Αποφασισμένη η Λευκωσία για κυρώσεις κατά της Τουρκίας στην σύνοδο κορυφής της ΕΕ



Τη γραμμή Χριστοδουλίδη, αυστηρή δηλαδή, χωρίς εκπτώσεις και υποχωρήσεις, ετοιμάζεται να συνεχίσει ο Πρόεδρος της Κύπρου στην κρίσιμη από κάθε άποψη σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί τελικά την 1η Οκτωβρίου, αναφέρουν τα κυπριακά ΜΜΕ.

Έχοντας το όπλο της γραπτής δέσμευσης Μπορέλ, για την πολιτική συμφωνία ταυτόχρονης προώθησης των κυρώσεων κατά Τουρκίας και Λευκορωσίας, η Λευκωσία θέλει, είτε να κλειδώσει την πρόσθεση ονομάτων στον κατάλογο κυρώσεων που πέτυχε τον Ιούνιο, είτε - αν άλλα επιλέξουν οι Ευρωπαίοι - να συνεχίσει να μπλοκάρει τις κυρώσεις στο θέμα Λευκορωσίας.

Το ότι καταβλήθηκε προσπάθεια απομόνωσης της Κύπρου στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών είναι πέραν από ξεκάθαρο.
(σ.σ. Ακόμη και η Αθήνα, που εκλιπαρεί για διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα, έλαμψε δια της απουσίας της)

Παρά ταύτα η γραμμή άμυνας της Λευκωσίας ήταν αρκετά ισχυρή και στηρίχθηκε στην πολιτική συμφωνία που είχε επιτευχθεί στο Gymnich.

Και αυτή η συμφωνία είναι τελικά γραμμένη στο χαρτί, κάτι που θα καταθέσει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αν κάποιοι πάνε να το παίξουν ανήξεροι.

Πρόκειται για την εσωτερική απόρρητη σύνοψη της υπηρεσίας Μπορέλ, αμέσως μετά τη σύνοδο του Gymnich την 28η Αυγούστου, στην οποία για το επίμαχο ζήτημα αναφέρεται επί λέξει ότι ήταν μια μακρά συζήτηση για την Τουρκία, με επίκεντρο σε μεγάλο βαθμό την επέκταση των κυρώσεων.

Κάνοντας απολογισμό της έλλειψης απτής προόδου μέχρι στιγμής τόσο στον διάλογο υπό την ηγεσία του Ύπατου Εκπροσώπου όσο και στις προσπάθειες κατευνασμού της Γερμανίας, οι Υπουργοί συμφωνούν να επιταχύνουν τις εργασίες του Συμβουλίου σχετικά με τις προτάσεις της Κύπρου (Ιούνιος) με τον πρόσθετο κατάλογο των ατόμων που εμπλέκονται σε παράνομες γεωτρήσεις.

Όπως και για τη Λευκορωσία , η επιτάχυνση αυτή θα πρέπει να οδηγήσει στην έγκριση των σχετικών αποφάσεων από το Συμβούλιο πριν από την Σύνοδο Κορυφής (το αργότερο από το FAC).