Ρώσικα ραντάρ για stealth τεχνολογία: Μπορούμε να «δούμε» τα F-35



Μετά την Κίνα, και η Ρωσία ισχυρίζεται ότι έχει αναπτύξει ένα σύστημα ραντάρ το οποίο μπορεί να ανιχνεύσει αεροσκάφη που χρησιμοποιούν stealth τεχνολογία, όπως το F-35 και το F-22

Συγκεκριμένα, η ρωσική εταιρεία Almaz-Antey, η οποία κατασκευάζει τα αντιαεροπορικά συστήματα Tor, Buk και S-400, καθώς και τα ραντάρ της, δηλώνει ότι έχει τον τρόπο να «δει» τα F-35.

O τρόπος αυτός ακούει στο όνομα Struna-1, το οποίο είναι ένα σύστημα ραντάρ που αναπτύχθηκε για πρώτη φορά το 1999 και πλέον, σύμφωνα με την εταιρεία, έχει αναβαθμιστεί δεόντως.

Η ιδέα πίσω από το Struna-1 είναι ότι ο πομπός και ο δέκτης του ραντάρ βρίσκονται σε διαφορετικά σημεία κάτι που το κάνει πιο ισχυρό και του επιτρέπει να ανιχνεύσει σήματα που τα συμβατικά ραντάρ δεν μπορούν.

Δεδομένου ότι η ιδέα πίσω από τα stealth αεροσκάφη είναι η διάθλαση ή απορρόφηση των σημάτων των ραντάρ, ώστε να γίνονται «αόρατα», τότε το Struna-1 θα μπορούσε να είναι η απάντηση.

Μάλιστα, οι Ρώσοι ισχυρίζονται ότι το ραντάρ αυτό ενισχύει το σήμα του στόχου τρεις φορές περισσότερο και δεν πτοείται από ειδικές βαφές και σκέδαση σήματος, δίνοντας δυνατότητα περιμέτρου ως 500 χιλιόμετρα.

Από την άλλη, βέβαια, το σύστημα έχει περιορισμούς, όπως χαμηλό ύψος ανίχνευσης (ως 7 χλμ) και περιορισμένη ζώνη ανίχνευσης, γεγονός που κάνει αδύνατη τη χρήση του στη θέση συμβατικών ραντάρ.

Ωστόσο, το Struna-1 μπορεί να δράσεις ως «παγίδα», ήτοι να ειδοποιεί για την παρουσία stealth αεροσκαφών από νωρίς και έτσι να γίνεται πιο άμεσα η ετοιμασία για την κατάρριψή τους.