Τι συμφώνησαν Ελλάδα και Τουρκία μετά την διακοπή των διερευνητικών επαφών

Τι συμφώνησαν Ελλάδα και Τουρκία μετά την διακοπή των διερευνητικών επαφώνΜε ανακοίνωση 16 λέξεων έγινε γνωστό ότι αρχίζουν οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας-Τουρκίας, χωρίς όμως να προσδιορίζεται ο χρόνος διεξαγωγής του νέου γύρου, εάν δηλαδή η συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών θα πραγματοποιηθεί πριν ή μετά τη Σύνοδο Κορυφής, η οποία αναβλήθηκε για τις 1-2 Οκτωβρίου, λόγω κρούσματος κορονοϊού. 

"Η Ελλάδα και η Τουρκία συμφώνησαν τη διεξαγωγή του 61ου γύρου Διερευνητικών Επαφών, στην Κωνσταντινούπολη, προσεχώς", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών. Νωρίτερα η τουρκική προεδρία, έπειτα από τηλεδιάσκεψη του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίο Σαρλ Μισέλ και την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, είχε ανακοινώσει ότι η Τουρκία και η Ελλάδα δήλωσαν ότι είναι έτοιμες να συνεχίσουν τις διερευνητικές επαφές για να επιλύσουν τις μεταξύ τους διαφωνίες στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Επικοινωνιών, στην τηλεδιάσκεψη συζητήθηκαν διεξοδικά οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ, αλλά και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να δηλώνει ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να ξεκινήσει διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα. Βάσει των όσων αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η χώρα του δίνει πάντα έμφαση στον διάλογο και τις διαπραγματεύσεις, παρά τις προκλήσεις, υπογραμμίζοντας ότι χρειάζονται αμοιβαία μέτρα για να διατηρηθεί η δυναμική που έχει επιτευχθεί στη μείωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ταυτόχρονα, ο «σουλτάνος» φέρεται να είπε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να ξεκινήσει διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα και τόνισε ότι εκτιμά τις προσπάθειες της Γερμανίας για διαμεσολάβηση για να σπεύσει στη συνέχεια, μάλλον προκλητικά, να πει ότι οι κινήσεις που κάνει η Ελλάδα από δω και στο εξής θα καθορίσουν τις διαπραγματεύσεις. Εξέφρασε, δε, την άποψη ότι μια περιφερειακή διάσκεψη στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης της τουρκοκυπριακής πλευράς, θα ωφελήσει όλα τα μέρη και θα οδηγήσει σε εποικοδομητικές αποφάσεις.

Σε επίπεδο συμβούλων η προετοιμασία

Η επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία βρέθηκαν στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης Μισέλ, Μέρκελ, Ερντογάν σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. «Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η Γερμανίδα Καγκελάριος είχαν τηλεδιάσκεψη με τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν για την προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι «μίλησαν για διάφορα θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας». Όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά, ο εκπρόσωπος Τύπου του Μισέλ υποστήριξε πως στην τηλεδιάσκεψη συζήτησαν επίσης «για την επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Αυτό θα προετοιμαστεί περαιτέρω σε επίπεδο συμβούλων».

Τηλεφωνική επικοινωνία Μακρόν-Ερντογάν

Το βράδυ της Τρίτης αναμένεται -σύμφωνα με όσα μεταδίδονται από τα τουρκικά ΜΜΕ- να υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ Εμανουέλ Μακρόν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στο επίκεντρο αναμένεται να τεθούν, σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η σύνοδος κορυφής της ΕΕ.