Yeni Safak: Το Oruc Reis θα κινηθεί προς Ρόδο και Καστελλόριζο – Νέα παράταση της NAVTEX



Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis πρόκειται να κινηθεί μέχρι τα όρια των χωρικών υδάτων σε Ρόδο και Καστελλόριζο, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Yeni Safak».

Το δημοσιεύματα αναφέρεται στη συνέχιση των ερευνών του τουρκικού πλοίου που έχει προκαλέσει νέο γύρο έντασης στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας.

Συγκεκριμένα, όπως σημειώνεται, το Oruc Reis θα συνεχίσει τις έρευνες και θα κατευθυνθεί βορειότερα φτάνοντας στα όρια των χωρικών υδάτων από τη Ρόδο και το Καστελλόριζο.

Πληροφορίες για νέα παράταση της τουρκικής NAVTEX
Για παράταση της τουρκικής NAVTEX, κάνει επίσης λόγο το ίδιο δημοσίευμα.

Συγκεκριμένα, όπως σημειώνεται η τουρκική NAVTEX θα παραταθεί μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου.

​Υπενθυμίζεται ότι στις 31 Αυγούστου, η Τουρκία είχε εκδώσει νέα NAVTEX με την οποία παρατάθηκαν οι έρευνες του Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο έως την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου.

Η Αθήνα είχε απαντήσει με «αντι-NAVTEX» που εξέδωσε ο σταθμός της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού Ηρακλείου Κρήτης.

Η ελληνική οδηγία ανέφερε ότι η τουρκική NAVTEX είναι άκυρη, έχει εκδοθεί από μη εξουσιοδοτημένη υπηρεσία και η τουρκική δραστηριότητα είναι παράνομη καθώς αφορά σε περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Yeni Safak είχε αναφερθεί και πριν λίγες ημέρες στην πορεία του Oruc Reis σημειώνοντας ότι θα φτάσει μέχρι τη Ρόδο και το Καστελλόριζο και θα συνεχίσει τις δραστηριότητές του για ακόμη 10 ημέρες.