Ο Μακρόν αιφνιδιάζει τον Ερντογάν: Η TOTAL ξεκινάει έρευνες στα “οικόπεδα” νότια της Κρήτης


Ταυτόχρονα η ΕΝΙ στέλνει εσπευσμένα βοήθεια στην Τρίπολη

Xωρισμένη στα δύο είναι η ΕΕ. Από την μία σχεδόν η πλειοψηφία στηρίζει την Άγκυρα και τον Σάρατζ και από την άλλη, μόνο η Γαλλία δείχνει ξεκάθαρα την στήριξή της στον Ελληνισμό. 

Ειδικά το ''παιχνίδι'' των Ιταλών είναι ύπουλο και ξεκάθαρα ενάντια στα συμφέροντα της πατρίδας μας.  

Συνάντηση Σάρατζ – ΕΝΙ στην Τρίπολη 

Ο πρωθυπουργός της Λιβύης Σάρατζ συναντήθηκε με το διευθύνοντα σύμβουλο (CEO) της ιταλικής εταιρείας ενέργειας ENI, τον Claudio Descalzi και την αντιπροσωπεία του, οι οποίοι επισκέφθηκαν την Τρίπολη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού της Λιβύης, «κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν ζητήματα συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, τρόποι ανάπτυξης αυτής, τρόποι εξόρυξης και διανομής του πετρελαίου, λαμβάνοντας υπόψη τις οικονομικές και τεχνικές ζημιές που προκλήθηκαν από τη μείωση της παραγωγής». Η ανακοίνωση αναφέρει επίσης ότι συζητήθηκαν σχέδια για επενδύσεις της εταιρείας ENI στη Λιβύη, συμπεριλαμβανομένων και σχεδίων για έργα υποδομής στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Αντίστοιχα σε γραπτή δήλωση της ENI, σημειώθηκε ότι διεξήχθησαν διαπραγματεύσεις για την ενίσχυση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα. Τονίστηκε επίσης ότι η ENI αποτελεί τον κύριο παραγωγό υδρογονανθράκων με 170 χιλιάδες βαρέλια πετρελαίου την ημέρα στη Λιβύη. 

Χθες όπως σας ενημέρωσε πρώτο το Πενταπόσταγμα, η Ιταλική Γερουσία συμφώνησε να αναχρηματοδοτήσει τη στρατιωτική αποστολή στη Λιβύη για να εκπαιδεύσει και να υποστηρίξει την ακτοφυλακή της Λιβύης στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.

Η απόφαση ελήφθη κατά τη διάρκεια συνάντησης για να συζητηθεί η επιστροφή των ιταλικών αποστολών στο εξωτερικό για ένα ακόμη έτος. Εγκρίθηκε με 260 ναι, 14 όχι και δύο αποχές.

Το Κίνημα Πέντε Αστέρων επαίνεσε την ψήφο του Συμβουλίου, λέγοντας ότι η δέσμευση της Ιταλίας προς τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης «ανταποκρίνεται στο εθνικό συμφέρον με προτεραιότητα και σαφή σημασία».

Το κίνημα εξέφρασε την ελπίδα του ότι η συνεργασία με τη Λιβύη θα συνεχιστεί σε ευρωπαϊκό πλαίσιο, όχι μόνο διμερώς. 

Αυτοί είναι οι Ιταλοί!