Η Τουρκία έχει «πλημμυρίσει» το Ναγκόρνο - Καραμπάχ με μισθοφόρους από την Συρία - Δεκάδες οι νεκροί στις μάχες (βίντεο)

Η Τουρκία έχει «πλημμυρίσει» το Ναγκόρνο - Καραμπάχ με μισθοφόρους από την Συρία - Δεκάδες οι νεκροί στις μάχες (βίντεο)Αφότου ξέσπασαν εχθροπραξίες, η Αρμενία κατηγορεί την Τουρκία ότι στέλνει σύρους «μισθοφόρους» στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Επισήμως, η Άγκυρα δεν έχει σχολιάσει τις κατηγορίες αυτές.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, 1.200 Σύροι, οι οποίοι είχαν πολεμήσει εναντίον του Μπασάρ αλ Άσαντ, στάλθηκαν από την Τουρκία να πολεμήσουν στο πλευρό των δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν εναντίον των αυτονομιστών, που υποστηρίζονται από το Γερεβάν.

Τουλάχιστον 64 μαχητές από τη Συρία, οι οποίοι έχουν τη στήριξη της Τουρκίας, έχουν σκοτωθεί στις σφοδρές μάχες Αζέρων κι Αρμενίων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Από την 27η Σεπτεμβρίου μαίνονται σφοδρές μάχες στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπου ζουν κατά πλειονότητα Αρμένιοι οι οποίοι αποσχίστηκαν από το Αζερμπαϊτζάν, γεγονός που οδήγησε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 στο ξέσπασμα ένοπλης σύρραξης με τουλάχιστον 30.000 νεκρούς.

Σε ανακοίνωσή του χθες Σάββατο το υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας προειδοποίησε εναντίον της «κατάφωρης τουρκικής ανάμιξης» στη σύρραξη.

Η Άγκυρα έχει σκοπό να «πυροδοτήσει» την κρίση, συνεχίζοντας «την πάγια συμπεριφορά του τουρκικού καθεστώτος σε πολλές χώρες, όπου δημιουργεί εντάσεις και ρίχνει λάδι στη φωτιά», ανέφερε ανακοίνωση του συριακού ΥΠΕΞ που μεταδόθηκε από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε την Παρασκευή ότι περίπου 300 «τζιχαντιστές» έφυγαν από τη Συρία και πήγαν στο Αζερμπαϊτζάν να πολεμήσουν περνώντας από την Τουρκία, κρίνοντας πως ξεπεράστηκε μια «κόκκινη γραμμή».H Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSS) της Αρμενίας παρουσίασε στοιχεία σχετικά με τη συμμετοχή της Τουρκίας στις συνεχιζόμενες εχθροπραξίες στη ζώνη σύγκρουσης Ναγκόρνο-Καραμπάχ (Artsakh), με την παρουσία εκεί μισθοφόρων τρομοκρατών.

Το σχετικό υλικό καταγράφει συνομιλίες μεταξύ του τουρκικού και του αζέρικου στρατού, στις οποίες είναι προφανές ότι η Τουρκία συμμετέχει - μαζί με την Αεροπορία του Αζερμπαϊτζάν - σε εχθροπραξίες στον εναέριο χώρο του Artsakh.

Επιπλέον, υπάρχουν στοιχεία για την εμπλοκή τρομοκρατών μαζί με το Αζερμπαϊτζάν στις συνεχιζόμενες εχθροπραξίες και αυτά τα στοιχεία καθίστανται ακόμη πιο αξιόπιστα κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας μεταξύ ενός στρατιώτη του Αζερμπαϊτζάν και ενός άραβα μισθοφόρου σχετικά με τις εχθροπραξίες.
ΠΗΓΗ