Νέα «εκκαθαριστική» εισβολή στο συριακό Κουρδιστάν προανήγγειλε ο Ερντογάν



Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε το Σάββατο ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να εξαπολύσει νέα στρατιωτική επιχείρηση για να «καθαρίσει» την βόρεια Συρία, συριακό Κουρδιστάν, από τους Κούρδους μαχητές.

Ο Ερντογάν έκανε λόγο για ύπαρξη «τρομοκρατικών ζωνών» στην γειτονική Συρία, προειδοποιώντας ότι εάν δεν «καθαριστούν», τότε η Τουρκία θα αναλάβει μόνη της αυτό το καθήκον.

«Οταν καταστρέψαμε τον τρομοκρατικό διάδρομο που είχε φτιαχτεί κατά μήκος των συνόρων, δείξαμε ότι οι Σύροι αδελφοί μας δεν ήταν μόνοι», είπε ο Ερντογάν, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο Anadolu.

Ως Σύρους αδελφούς δεν εννοεί τους Άραβες αλλά τους Τουρκμένους της βόρειας Συρίας, μια τουρκική φυλή, από τους οποίους στρατολογεί και τους τζιχαντιστές μισθοφόρους που στέλνει σε Λιβύη και Αρμενία.

«Η τρομοκρατική ζώνη που ακόμη υπάρχει στη Συρία πρέπει είτε να καθαριστεί όπως είναι η υπόσχεση να γίνει, είτε εμείς θα πάμε και θα το κάνουμε μόνοι μας», πρόσθεσε.

Ως «τρομοκρατική ζώνη» εννοεί τη Ροζάβα, δηλαδή το συριακό Κουρδιστάν, που εκτείνεται κατά μήκος των συροτουρκικών συνόρων.

Η Τουρκία έχει εξαπολύσει τρεις στρατιωτικές εισβολές στην Συρία από το 2016 μέχρι σήμερα.

Την «Ασπίδα του Ευφράτη» το 2016, την επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας» το 2018 και την «Πηγή Ειρήνης» το 2019, με στόχο σε όλες τις περιπτώσεις τις δυνάμεις των Κούρδων που πολεμούν ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.