Λιβύη: «Τσιμπούρι» στον Τραμπ ο Ερντογάν για να πείσει τη Ρωσία να αποσυρθεί

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ βρέθηκε παγιδευμένος μεταξύ ισχυρών ηγετών που υποστηρίζουν διαφορετικές πλευρές στον εμφύλιο πόλεμο στη Λιβύη, γεγονός που τον ώθησε να αποδεσμευτεί από το ζήτημα, ανέφερε το Σάββατο το CNN.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ειδικότερα «καλεί συνεχώς» τον Τραμπ για να τον πείσει να αναγκάσει τη Ρωσία να υποχωρήσει, ανέφερε το CNN επικαλούμενο Αμερικανούς και Τούρκους αξιωματούχους.

Η Τουρκία υποστηρίζει την αναγνωρισμένη από τα Ηνωμένα Έθνη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) στον αγώνα της εναντίον του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) του Στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ, ο οποίος υποστηρίζεται, μεταξύ άλλων, από τη Ρωσία, την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ο Τραμπ έχει αγνοήσει τις εκκλήσεις ηγετών της Τουρκίας, της Αιγύπτου, της Σαουδικής Αραβίας και άλλων χωρών για συμμετοχή στη σύγκρουση. Ο Τραμπ τους είπε ότι θα προτιμούσε να μην εμπλακεί σε μια άλλη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, ειδικά πριν από τις προεδρικές εκλογές, και τους παρότρυνε να επιλύσουν το ζήτημα μεταξύ τους, ανέφερε το CNN αρκετοί ξένοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Παρά το γεγονός ότι αυξάνεται η πιθανότητα κλιμάκωσης της σύγκρουσης στη Λιβύη, ο Τραμπ δεν επιχείρησε να μειώσει τις εντάσεις.

«Ο πρόεδρος τους λέει συνήθως «κάνε ό, τι πρέπει να κάνεις. Δεν πρόκειται να σου πω τι να κάνεις»», δήλωσε ένας αξιωματούχος των ΗΠΑ στο CNN.

Την Τρίτη, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Trump, Robert O’Brien, ανέφερε σε δήλωσή του ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιτίθενται σθεναρά σε «ξένη στρατιωτική ανάμιξη, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης μισθοφόρων και ιδιωτικών στρατιωτικών εργολάβων, από όλες τις πλευρές» στον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης.

Ο O’Brien είπε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι «ενεργός, αλλά ουδέτερος παράγοντας» στη σύγκρουση στη Λιβύη, και πρόσθεσε ότι «είναι σαφές ότι δεν υπάρχει κάποια πλευρά που να κερδίζει».

ahvalnews

ΠΗΓΗ