Η Λιβύη «αδειοδοτεί« την Τουρκία για έρευνες υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης σε περιοχές ελληνικής δικαιοδοσίας



Η Λιβύη θα δώσει στον τουρκικό οργανισμό πετρελαίου ΤΡΑΟ  «οικόπεδα» νότια της Κρήτης που υποστηρίζει ότι ανήκουν στην «λιβυκή ΑΟΖ» τα οποία όμως έχουν ήδη καθοριστεί ως περιοχές ελληνικής δικαιοδοσίας από την Αθήνα.

Η Άγκυρα και η Τρίπολη βρίσκονται σε συζητήσεις έτσι ώστε ο ΤΡΑΟ να αποκτήσει δικαιώματα ερευνών σε περιοχές που ήδη έχουν αδειοδοτηθεί από την Ελλάδα νότια της Κρήτης.

Εάν γίνει αυτό, τότε ο δρόμος για την πραγματοποίηση ερευνών από την Τουρκία νότια της Κρήτης, για λογαριασμό της Τρίπολης θα είναι ανοικτός και ταυτόχρονα ακόμη μια «κόκκινη» γραμμή της Αθήνας θα παραβιαστεί.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες Τούρκοι και Λίβυοι θεωρούν ότι  τα τεμάχια που έχει καθορίσει η Ελλάδα, ως σημαντικό πρόβλημα το οποίο δεν μπορεί να λυθεί εκτός και αν ο ΤΡΑΟ αποκτήσει δικαιώματα από την Τρίπολη για έρευνες.

Σε αυτό το ύφος άλλωστε κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Τούρκου κυβερνητικού εκπρόσωπου ότι άσχετα με την αλλαγή ηγεσίας στην Λιβύη (επικείμενη παραίτηση Σάρατζ) οι συμφωνίες που έχει υπογράψει στο ενεργειακό και στρατιωτικό πεδίο, ισχύουν στο ακέραιο.  


ΠΗΓΗ