Ετοιμάζουν το Oruc Reis για αποστολή - Πολεμική συνοδεία με υποβρύχιο



Δεν εγκαταλείπουν τις διεκδικήσεις τους οι Τούρκοι
Καθώς κορυφαίοι Τούρκοι αξιωματούχοι διαμηνύουν πως το Oruc Reis "θα επιστρέψει στην ανατολική Μεσόγειο", η Άγκυρα επιδεικνύει τη στρατιωτική της παρουσία στην περιοχή με διαρροή φωτογραφιών τουρκικού υποβρυχίου πλησίον του ερευνητικού σκάφους.

"Ενώ η συντήρηση και η προμήθεια του τουρκικού σεισμογραφικού σκάφους Oruç Reis συνεχίζεται στο λιμάνι της Αττάλειας, ένα τουρκικό υποβρύχιο έκανε την εμφάνισή του από την ακτή Konyaaltı, έπλευσε κατά μήκος της ακτής και πλησίασε το λιμάνι", αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες.

Η εν λόγω διαρροή, εκτός του ότι αποτελεί σαφώς μέρος της τουρκικής προπαγάνδας, είναι ενδεικτική της τουρκικής παρουσίας στην περιοχή, αλλά και των σκοπών της Άγκυρας για περαιτέρω κλιμάκωση στις επίμαχες περιοχές της ανατολικής Μεσογείου.

Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν αποδείξει πως είναι έτοιμες για όλα, ωστόσο το ζήτημα της αποστρατικοποίησης των νησιών συνεχίζει να τίθεται από την Άγκυρα, και πλέον με γερμανική υποστήριξη.

Η εμφάνιση του Γερμανού πρέσβη Δρ Έρνεστ Ράιχελ ενώπιον της Ειδικούς Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου ήταν μια αληθινή έκπληξη. Όχι γιατί ο ξένος διπλωμάτης απολογήθηκε ότι «δεν μπορούμε να δείξουμε την μέγιστη δυνατή σκληρότητα έναντι της Τουρκίας γιατί αν το πράξουμε αυτό θα καταστρέψουμε τις δυνατότητες μας να διαμεσολαβήσουμε».


ζΟύτε επειδή εμφανίστηκε να μην καταλαβαίνει την κριτική που ασκείται στην Ελλάδα κατά της Γερμανίας  διότι όπως υποστήριξε «εμείς δεν είμαστε ουδέτεροι» και πως «στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα απευθυνθούμε στην Τουρκία με την απειλή κυρώσεων και γενικότερα με την απειλή επιδείνωσης της σχέσης  της με την ΕΕ».

Η τοποθέτηση του Πρέσβη ήταν αληθινή έκπληξη,  διότι πίσω από τις λέξεις του, χωρίς να διαφανεί βεβαίως, ένας μυημένος διέκρινε τις απώτερες επιδιώξεις της Καγκελαρίας για το Αιγαίο.

Το Βερολίνο πιέζει ταυτόχρονα Αθήνα και Άγκυρα για απόσυρση στρατευμάτων, με την διαφορά ότι είναι άλλο να φύγει ο Στρατός ή η Εθνοφυλακή από τα νησιά μας και τις νησίδες μας και άλλο από την Σμύρνη.

Οι Γερμανοί λοιπόν, έχοντας γνώση της κατάστασης στην περιοχή και της κινητικότητας των τουρκικών στρατευμάτων, πιέζουν για αποστρατικοποίηση, υποστηρίζοντας ξεκάθαρα τις τουρκικές διεκδικήσεις και νομιμοποιώντας έμμεσα τις παράνομες ενέργειες της Άγκυρας.

Το "ύπουλο" σχέδιο του Ερντογάν για το Αιγαίο
Η κόντρα Ελλάδος-Τουρκίας έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας και πολλοί αναλυτές αναζητούν την αληθινή αιτία της κρίσης που προκάλεσε φυσικά όχι μόνο ο Ερντογάν, αλλά ολόκληρη η πολιτική ελίτ της χώρας.

Σύμφωνα με Leila Hamedani ειδική αναλύτρια, “οι εντάσεις θα αυξάνονται συνεχώς μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Αποτελεί τη συνέχεια μιας διαρκούς διαμάχης, ισχυρισμών ιστορικών φρικαλεοτήτων και επιχειρημάτων, όχι όμως για τα ενεργειακά δικαιώματα.

Εάν κάποιος μελετούσε επιφανειακά και γρήγορα τις αιτίες αυτής της σύγκρουσης, θα ήταν εύκολο να υποθέσει ότι πρόκειται απλώς για ζήτημα ενεργειακών αποθεμάτων, αλλά δεν είναι έτσι τα πράγματα.

Τα δύο μεσογειακά έθνη είχαν, έχουν και θα έχουν στο μέλλον, μια διαμάχη για νησάκια, βραχονησίδες κά στην περιοχή του Αιγαίου.

Η Ελλάδα έχοντας το διεθνές δίκαιο με το μέρος της κατέχει νόμιμα εκατοντάδες νησιά, τα οποία επεκτείνουν την εδαφική της κυριαρχία κοντά στις μικρασιατικές ακτές, και αυτό ενοχλεί την τουρκική πλευρά.

Στην πραγματικότητα, σύμφωνα και με τον εμπειρογνώμονα ασφαλείας της Μέσης Ανατολής, Emile Hokayem, του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών, «η περιπέτεια του Ερντογάν στην Ανατολική Μεσόγειο πιθανώς έχει άλλους σκοπούς από αυτούς που βλέπουν όλοι φαινομενικά και αυτοί αφορούν τα ελληνικά νησιά».