Σε πλήρη ετοιμότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις - Τουρκικά πολεμικά πλοία στο Αιγαίο


«Είμαστε σε επαγρύπνηση, παρακολουθούμε και αναμένουμε» σημειώνουν κυβερνητικές πηγές

Σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκονται τις τελευταίες ώρες οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ύστερα από την απόφαση της Τουρκίας να εκδώσει Navtex στα ανοιχτά του Καστελόριζου.

Την ίδια ώρα, πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας αναφέρουν ότι το 85% του ελληνικού στόλου βρίσκεται στο Αιγαίο από την περιοχή της Σμύρνης και νοτιότερα και παρακολουθεί στενά τις κινήσεις του τουρκικού στόλου. Ακόμη, όπως μεταδίδουν τα κυπριακά ΜΜΕ, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος, επιστρέφει εσπευσμένα στην Αθήνα από την Κύπρο, όπου βρέθηκε με αφορμή την 46η επέτειο από την τουρκική εισβολή.

Στο μεταξύ, νωρίτερα το μεσημέρι της Τρίτης, 21 Ιουλίου, κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι «είμαστε σε επαγρύπνηση, παρακολουθούμε και αναμένουμε». Παράλληλα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Χάικο Μάας, θα αναφερθεί στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Ερντογάν για τη NAVTEX: «Δεν χρειαζόμαστε την άδεια κανενός»
Απαξιωτικός και βαθύτατα προκλητικός εμφανίστηκε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όσον αφορά στην απόφαση με την υπογραφή του να κάνει έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. 

O Τούρκος πρόεδρος ανέφερε: «Εμείς και για τα σεισμογραφικά μας σκάφη και τα γεωτρύπανα μας δεν χρειαζόμαστε την άδεια κανενός. Οτιδήποτε προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας και οποιαδήποτε είναι τα δικαιώματά μας στην ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο αυτά κάναμε τα βήματά και θα συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο».

Τουρκικές προκλήσεις πάνω από το Καστελόριζο

Την ώρα που η τουρκική Navtex στα ανοιχτά του Καστελόριζου προκαλεί έντονες αντιδράσεις, το ΓΕΕΘΑ ενημέρωσε ότι ζεύγος τουρκικών F-16 εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης. Μάλιστα πέταξε πάνω από τη Στρογγύλη και το Καστελόριζο στα 12.500 πόδια στις 14:23 μ.μ. Το ίδιο ζεύγος πραγματοποίησε νέα υπερπτήση πάνω από το Καστελόριζο στα 29.000 πόδια στις 14:56 μ.μ.

Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες κατά πάγια τακτική.