Forbes: Η Ελλάδα με τα Rafale θα ελέγχει πλήρως Αιγαίο & Α.Μεσόγειο - Σε δύσκολη θέση οι Τούρκοι



Σοκ και δέος στον ξένο τύπο με την ελληνική ΠΑ

Σύμφωνα με το γνωστό περιοδικό Forbes, η Ελλάδα με την αγορά Rafale και την αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16 θα έχει ένα τρομερό πλεονέκτημα έναντι της Τουρκίας σε Αιγαίο και Α. Μεσόγειο.

“Οι στόχοι της Ελλάδας να αποκτήσει νέα μαχητικά αεροσκάφη και να αναβαθμίσει την υπάρχουσα αεροπορική της δύναμη θα έδινε στην ελληνική πολεμική αεροπορία (ΠΑ) ένα τρομερό ποιοτικό πλεονέκτημα έναντι του Τούρκου αντιπάλου της μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 2020”, δηλώνει ο ειδικός αμυντικός αναλυτής Paul Iddon.

Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι σήμερα εγκλωβισμένες σε μια άκρως τεταμένη και λίαν επικίνδυνη αντιπαράθεση στο Αιγαίο Πέλαγος και την Ανατολική Μεσόγειο για τα δικαιώματα γεώτρησης υδρογονανθράκων και την οριοθέτηση των αντίστοιχων θαλάσσιων συνόρων τους,τονίζει το περιοδικό.

Εν μέσω αυτών των εντάσεων, η Αθήνα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τη σύμμαχό της Γαλλία για επερχόμενη συμφωνία αγοράς αεροσκαφών, που θα περιλαμβάνει την προμήθεια γαλλικών αεροσκαφών Dassault Rafale 4++ γενιάς.

“Η κατοχή τέτοιων μαχητικών αεροσκαφών θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντική πρόκληση για τα τουρκικά αεροσκάφη στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο”, δηλώνει ο ίδιος.

«Βρισκόμαστε σε συνομιλίες με τη Γαλλία, και όχι μόνο, προκειμένου να αυξήσουμε το αμυντικό δυναμικό της χώρας μας», δήλωσε ένας Έλληνας αξιωματούχος στο Reuters στις αρχές Σεπτεμβρίου, προσθέτοντας ότι αυτές οι συνομιλίες περιλαμβάνουν «την αγορά αεροσκαφών».

Τα ξένα μέσα ενημέρωσης ισχυρίζονται ότι Γαλλία και Ελλάδα έχουν ήδη καταλήξει σε συμφωνία για την πώληση 18 μαχητικών Rafale, ενώ αναμένονται οι σχετικές ανακοινώσεις. Η ελληνική ΠΑ διαθέτει ήδη έναν μικρό στόλο 43 Mirage 2000-5 γαλλικής κατασκευής, τα οποία αποτελούν φόβητρο της τουρκικής αεροπορίας λόγω των “προσόντων τους”.

Σύμφωνα με άρθρο μας,σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι επαφές ανάμεσα στην ελληνική και τη γαλλική κυβέρνηση σχετικά με την απόκτηση 18 μαχητικών αεροσκαφών τύπου Rafale από την ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Όπως αναφέρουν αξιόπιστες πηγές, οι επαφές ανάμεσα στις δύο πλευρές βρίσκονται σε πολύ προχωρημένο επίπεδο, με τους γνωρίζοντες το παρασκήνιο να εκφράζουν την εκτίμηση ότι «εντός του 2020 θα έχει ανακοινωθεί και επισήμως η συμφωνία».

Μάλιστα, όπως υποστηρίζουν οι ίδιες καλά ενημερωμένες πηγές, οι συζητήσεις γίνονται πλέον σε επίπεδο κυβερνήσεων, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για το πολύ μεγάλο deal. Με βάση τα όσα έχουν μέχρι στιγμής διαρρεύσει, η συμφωνία φαίνεται να κινείται σε δύο επίπεδα. Το πρώτο προβλέπει τη δωρεά οκτώ μαχητικών αεροσκαφών από την Πολεμική Αεροπορία της Γαλλίας προς την ελληνική και το δεύτερο την αγορά δέκα ολοκαίνουργιων Rafale από την Ελλάδα.  

Η ενίσχυση της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας και γενικά του ελληνικού στρατού δεν είναι μόνο επιτακτική ανάγκη αλλά το καθήκον κάθε κυβέρνησης στην χώρα μας.

Ένα λόγο παραπάνω τώρα που οι Τούρκοι ζωγραφίσουν σε χάρτες την Οθωμανική αυτοκρατορία το ξήλωμα της οποίας κυρίως ξεκίνησε με την ελληνική επανάσταση του 1821.