Επίθεση των Τούρκων στον ΣΕΑ Ναύαρχο Αλεξ. Διακόπουλο: Είναι θρασύς και αυθάδης


Σκληρή επίθεση με οξείς χαρακτηρισμούς και ύβρεις σε βάρος του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού Αλέξανδρου Διακόπουλου εξαπολύει ο τουρκικός τύπος, με αφορμή το άρθρο του σε εβδομαδιαία εφημερίδα για τον επικείμενο ελληνοτουρκικό διάλογο.
 
Δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Sabah, που εμφανίζει την Ελλάδα κατά την πρόσφατη ένταση στη Μεσόγειο σχεδόν εκλιπαρούσα για βοήθεια τη Γερμανία, τη Γαλλία και την ΕΕ, επιτίθεται στον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Έλληνα πρωθυπουργού προσάπτοντάς του «προκλητικές δηλώσεις».

Η τουρκική εφημερίδα κατηγόρησε μάλιστα τον κ. Διακόπουλο για αυθάδεια και θρασύτητα!

Στο δημοσίευμα της η Sabah επικαλείται τις αναφορές του κ. Διακόπουλου σύμφωνα με τις οποίες:

α. Ήρθε ένας πολύ μεγάλος αριθμός προσφύγων από την Τουρκία.

β. Βιώσαμε έναν υβριδικό πόλεμο στα σύνορα με την Τουρκία.

γ. Τις συμφωνίες με την Τρίπολη.

δ. Την διαδικασία αδειοδότησης για έρευνα υδρογονανθράκων.

ε. Τις πτήσεις πάνω από τα νησιά.

στ. Δεν άρχισαν ακόμη οι επαφές για εξεύρευση ενός κοινού δρόμου.

ζ. Εάν η Τουρκία εγκαταλείψει την τακτική της πίεσης η Ελλάδα και η ΕΕ θα ανοίξουν το δρόμο για συνεργασία. Σε αντίθετη περίπτωση και εάν η κατάσταση λάβει μια άσχημη μορφή πρέπει να επωμισθούν τις ευθύνες.

η. Είμαστε μια χώρα που έχουμε αρχές και κανόνες αλλά και που ξέρουμε να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα μας.

θ. Δεν διαπραγματευόμαστε υπό πίεση και δεν θα υποκύψουμε σε εκβιασμούς και απειλές.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Διακόπουλος στο επίμαχο άρθρο του σημείωνε ότι «άν η Τουρκία αφήσει πίσω της τη λογική της έντασης, των πιέσεων και του καταναγκασμού, θα ανοίξει ο δρόμος της συνεργασίας της με την Ελλάδα και την Ευρώπη, που θα έχει πολλαπλά και πολλαπλασιαστικά οφέλη.

Αν όμως όχι –και η κατάσταση κακοφορμίσει– τότε θα βρεθεί προ των ευθυνών της. Η Ελλάδα έχει αποδείξει την αξιοπιστία της.

Είμαστε μια χώρα που ακολουθεί μια πολιτική αρχών με προσήλωση στο δίκαιο, όμως είμαστε και μια χώρα που ξέρει να προασπίζεται τα συμφέροντά της. Δεν συζητάμε υπό πίεση, δεν υποχωρούμε σε εκβιασμούς και δεν ορρωδούμε προ απειλής»

Να σημειωθεί επίσης, ότι σε άλλη συνέντευξή του ο κ. Διακόπουλος τόνισε με έμφαση πως για την Ελλάδα η υποχρέωση προστασίας της εδαφικής ακεραιότητας, της εθνικής ανεξαρτησίας και των εθνικών συμφερόντων της Κύπρου αποτελεί ύψιστο εθνικό, ηθικό και πολιτικό καθήκον.