Αυτό πόνεσε! Ο Λαβρόφ είδε Κούρδους ενώ υπήρχε συνάντηση με Τούρκους



«Σφαλιάρα» από τους Ρώσους

Την αντίδραση της Άγκυρας προκάλεσε η ενέργεια του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ να αγνοήσει την τουρκική αντίθεση στους Κούρδους και να συναντηθεί τη Δευτέρα στη Μόσχα με μια αντιπροσωπεία του Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης της Συρίας (PYD). Το PYD έχει χαρακτηριστεί από την Τουρκία ως «τρομοκρατική οργάνωση». Κι όχι μόνο αυτό. Η συνάντηση «συνέπεσε» με μια επίσκεψη υψηλόβαθμης τουρκικής αντιπροσωπείας στη Ρωσία! 

Η Άγκυρα θεωρεί το PYD και τον ένοπλο βραχίονά του, τις Μονάδες Προστασίας των Λαών (YPG), ως τρομοκρατικές οργανώσεις λόγω των δεσμών τους με το παράνομο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο αγωνίζεται για ανεξαρτησία από την Τουρκία επί τέσσερις δεκαετίες.

Το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών δημοσίευσε ανακοίνωση για να εκφράσει την «ανησυχία» της Άγκυρας σχετικά με τη συνάντηση της Δευτέρας.

«Παρακολουθούμε με ανησυχία τις εκθέσεις σχετικά με την πρόσκληση μιας ομάδας στοιχείων που ανήκουν στο λεγόμενο "Δημοκρατικό Συμβούλιο της Συρίας" που κυριαρχείται από το PKK / YPG στη Ρωσική Ομοσπονδία και το υψηλό επίπεδο υποδοχής (αιχμή για Λαβρόφ) από τις ρωσικές επίσημες αρχές. 


«Ο Σεργκέι Λαβρόφ επιβεβαίωσε την ετοιμότητα της Ρωσίας να συνεχίσει να βοηθά στην προώθηση ενός χωρίς αποκλεισμούς εποικοδομητικού διασυριακού διαλόγου προς όφελος της ταχύτερης ανάκαμψης και ενίσχυσης της κυριαρχίας, της ενότητας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας, της διαμόρφωσης προϋποθέσεων για αρμονική συνύπαρξη και ανάπτυξη όλων των εθνοτικών και θρησκευτικών μερών της συριακής κοινωνίας» ήταν μεταξύ άλλων το σχόλιο της Μόσχας για τη συνάντηση Λαβρόφ – Κούρδων αξιωματούχων του ΥPG.