Η Τουρκία δεν θα ρισκάρει σύγκρουση με την ΕλλάδαΓράφει ο Κωνσταντίνος Μαργαρίτης

Οι εντάσεις και η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας έχουν ξεπεράσει κάθε όριο. Η Ευρώπη δείχνει αδύναμη να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις άμεσα και ο Τούρκος πρόεδρος το εκμεταλλεύεται με τον καλύτερο τρόπο.

Η ελληνική κυβέρνηση σε διπλωματικό επίπεδο κινείται μεθοδικά και στρατηγικά. Ο Γάλλος πρόεδρος κ. Μακρόν έχει δείξει έμπρακτα τη στήριξη του προς τη χώρα μας και δεν έχει περιορισθεί μόνο σε δηλώσεις.

Ο κ. Εμανουέλ Μακρόν επισκέφθηκε το Ιράκ και όπως μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της χώρας, παρέμεινε για λίγες ώρες και είχε συναντήσεις με Ιρακινούς αξιωματούχους. Πρόκειται για τον πρώτο ξένο ηγέτη κράτους που επισκέπτεται το Ιράκ μετά τον διορισμό τον Μάιο, του νέου πρωθυπουργού Μουσταφά αλ Καντίμι.

Ο Μακρόν, που βρισκόταν στον Λίβανο, δήλωσε ότι στόχος της επίσκεψής του στο Ιράκ είναι να επικεντρωθεί στην έναρξη «μιας νέας πρωτοβουλίας σε συνεργασία με τον ΟΗΕ για την προώθηση της εθνικής κυριαρχίας» της χώρας.

Για λόγους ασφαλείας η γαλλική προεδρία δεν είχε επιβεβαιώσει παρά την τελευταία στιγμή την επίσκεψη, την οποία είχαν ανακοινώσει Ιρακινοί αξιωματούχοι και τα μέσα ενημέρωσης της χώρας.

Αυτή «η μάχη για την εθνική κυριαρχία του Ιράκ είναι ζωτικής σημασίας» ώστε «ο λαός και αυτή η χώρα που έχουν τόσο υποφέρει» να «μην υποκύψουν στο μοιραίο που θα ήταν να κυριευθεί από τις περιφερειακές δυνάμεις και την ισλαμική τρομοκρατία», όπως εξήγησε ο ίδιος ο Γάλλος πρόεδρος από το Παρίσι. «Υπάρχουν ηγέτες και ένας λαός που έχουν επίγνωση αυτού και οι οποίοι θέλουν να πάρουν τη μοίρα τους στα χέρια τους. Ο ρόλος της Γαλλίας είναι να τους βοηθήσει», είχε τονίσει.

Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες. Η διεθνής απομόνωση της Τουρκίας θα φέρει αποτελέσματα, αρκεί να γίνεται σε συνεννόηση με όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Οι έρευνες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο οδηγούν την Ελλάδα να εξασκήσει προσεκτικά τα δικαιώματά της στην θάλασσα προκειμένου να προστατεύσει τις διεκδικήσεις της σε ότι αφορά την οικονομική εκμετάλλευση θαλασσίων ζωνών (ενέργεια και αλιεία) στην περιοχή, χωρίς να προκαλέσει νέο γύρο συγκρούσεων στην περιοχή.

Οι προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας τον τελευταίο χρόνο έχουν σχεδιαστεί ώστε να στηρίξουν τις θέσεις της Άγκυρας ότι αυτά τα νησιά δεν μπορούν να έχουν ίσα δικαιώματα, αντιδρώντας στη θέση της Αθήνας αλλά και του Δικαίου της Θάλασσας ότι έχουν. Η χρήση της Κρήτης, του Καστελόριζου και άλλων νησιών στην οριοθέτηση της ΑΟΖ θα περιορίσει τις διεκδικήσεις της Άγκυρας, καθώς σημαντικός αριθμός μικρών νησιών βρίσκονται κοντά στις ακτές της χώρας. Αυτό η Τουρκία θεωρεί ότι είναι άδικος διαμοιρασμός των θαλασσίων ζωνών μεταξύ της ίδιας και της Ελλάδας. Οι κινήσεις του Oruc Reis έχουν στόχο να πλήξουν το επιχείρημα ότι το Καστελόριζο έχει ΑΟΖ καθώς κινείται σε θαλάσσια περιοχή κοντά στο νησί.

Οι έντονες διαφωνίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για τις θαλάσσιες ζώνες θα απαιτήσουν διαμεσολάβηση από άλλες δυνάμεις προκειμένου να αποφευχθεί κλιμάκωση.

Η Τουρκία θα επιδιώξει να αποφύγει κινήσεις που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν πολεμική σύγκρουση με την Ελλάδα ή βαρύτατες κυρώσεις από την ΕΕ στην παραπαίουσα οικονομία της.

Η ΕΕ καλείται να προχωρήσει σε υλοποίηση αποφάσεων και να στείλει μήνυμα στον κ. Ερντογάν ότι η Ευρώπη είναι δυνατή και αλληλέγγυα.

Είναι η ώρα των έργων και της περιθωριοποίησης της Τουρκίας.