Ξέσπασε πόλεμος για τα εξοπλιστικά



ΤΟ ΑΜΥΝΤΙΚΟ σύμφωνο Ελλάδας - Γαλλί­ας υποβαθμίζει το ρόλο των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο, με ό,τι συνεπάγεται μια τέτοια εξέλιξη. Παράλληλα αναδεικνύει τη Γαλλία σε κυρίαρχη δύναμη στη Μεσόγειο και αναβαθμίζει το ρόλο της, αφού θα εγγυάται την ασφάλεια των ευρωπαϊκών συνόρων. 

Η δύνα­μη κρούσης των Γαλλικών Ένοπλων Δυνάμεων αλλάζει ριζικά τις ισορροπίες και σε συνδυασμό με τις συμφωνίες στις οποίες έχει προχωρήσει με την Αίγυπτο, διαμορφώνει ένα νέο τοπίο. Εκτός από το ΝΑΤΟ και τους Αμερικανούς, είναι και το Βερολίνο που δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση να έχει η Γαλλία το πάνω χέρι στην άμυνα της Ευρώπης. 

Η καγκελάριος Μέρκελ είναι ενοχλημένη και με τον ηγετικό ρόλο που παίζει ο Εμανουέλ Μακρόν με τη συμμαχία των χωρών του Νότου, που εξελίσσεται σε πανίσχυ­ρο λόμπι απέναντι στους Βόρειους. Αμερικα­νοί και Γερμανοί κάνουν ό,τι μπορούν για να υπονομεύσουν τη συμφωνία της Ελλάδας με τη Γαλλία για εξοπλιστικά προγράμματα. 

Επιχειρούν να επαναλάβουν τα εκβιαστικά διλλήματα που είχαν θέσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη πριν από ενάμιση μήνα, όταν επρόκειτο να μεταβεί στο Παρίσι για να υπογράψει με τον Εμανουέλ Μακρόν τη συμφωνία για την προ­μήθεια φρεγατών. Τότε αναγκάστηκε να κάνει πίσω δυο μέρες πριν την επίσημη υπογραφή, υποκύπτοντας στις πιέσεις των Αμερικανών. Βέβαια από τότε μεσολάβησε η τουρκική επι­θετικότητα στο Αιγαίο και οι συνεχείς παραβι­άσεις των χωρικών μας υδάτων και του εναέ­ριου χώρου, χωρίς η διαμεσολάβηση της Μέρ­κελ και του Τραμπ να συνετίσουν τον σουλτά­νο. 

Αναγκαστικά η κυβέρνηση καταφεύγει στη Γαλλία, τη μοναδική χώρα που έδειξε εμπράκτως την αλληλεγγύη της στην Ελλάδα, στέλνο­ντας στη Μεσόγειο πολεμικά πλοία και μαχητικά RAFALE. Η εξέλιξη αυτή οδηγεί με μαθηματι­κή ακρίβεια στην υπογραφή αμυντικού συμφώνου με τη Γαλλία και την προμήθεια μαχητικών RAFALE και φρεγατών. Η Ελλάδα διαμορφώ­νει μία ισχυρή δύναμη αποτροπής της τουρκι­κής επιθετικότητας με στρατηγικό σύμμαχο τη Γαλλία. Μάλιστα εκμεταλλεύεται το κενό εξου­σίας που επικρατεί στην Αμερική μέχρι τις προεδρικές εκλογές, ενώ παράλληλα αγνοεί και τις πιέσεις του Βερολίνου που αλληθωρίζει επικίν­δυνα προς την Τουρκία, ενώ οι διαπραγματεύ­σεις που αναλαμβάνει η Μέρκελ είναι καθα­ρά προσχηματικές. 

Βέβαια τόσο οι Αμερικα­νοί όσο και το ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να αφή­σουν τη Γαλλία να κυριαρχήσει στη Μεσόγειο. Γι΄  αυτό αναμένεται να ξεσπάσει πόλεμος ανά­μεσα σε Ουάσινγκτον και Παρίσι, ενώ παράλληλα οι Αμερικανοί θα ασκήσουν πιέσεις στην ελληνική κυβέρνηση για να ακυρώσει τις συμ­φωνίες εξοπλιστικών από τη Γαλλία.

Το παιχνίδι έχει αρχίσει να γίνεται επικίνδυ­νο, γιατί η συμμαχία Ελλάδας - Γαλλίας διαταράσσει τις γεωπολιτικές ισορροπίες στη Μεσό­γειο, αποκάλυψε καλά πληροφορημένη πηγή και γι΄ αυτό η κυβέρνηση θα πρέπει να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει όλα τα ενδεχόμενα.

ΠΗΓΗ: CONTRA NEWS