Να μην είμαστε αφελείς με τον Ερντογάν



ΕΙΝΑΙ απίστευτος ο αριθμός των μετώπων που έχει ανοίξει εσχάτως ο Ερντογάν σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ΠΟΝΤΙΚΙ. 

Αντιπαρατίθεται με τους πάντες και προκαλεί κινήσεις αντι-συσπείρωσης. Και μόνο η διαπίστωση της Μοσάντ ότι η Τουρκία αποτελεί για το Ισ­ραήλ μεγαλύτερο κίνδυνο ακόμη και από το Ιράν είναι ενδεικτική. Αφήνο­ντας στην άκρη το μέτωπο με τον ελλαδικό και κυπριακό ελληνισμό, έχει μια αξία να δούμε πόσο πολύ έχει απλώσει τον... τραχανά των συγκρούσεών του ο Πρόεδρος της Τουρκίας:

• Έχει προκαλέσει - με βαριές προσβολές - τον Εμανουέλ Μακρόν και τη Γαλλία απειλώντας τον με βαριές συνέπειες για την παρουσία του στην α­νατολική Μεσόγειο.

•  Έχει προκαλέσει κατ' επανάληψη την αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο θεωρεί ότι οι κινήσεις της Άγκυρας (μεταξύ των οποίων η στε­νή σχέση με τη Χαμάς) αυξάνουν τις εντάσεις και αποσταθεροποιούν την περιοχή. Ταυτοχρόνως αίρει μερικώς το εμπάργκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία.

• Έχει αναγκάσει τη Γερμανία και την υπόλοιπη Ε.Ε. να εξετάσουν - παρά την παραδοσιακή απροθυμία τους και τα μεγάλα συμφέροντά τους στην Τουρ­κία - πρώτη φορά σοβαρά το ενδεχόμενο κυρώσεων κατά της Άγκυρας.

• Έχει οδηγήσει μεγάλο μέρος του αραβικού κόσμου να δει την Τουρκία ως στρατηγική απειλή και να εξετάζει το ενδεχόμενο προσέγγισης ακόμη και με το Ισραήλ.

• Έχει φέρει απέναντι του την Αίγυπτο εξαιτίας της παρεμβατικότητάς του στη Λιβύη - και όχι μόνο.

• Έχει προκαλέσει την οργή τού - άλλοτε συμμάχου του - Σάρατζ στη Λι­βύη εξαιτίας της προσπάθειας του Προέδρου της Τουρκίας να «τιμωρή­σει» τον Λίβυο ηγέτη με υποκίνηση πραξικοπήματος επειδή εκείνος ανα­ζήτησε διαπραγματεύσεις ακόμη και με τον... Μακρόν για ειρήνευση στη χώρα του.

• Έχει υποστεί μια στρατηγική ήττα στην ίδια χώρα ύστερα από τους βομ­βαρδισμούς της βάσης του στην Αλ Ουατίγια.

• Έχει μπει σε πορεία αντιπαράθεσης με τη Μόσχα για το θέμα των... Τατάρων της Κριμαίας και επειδή ο Λαβρόφ συνάντησε αντιπροσωπεία του Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης της Συρίας (ΡΥϋ), που έχει χαρακτηρι­στεί από την Τουρκία «τρομοκρατική οργάνωση».

ΤΟ ΠΛΗΘΟΣ των μετώπων οδηγεί κάποιους στο συμπέρασμα ότι ο Ερντoγάν απειλείται με κατάρρευση. Καλό θα είναι να θυμούνται όμως ότι, εάν θέλει πάση θυσία μια νίκη αναστήλωσης του πληττόμενου γοήτρου του, δεν θα την αναζητήσει εναντίον της Ρωσίας, των ΗΠΑ, της Γαλλίας, του Ισραήλ ή της Αιγύπτου. Εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου θα τη διεκδικήσει. Αυτές θεωρεί αδύναμους κρίκους. Ας μην είμαστε αφελείς λοιπόν κι ας μην εφησυχάζουμε...