Σχολεία: «Εξαιρετικά δύσκολο να λειτουργήσουν με πλήρη κανονικότητα»


Όσο περνούν οι μέρες και πλησιάζουμε στον Σεπτέμβριο και δεν διαφαίνεται περιορισμός της μετάδοσης του κορωνοϊου, τόσο αυξάνονται οι συζητήσεις γύρω από το άνοιγμα των σχολείων, το οποίο είναι προγραμματισμένο για τις 7 Σεπτεμβρίου. Θα ανοίξουν στην ώρα τους; Και αν ναι, υπό ποιες συνθήκες;

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων για τον κορωνοϊό, έδωσε μια απάντηση στο φλέγον αυτό ζήτημα:

«Θα πρέπει να δούμε πολύ προσεκτικά τον τρόπο που μπορούν να λειτουργήσουν τα σχολεία εν μέσω δεύτερου κύματος. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να λειτουργήσουν με πλήρη κανονικότητα. Πιθανότητα να πάμε στο μοντέλο του Μαΐου με μάσκες, το οποίο θα δούμε με βάση το τι έγινε στο Ισραήλ και άλλες χώρες. 

Αυτό σημαίνει ότι σε πρώτη φάση θα υπάρχει εκ περιτροπής διδασκαλία (να σπάσει η πυκνότητα της τάξης), θα πρέπει να γίνεται χρήση μάσκας στις ηλικίες μεταξύ 10 – 19 και όταν τα νούμερα του δεύτερου κύματος αρχίζουν και πέφτουν τότε σταδιακά να επανέλθουμε σε μια πλήρη κανονικότητα».