Τουρκική οργή για τα Rafale στην Κύπρο: «Με ποιο δικαίωμα βρέθηκαν εκεί;»!Σε φανερό εκνευρισμό η Τουρκία μετά την παρουσία των γαλλικών Rafale στην Κύπρο και την συμμετοχή τους στην τετραεθνή άσκηση ΕΥΝΟΜΙΑ.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ προχώρησε σε δηλώσεις ως να του ανήκει ολόκληρη η Κύπρος και οι Γάλλοι εκεί να βρίσκονται περίπου… παράνομα.

Είπε ο Ακάρ:
 «Είναι όνειρο αν πιστεύουν πως με ασκήσεις εδώ, θα παρεμποδίσουν τις δραστηριότητες της Τουρκίας.

Εμείς έχουμε τις αρχές μας, τα δικαιώματα και το δίκιο. Δεν παραχωρούμε ούτε μία σταγόνα νερού που βρίσκεται μέσα στα σύνορά μας και αυτό είναι κάτι που δυστυχώς οι συνομιλητές μας δυσκολεύονται να το κατανοήσουν.

Οι ίδιοι είναι που κλιμάκωσαν το περιστατικό, με δηλώσεις που δεν έχουν καμία σχέση με το δίκαιο.»

Και ο Τούρκος υπουργός Άμυνας συνέχισε ως η Κύπρος να του ανήκει:

«Οι Γάλλοι έχουν επί του παρόντος τρία αεροσκάφη στη νότια Κύπρο.

Μα πώς ήρθαν αυτά;

Είστε μήπως εγγυητές στις συμφωνίες του 1960; Έχετε εσείς τέτοιο δικαίωμα;

Η εποχή μετά νταηλίκια πέρασε, δεν έχετε τέτοια δυνατότητα», κατέληξε ο Ακάρ.

Την ίδια ώρα την Γαλλία κατηγορούσε και ο  εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Χακί Ακσόι, λέγοντας πως η προσγείωση γαλλικών στρατιωτικών αεροσκαφών στην Κύπρο,

«Συνιστά παραβίαση των συμφωνιών του 1960 σχετικά με την προσωρινή η μόνιμη τοποθέτηση αεροσκαφών στο νησί.

Η Γαλλία που δεν είναι εγγυητής στο νησί της Κύπρου, με αυτή της την στάση, με επικίνδυνο τρόπο εξωθεί σε κλιμάκωση την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ένταση για την οποία θα; είναι υπεύθυνο το δίδυμο Ελλάδας-Ελληνοκυπρίων.

Για μία ακόμη φορά το υπενθυμίζουμε. Κάθε προσπάθεια αποκλεισμού της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο, θα καταλήξει σε απογοήτευση».
ΠΗΓΗ