Πότε έρχονται τα νέα όπλα στις Ένοπλες Δυνάμεις (ΠΙΝΑΚΑΣ)



Όλο το χρονοδιάγραμμα των εξοπλισμών που ανακοίνωσε από τη Θεσσαλονίκη ο Πρωθυπουργός

ΤΟΥ ΜΑΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗ

Σε βάθος δεκαετίας και όχι από τη μία στιγμή στην άλλη θα έχουν στη διάθεσή τους οι Ένοπλες Δυνάμεις τα καινούργια οπλικά συστήματα αλλά και τα εκσυγχρονισμένα παλαιότερα που ανακοίνωσε από τη Θεσσαλονίκη ο Πρωθυπουργός. Πηγές του «Πενταγώνου» σημειώνουν πως μετά από πάρα πολλά χρόνια ανακοινώθηκαν σημαντικά εξοπλιστικά προγράμματα. Εξηγούν όμως πως θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι τα περισσότερα απ' αυτά δεν είναι δυνατόν ούτε να αποκτηθούν αλλά ούτε και να αφομοιωθούν απλώς «πατώντας ένα κουμπί».

Είναι πρόδηλο ότι η ελληνική κυβέρνηση επιδίωξε σ’ αυτή τη χρονική συγκυρία μεσούσης της ελληνοτουρκικής κρίσης να δείξει ότι ενδιαφέρεται πραγματικά για τη θωράκιση της άμυνας της χώρας και γι' αυτό ανακοίνωσε παρεμβάσεις για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Μόνο που οι μεγάλες ανάγκες και στους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων υπήρχαν και πριν. Δεν τη γέννησε η τουρκική προκλητικότητα την ανάγκη. Ουσιαστικά τώρα, η κυβέρνηση και το υπουργείο Άμυνας ξεκινούν για να αποκτήσουν μεθαύριο όπλα και οπλικά συστήματα που χρειαζόμασταν χθες.

Αν μάλιστα όλα αυτά που ανακοινώθηκαν τα είχαμε αποκτήσει νωρίτερα, «τότε δεν θα είχαμε δει ποτέ κρίση με τους Τούρκους» σχολίαζαν γλαφυρά άνθρωποι με άριστη γνώση των αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και των δυνατοτήτων της Τουρκίας. Και μάλλον δεν έχουν καθόλου άδικο, καθώς από τα πολύ βασικά που μαθαίνουν οι επιτελείς και ανώτατοι αξιωματικοί είναι ότι στην πολεμική και στρατιωτική τακτική αυτός που είναι άρτια εξοπλισμένος μπορεί να νικήσει σε μία αντιπαράθεση χωρίς καν να χρειαστεί να πολεμήσει.