Στην τελική ευθεία για απόκτηση 1.200 Μ117 «Guardian»-Έρχονται άμεσα τα 80 και πάνε Έβρο



«ΦΡΟΥΡΟΙ» MADE IN USA - Στην τελική ευθεία για την απόκτηση 1.200 τεθωρακισμένων Μ117 «Guardian» του Αμερικανικού Στρατού-Έρχονται άμεσα τα 80 και πάνε Έβρο -  Τα τεθωρακισμένα οχήματα θα παραχωρηθούν στην Ελλάδα έναντι μικρού, συμβολικού τιμήματος

Του ΛΕΩΝΙΔΑ Σ. ΜΠΛΑΒΕΡΗ

Το «πράσινο φως» δόθηκε πριν από μερικές ημέρες από το Κογκρέσο των ΗΠΑ για την -ουσιαστικά- δωρεάν παραχώρηση στην Ελλάδα, έναντι μικρού συμβολικού τιμήματος, μέχρι 1.200 μεταχειρισμένων τροχοφόρων τεθωρακισμένων οχημάτων τύπου Μ1117 «Guardian» («Φρουρός») από τα αποθέματα του Αμερικανικού Στρατού, που επισήμως χαρακτηρίζονται ως Τεθωρακισμένα Οχήματα Ασφαλείας (Armored Security Vehicle/ASV).

Ταυτόχρονα, έγινε γνωστό, όπως είπε στα «Π» κορυφαία στρατιωτική πηγή, ότι είναι πολύ πιθανόν τα πρώτα 80 από τα οχήματα αυτά να φθάσουν στην Ελλάδα στα τέλη του 2020 ή στις αρχές του 2021. Το ΓΕΣ ήδη βρίσκεται στη διαδικασία της συγκρότησης ειδικής επιτροπής στελεχών του (από Πεζικό, Τεθωρακισμένα και Τεχνικό), που θα μεταβεί στις ΗΠΑ για να επιθεωρήσει και να επιλέξει τα 1.000 καλύτερα από τα 1.200 προσφερόμενα. Το θέμα ασφαλώς δεν είναι νέο, καθώς το ελληνικό ενδιαφέρον για τα οχήματα αυτά εκδηλώθηκε αμέσως μετά την αναγγελία της προθέσεως των Αμερικανών να παραχωρήσουν τα 1.200 Μ1117 και έχουν γραφεί πολλά, αλλά τρεις είναι οι τελευταίες -σημαντικές- εξελίξεις, που «τρέχει» με μεθοδικό και «αθόρυβο» τρόπο ο αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, και οι επιτελείς του:

Πρώτον,η απαραίτητη σε κάθε περίπτωση «έκφραση θετικής γνώμης» από το αμερικανικό Κογκρέσο για να δοθούν μέχρι 1.200 από τα οχήματα αυτά στον Ελληνικό Στρατό. Ο τελευταίος θέλει να αποκτήσει περίπου 1.000 τέτοια οχήματα, που θα αντικαταστήσουν μέρος των Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ) Μ-113Α1/Α2 από τον Έβρο ή των παλαιών σοβιετικής προελεύσεως ΤΟΜΑ ΒΜΡ-1, που είχαμε αποκτήσει δωρεάν από τη Γερμανία, προερχόμενα από τον πρώην Ανατολικογερμανικό Στρατό, στη δεκαετία του ’90, σε ειδικές αποστολές. Η παραχώρηση του συγκεκριμένου υλικού πραγματοποιείται στο πλαίσιο της αμερικανικής βοήθειας προς την Ελλάδα, έναντι «συμβολικού τιμήματος».

Δεύτερον,σε μονάδες του Αμερικανικού Στρατού στη Γερμανία, οι οποίες αποσύρονται ή πρόκειται να αποσυρθούν λίαν συντόμως, υπάρχουν σε χρήση 80 Μ1117 άμεσα διαθέσιμα. Το γεγονός αυτό είναι γνωστό στον Ελληνικό Στρατό (Ε.Σ.) και τον ενδιαφέρει άμεσα. Αυτό είναι, άλλωστε, και το σημείο που διαπραγματεύεται τώρα, ώστε και πιο σύντομα, αλλά και πιο φτηνά για εμάς θα μπορούν να μεταφερθούν από τη Γερμανία στον Έβρο, καθώς τα ASV Μ1117 θεωρούνται -και είναι- ιδανικά οχήματα για τη διενέργεια περιπολιών με απολύτως προστατευμένο το προσωπικό. Συμφώνα πάντα με την ίδια κορυφαία στρατιωτική πηγή, «ελπίζεται βάσιμα ότι μπορεί να τα έχουμε στα τέλη του χρόνου ή στις αρχές του επόμενου, αφού υπάρχει πολύ καλό κλίμα και διάθεση από τους Αμερικανούς».

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Τρίτον,ο Ε.Σ. επιδιώκει να λάβει τα οχήματα αυτά «πακέτο» και με το ίδιο συμβολικό τίμημα μαζί με τον εξοπλισμό, τους ασυρμάτους και τα πυρομαχικά τους, ήτοι για κάθε όχημα έναν εκτοξευτή χειροβομβίδων Μk.19, ένα βαρύ πολυβόλο Μ2ΗΒ Browning, αμφότερα επί πύργου στο άνω μέρος του, και ένα μέσο πολυβόλο Μ240Η τοποθετημένο στη θυρίδα του πολυβολητή στο μπροστινό μέρος του οχήματος.

Ο Ε.Σ. έχει ζητήσει, επίσης, από τον Αμερικανικό Στρατό, στο πλαίσιο της αμερικανικής βοήθειας, και την απόκτηση αριθμού ερπυστριοφόρων ΤΟΜΠ/ ΤΟΜΑ Β2 Bradley, για τα οποία επίσης έχει εκφραστεί επιθυμία να διατεθεί ένας αριθμός τους. «Και το πρόγραμμα αυτό είναι ανεξάρτητο μεν από τα Μ1117, αλλά προχωρά παράλληλα με αυτά και με την ίδια καλή θέληση και από τις δύο πλευρές», μας είπε η ίδια κορυφαία στρατιωτική πηγή.

Επίσης, έγινε γνωστό ότι ο Ε.Σ. έχει ζητήσει από τον αντίστοιχο αμερικανικό, στο πλαίσιο της ίδιας δωρεάν βοήθειας, κάθε είδους βοηθητικά οχήματα, όπως φορτηγά, βυτιοφόρα, ρυμουλκά και πυρομαχικά. «Πέρα από την απόκτηση νέου υλικού, που και αυτό είναι άκρως απαραίτητο, μας ενδιαφέρει απόλυτα και είναι πολύ υψηλά στις προτεραιότητές μας η απόκτηση μεταχειρισμένου μεν, αλλά πολύ νεότερου υλικού από αυτό που έχουμε, για την αντικατάστασή του. Αυτό θα είναι πιο συμφέρον και από επιχειρησιακής αλλά και από οικονομικής απόψεως στη συντήρησή τους», σημείωσε η ίδια πηγή στα «Π». Τέλος, υπάρχει η πρόθεση -και έχει ξεκινήσει η σχετική δουλειά- για την αναβάθμιση των αμερικανικής κατασκευής ΠΕΠ τύπου MLRS και των πυρομαχικών τους, που επίσης είναι ένα «μη εντυπωσιακό» πρόγραμμα, ωστόσο θα αναβαθμίσει σε τρομακτικό βαθμό την ισχύ πυρός του Πυροβολικού μας.

ΠΗΓΗ: ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]