Εκτός ορίων η Τουρκία: Το Oruc Reis θα συνεχίσει τις έρευνες κοντά στη Ρόδο - Επιβεβαίωση από Ακάρ



Δημοσίευμά της φιλοκυβερνητικής Γενί Σαφάκ αναφέρει πως το Oruc Reis δεν πρόκειται να επιστρέψει σήμερα στην Τουρκία, εξαιτίας της στάσης της Ελλάδας που σαμποτάρει την αναζήτηση λύσης, και θα διευρύνει τις έρευνές του, φτάνοντας ίσως και κοντά στο Καστελόριζο και δυτικά της Ρόδου.

«Η Άγκυρα δεν θα κάνει ένα βήμα πίσω και τα πλοία της που συνεχίζουν τις έρευνες και τις γεωτρήσεις τους στην Ανατολική Μεσόγειο, ειδικά το Oruç Reis, δεν θα επιστρέφουν από τις περιοχές τους», αναφέρεται στο δημοσίευμα.


Ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Χουλουσί Ακάρ, με νέες εμπρηστικές δηλώσεις στο πρακτορείο Anadolu, επιβεβαίωσε πως οι τουρκικές έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα θα συνεχιστούν επ'αόριστον.

Είναι φανερό πως η Τουρκία δεν έχει καμία διάθεση αποκλιμάκωσης και θέλει διάλογο υπό την παρουσία των ερευνητικών της σκαφών στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

«Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα και τα δικαιώματά μας. Εχουμε τη δύναμη και τη θέληση και το λέμε και σήμερα. Θα συνεχίσουμε τις σεισμικές έρευνες όσο χρειαστεί, μέχρι ολοκληρωθούν όλες οι έρευνες. Δεν υπάρχει κάποιο χρονικό όριο ή περιορισμός.
Εμείς ασκούμε τα δικαιώματά μας, κάνουμε συγκεκριμένες τεχνολογικές εργασίες εκεί. Οσο χρειαστεί εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε τις έρευνες. Το υπουργείο Ενέργειας κάνει τις εργασίες κι εμείς ως Ένοπλες δυνάμεις είμαστε εκεί. Δεν έχει καμία διακοπή», ανέφερε.

O Τούρκος ΥΠΑΜ χαρακτήρισε «παράλογη» την επέκταση των χωρικών υδάτων από την Ελλάδα, ενώ αναφορικά με τις ναυτικές ασκήσεις της Τουρκίας τόνισε ότι «οι ΝΑVTEX θα συνεχιστούν μέχρι να τελειώσουν οι έρευνες». Και σε έντονο ύφος τόνισε ότι «δεν θα παραχωρήσουμε ούτε μια σταγόνα νερού», προειδοποιώντας ότι «οποιαδήποτε παρενόχληση κατά των συμφερόντων μας θα έχει τίμημα».

Ο Χουλουσί Ακάρ, κατηγόρησε την Ελλάδα και την Αίγυπτο, αναφορικά με τη συμφωνία για οριοθέτηση της ΑΟΖ, τονίζοντας ότι «έχασαν και οι δυο τους», «Η εγωιστική προσέγγιση της Ελλάδας βλάπτει τον εαυτό της και τους πολίτες της»

«Είμαστε υπέρ των συνομιλιών για το Αιγαίο. Ας μιλήσουμε. Είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο, θέλουμε ειρήνη και ηρεμία, αλλά θέλουμε επίσης τα δικαιώματά μας και τον νόμο μας. Εάν οι Έλληνες ομόλογοι μας το αποφασίσουν τις επόμενες μέρες, θα χαρούμε να τους φιλοξενήσουμε εδώ».

Μάλιστα το ANADOLU μετέδωσε τις δηλώσεις του για διάλογο στα ελληνικά.


ΠΗΓΗ