Eξοπλιστικό μπαράζ: Συμφωνία για πάνω από 18 μαχητικά Rafale στην Ελλάδα – Kομβική ημερομηνία η 10η Σεπτεμβρίου



Σημαντική εξέλιξη

Με εξοπλιστικό μπαράζ απαντά η Αθήνα στις προκλήσεις του καθεστώτος Ερντογάν, προχωρώντας με ταχύτατες διαδικασίες στην αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος επικοινώνησε τηλεφωνικώς χθες, Τέταρτη 2 Σεπτεμβρίου 2020, με την Υπουργό Άμυνας της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. Φλοράνς Παρλί (Florence Parly).

Οι δύο Υπουργοί συζήτησαν για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο δεδομένης της εντεινόμενης τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς. Υπογραμμίστηκε η προσήλωση της Ελλάδος και της Γαλλίας στο Διεθνές Δίκαιο την επιδίωξή τους να προωθήσουν την ασφάλεια και την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή με κοινές πρωτοβουλίες.

Συζητήθηκαν επίσης, οι διμερείς σχέσεις για ζητήματα που αφορούν στην Άμυνα και την Ασφάλεια, εξοπλιστικά προγράμματα και εκφράστηκε η κοινή βούληση να ενισχυθεί περαιτέρω η αμυντική συνεργασία των δύο χωρών.

Αθήνα και Παρίσι έχουν δώσει τα χέρια για την απόκτηση γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ αρχικά είχε γίνει γνωστό ότι η Ελλάδα θα αποκτήσει 18 μαχητικά Rafale, οι πληροφορίες αναφέρουν πως Παναγιωτόπουλος και Παρλί ανέβασαν πιο πάνω τον αριθμό των αεροσκαφών που θα φτάσουν τελικά στην Ελλάδα.

Ασφαλείς πληροφορίες, ο προϋπολογισμός του δεκαετούς προγράμματος για την Άμυνα μπορεί να ανέλθει ακόμα και σε βάθος χρόνου στα 10 δισ. ευρώ, με το υπουργείο Άμυνας να έχει θέσει επί τάπητος όλες τις επιλογές.   

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η 10η Σεπτεμβρίου εξελίσσεται εκτός συγκλονιστικού απροοπτού σε μία κομβική ημερομηνία, καθώς ανήμερα της σύγκλησης της Συνόδου των ευρωπαϊκών χωρών της Μεσογείου στην Κορσική, φιλοδοξείται να υπάρχει τουλάχιστον μία πρώτη συμφωνία για την προώθηση της εν λόγω στρατηγικής συμφωνίας.

Θα πρέπει, πάντως, να είναι σαφές ότι μία από τις βασικότερες πτυχές της ελληνογαλλικής συμφωνίας είναι και ο χρόνος παράδοσης του στρατιωτικού εξοπλισμού, καθώς στην κυβέρνηση επιθυμούν αυτός να είναι ο συντομότερος δυνατός. Μένει, εξάλλου, να αποσαφηνιστεί κατά πόσον ο προωθούμενος ελληνογαλλικός κοινός βηματισμός θα επεκταθεί και στο ενδεχόμενο αμυντικής συνδρομής της Γαλλίας προς την Ελλάδα σε περίπτωση που η τελευταία δεχθεί επίθεση.

Σε κάθε περίπτωση, μέρος της αύξησης του προϋπολογισμού θα κατευθυνθεί στον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ, τη συντήρηση των γαλλικών μαχητικών Μιράζ και την άμεση απόκτηση των τορπιλών βαρέος τύπου για τα υποβρύχια κλάσης 214.

Εν τω μρεταξύ, στη συμφωνία που θα υπογραφεί με το Παρίσι να υπάρχει ο όρος στρατιωτικής υποστήριξης από τις γαλλικές ένοπλες δυνάμεις σε περίπτωση σύρραξης της Ελλάδας. με τρίτη χώρα.