες Δυνάμεις, τουλάχιστον όπως προκύπτει από όσα λέει ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, μετά από ερώτηση της Ελληνικής Λύσης.

Ο Κυριάκος Βελόπουλος ρώτησε τι γίνεται με την «Οικονομική Αποζημίωση Εκτέλεσης Υπηρεσιών Αργιών 2018 και 2020» και ο Υπουργός, για να ξεκινήσουμε από τα θετικά διαβεβαίωσε πως «Η εν λόγω αποζημίωση καταβάλλεται κανονικά στα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας χωρίς να έχει αναφερθεί εκκρεμότητα, ούτε να έχει εντοπιστεί απόκλιση από τα προβλεπόμενα».

Τι γίνεται όμως με τα στελέχη του Στρατού Ξηράς;

Εδώ όπως αποκάλυψε ο Υπουργός«με την Υπ’ Αριθμ. 6/26 Μαρ 18 Απόφαση του Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου, αποφασίστηκε η αναστολή καταβολής της αποζημίωσης για την εκτέλεση 24ωρης υπηρεσίας τα Σάββατα, τις Κυριακές, τις επίσημες και τις κατά περίπτωση τοπικές αργίες για το έτος 2018, λόγω έλλειψης αναγκαίων πιστώσεων στον λειτουργικό προϋπολογισμό (Π/Υ) του ΓΕΣ».

Στην συνέχεια, κατά τη λήξη του οικονομικού έτους 2019, το ΓΕΣ μετά από ανακατανομή αδιαθέτων υπολοίπων από διάφορους κωδικούς του Π/Υ του, προέβη στην αποζημίωση των αντίστοιχων υπηρεσιών, που εκτελέσθηκαν εντός του έτους (2019).

Το σίριαλ όμως δεν σταμάτησε εκεί.

Και αυτό γιατί όπως λέει ο Νίκος Παναγιωτόπουλος για τις υπηρεσίες που αφορούν στο τρέχον έτος (2020), «οι εγγεγραμμένες πιστώσεις στον οικείο κωδικό του Π/Υ ΓΕΣ έτους 2020, επαρκούν αποκλειστικά για την κάλυψη μόνο των υπηρεσιακών/επιχειρησιακών αναγκών και κατά συνέπεια εκκρεμεί η αποζημίωση εκτέλεσης 24ωρων υπηρεσιών Σαββάτου, Κυριακής και αργιών, πλην όμως καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για εξεύρεση πόρων, προκειμένου να καταστεί εφικτή η καταβολή της υπόψη αποζημίωσης για το τρέχον έτος».

Τώρα το πώς γίνεται να ξεκινάει μία χρονιά με την πρόβλεψη πως το ταμείο θα είναι μείον και στοιχειώδεις υποχρεώσεις δεν θα καλυφθούν και να μην λαμβάνεται κάποιο μέτρο για να μην γίνει αυτό ή έστω να μην προσφέρεται κάποια εναλλακτική (π.χ. συμψηφισμός με οφειλές για τέλη κυκλοφορίας, κτλ) παραμένει ένα άλυτο μυστήριο.