Ιγνατίου: Η Ελλάδα αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη απειλή μετά το 1974



Οι δηλώσεις του Ερντογάν είναι η μεγαλύτερη απειλή εναντίον του ελληνισμού από την εισβολή στην Κύπρο, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Open TV στην Ουάσιγκτον

Ως «τη μεγαλύτερη απειλή μετά το 1974» χαρακτήρισε τις μεσημεριανές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (κατά τη διάρκεια εγκαινίων νοσοκομείου στην Κωνσταντινούπολη) ο ανταποκριτής του Open TV στην Ουάσιγκτον Μιχάλης Ιγνατίου.

«Θεωρώ ότι είναι η μεγαλύτερη απειλή εναντίον του ελληνισμού από την εισβολή, από τον "μαύρο" Ιούλη του 1974. Παρακολουθώ εδώ και χρόνια τον Ερντογάν. Από τότε που δεν ήταν τίποτα και συγκεκριμένα πολύ πριν εκλεγεί δήμαρχος και πήγαινε στην Αμερική με την οποία ''ερωτοτροπούσε''. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όταν πρωτοβγήκε από τη φυλακή ήταν ο αγαπημένος των ΗΠΑ και των Ευρωπαίων καθώς πίστευαν ότι θα έφερνε δημοκρατικό αέρα στην Τουρκία. Όμως αντί για Δημοκρατία έφερε ακραίο εθνικοϊσλαμισμό» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ομολογώ ότι δεν τον έχω ξανακούσει να εκτοξεύει τόσο ευθεία απειλή εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου. Βεβαίως δεν πρόκειται για ανθελληνική ρητορική με σκοπό να τη χρησιμοποιήσει στο εσωτερικό της Τουρκίας. Θεωρώ ότι είναι το σχέδιο μιας ομιλίας που προηγείται μιας στρατιωτικής εντολής. Ας ελπίσουμε ότι αυτό δεν θα συμβεί. Προσωπικά πιστεύω πως ο Ερντογάν ότι λέει το εννοεί. Αυτή είναι η μία εξήγηση. Όμως τελευταία υπάρχουν πολλοί με αξιώματα σε Αθήνα και Λευκωσία που λένε πως ότι κάνει το κάνει επειδή καταρρέει η τουρκική οικονομία. Εγώ διαφωνώ.

 Η άλλη εξήγηση είναι ότι δηλαδή ο Ερντογάν βρίσκεται σε πολύ μεγάλη πίεση από τους ξένους που του τηλεφωνούν και τον συμβουλεύουν, και απλά παίζει τα ρέστα του πριν συμφωνήσει σε αποκλιμάκωση και σε διάλογο. Νομίζω ότι η πρώτη εκδοχή είναι πιο ορθή αλλά ελπίζω να συμβαίνει η δεύτερη», συνέχισε ο Μιχάλης Ιγνατίου.

«Πάντως, προκαλεί μεγάλη εντύπωση το γεγονός ότι δεν ακούν στις Βρυξέλλες, την Ουάσιγκτον και το Βερολίνο αυτές τις δηλώσεις. Αν τις ακούν πώς αντιδρούν; Μπορεί κάποιος να μας απαντήσει ότι του τηλεφωνούν και τον συμβουλεύουν. Όπως αποδείχθηκε και το καλοκαίρι του 2018 άμεσο αποτέλεσμα έχουν μόνο οι πραγματικές κυρώσεις και τίποτε άλλο. Τις μεγαλύτερες υποχρεώσεις έναντι Ελλάδας και Κύπρου έχουν οι Ευρωπαίοι, οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο. 

Όμως έχουν και οι Αμερικανοί που μαζί με τους Ευρωπαίους υποθάλπτουν την τουρκική επιθετικότητα επειδή δεν τη σταματούν αν και μπορούν. Τις επόμενες μέρες απαιτείται μεγάλη προσοχή. Οι σημερινές κουβέντες του Ερντογάν δεν είναι λόγια ενός λογικού ανθρώπου», κατέληξε ο ανταποκριτής του Open TV στην Ουάσιγκτον.