Έσπασαν τα τηλέφωνα του Δημ. Κοντούρη - Οι ΕΜΘ τον ευχαριστούν...




Μεγάλη διάσταση, από ότι μαθαίνουμε έχει πάρει το θέμα των Εθελοντών Μακράς Θητείας, μετά το γεγονός της ανάδειξής του, από την Ένωση στρατιωτικών του Βόλου (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ).

Συγκεκριμένα, ήδη οκτώ (8) Βουλευτές του Ελληνικού κοινοβουλίου, από όλα τα κόμματα (κυβερνών και αντιπολίτευση) έχουν καταθέσει στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τα σχετικά ερωτήματα και ζητούν να δοθούν λύσεις, αναγκάζοντας πιθανών το ΥΠΕΘΑ, να προβεί σε άμεσες ενέργειες επίλυσης.

Η ενέργεια αυτή από το ΔΣ της ΕΣΠΕΕ Βόλου και του Προέδρου της Δημήτρη Κοντούρη, έχει καθημερινά, σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες του enoplos.gr πολύ θετικά σχόλια, από στελέχη του θεσμού αυτού, φτάνοντας στο σημείο, το τηλέφωνο του Προέδρου, να έχει πάρει στην κυριολεξία φωτιά, από στελέχη που τον ευχαριστούν και του ζητούν, να συνεχίσει δυναμικά το έργο του.

Επίσης εκείνο που έχουμε μάθει, είναι ότι ο Πρόεδρος της ΕΣΠΕΕ Βόλου, Δημήτρης Κοντούρης με σύσσωμο δίπλα του το ΔΣ της ένωσης, ετοιμάζουν δυναμικές παρεμβάσεις στο άμεσο μέλλον, ώστε να λυθούν προβλήματα κι άλλων κατηγοριών στελεχών, των Ενόπλων Δυνάμεων.

Δείτε μερικά ερωτήματα Βουλευτών:

Βουλευτής Μαγνησίας και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος
Την εξάλειψη των ανισοτήτων στα μισθολογικά κλιμάκια των Εθελοντών Μακράς Θητείας (Ε.Θ.Μ.) ζητά με αναφορά του, προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, ο βουλευτής Μαγνησίας και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος, μετά από σχετική επιστολή που έλαβε από την Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Βόλου- Μαγνησίας.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο βουλευτής Μαγνησίας, «σύμφωνα με το ν.4472/17 καθορίστηκε το νέο μισθολόγιο των στρατιωτικών και η κατηγορία στρατιωτικού προσωπικού των Εθελοντών Μακράς Θητείας (Ε.Μ.Θ.) εντάχθηκε στη Γ’ κατηγορία μισθολογικής κατάταξης.

Την εξάλειψη των ανισοτήτων στα μισθολογικά κλιμάκια των Εθελοντών Μακράς Θητείας (Ε.Θ.Μ.) ζητά με αναφορά του, προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, ο βουλευτής Μαγνησίας και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος, μετά από σχετική επιστολή που έλαβε από την Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Βόλου- Μαγνησίας.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο βουλευτής Μαγνησίας, «σύμφωνα με το ν.4472/17 καθορίστηκε το νέο μισθολόγιο των στρατιωτικών και η κατηγορία στρατιωτικού προσωπικού των Εθελοντών Μακράς Θητείας (Ε.Μ.Θ.) εντάχθηκε στη Γ’ κατηγορία μισθολογικής κατάταξης.

Με νομοθετική ρύθμιση του 2019 (ν.4609/2019) δόθηκε η δυνατότητα στους Ε.Μ.Θ. να προαχθούν στο βαθμό του αξιωματικού, χωρίς όμως να αλλάξουν μισθολογικό κλιμάκιο, με αποτέλεσμα εδώ και ένα χρόνο να πληρώνονται βάσει  παλαιού μισθολογικού κλιμακίου. Ως εκ τούτου, οι Ε.Μ.Θ. παρότι έχουν προαχθεί στον βαθμό του Ανθυπολοχαγού πληρώνονται με βάσει το μισθολογικό κλιμάκιο που αντιστοιχεί στον βαθμό του Ανθυπασπιστή».

Ο Χρήστος Μπουκώρος, μέσω της αναφοράς του, επεσήμανε προς τον αρμόδιο υπουργό την ανάγκη εξάλειψης αυτής της «αδικίας» εις βάρος των Ε.Μ.Θ. και ζήτησε την επανεξέταση των μισθολογικών τους κλιμακίων.

Από το γραφείο της κ. Ζέττας Μακρή εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Η πρόεδρος της ειδικής μόνιμης επιτροπής περιφερειών και βουλευτής Ν. Μαγνησίας κ. Ζέττα Μ. Μακρή, μέσα σε λίγη ώρα, από τη στιγμή που της γνωστοποιήθηκε η επιστολή της ένωσης στρατιωτικών περιφερειακής ενότητας Βόλου – Μαγνησίας, έσπευσε, σήμερα, να υποβάλει, διά της κοινοβουλευτικής οδού, προς τους αρμόδιους υπουργούς εθνικής άμυνας και οικονομικών, αναφορά για την ανισότητα μισθολογικών κλιμακίων εθελοντών μακράς θητείας (ΕΜΘ), μετά την ψήφιση του Ν.4609/2019. Στην ενέργεια αυτή, η κ. Μακρή προέβη καθώς θεωρεί ότι η στήριξη προς το δυναμικό των ενόπλων δυνάμεων είναι πάντοτε επιβεβλημένη, ιδίως, την παρούσα χρονική συγκυρία, που το στρατιωτικό προσωπικό βρίσκεται, νυχθημερόν, στις επάλξεις για την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Συγκεκριμένα, με τον ν.4472/17 καθορίσθηκε το νέο μισθολόγιο των στρατιωτικών και, μεταξύ αυτών, η κατηγορία στρατιωτικού προσωπικού των εθελοντών μακράς θητείας (ΕΜΘ), η οποία και εντάχθηκε στην κατηγορία Γ’ της μισθολογικής κατάταξης. Με την νομοθετική ρύθμιση του ν.4609/2019, δόθηκε, στους ΕΜΘ, η δυνατότητα προαγωγής στον βαθμό του αξιωματικού. Ωστόσο, δεν υπήρξε καμία μέριμνα για την θέσπιση αντίστοιχου μισθολογικού κλιμακίου αναλόγου του βαθμού προαγωγής τους, με αποτέλεσμα, τον τελευταίο χρόνο, σημαντικός αριθμός αυτών να αμείβεται βάσει μισθολογικού κλιμακίου, που αντιστοιχεί σε κατώτερο βαθμό. Σημειώνεται ότι, στο, αμέσως, επόμενο χρονικό διάστημα, εθελοντές μακράς θητείας, οι οποίοι κατατάχθηκαν με τον Ν.1513/1985, θα αποστρατευτούν, λόγω συμπλήρωσης ορίου ηλικίας ή 35ετίας στην υπηρεσία, χωρίς, όμως, να λάβουν τις αποδοχές, που αντιστοιχούν στον βαθμό που φέρουν, με δυσμενή, για αυτούς, συνέπεια στον υπολογισμό των μερισμάτων, της σύνταξης και του εφάπαξ.

Η κ. Μακρή, αντιλαμβανόμενη την αδικία που υφίσταται η συγκεκριμένη κατηγορία στρατιωτικού προσωπικού, η οποία δεν έχει ενταχθεί, ακόμη, στην Β’ μισθολογική κατάταξη, όπως οι συνάδελφοί τους μονιμοποιηθέντες εθελοντές του ν.δ.445/74 και μονιμοποιηθείσες εθελόντριες του ν.705/77, που, επίσης, απέκτησαν το δικαίωμα προαγωγής σε βαθμό αξιωματικού, με αυτή της την ενέργεια, αποσκοπεί τόσο στην ανάδειξη του θέματος, αλλά και ευελπιστεί για την άμεση επίλυση και αποκατάσταση της ως άνω ανισότητας από την αρμόδια πολιτική ηγεσία.

Βουλευτής Ν. Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Αθανάσιος Λιούπης.

Το αίτημα της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Βόλου – Μαγνησίας,  που ζητά τη βελτίωση της μισθολογικής αντιμετώπισης των Εθελοντών Μακράς Θητείας, προώθησε με αναφορά του στους Υπουργούς Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας, ο Βουλευτής Ν. Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Αθανάσιος Λιούπης.

Ειδικότερα, ο κ. Λιούπης επισημαίνει στην αναφορά του ότι με το ν.4472/17,  ο οποίος καθόρισε το νέο μισθολόγιο των στρατιωτικών, η κατηγορία στρατιωτικού προσωπικού των Εθελοντών Μακράς Θητείας (ΕΜΘ) εντάχθηκε στη Γ’ κατηγορία μισθολογικής κατάταξης.

Ακολούθως, η νομοθετική ρύθμιση του ν.4609/2019 έδωσε στους ΕΜΘ τη δυνατότητα προαγωγής σε βαθμό Αξιωματικού. Ωστόσο,  δεν βελτίωσε την αντίστοιχη μισθολογική τους αντιμετώπιση με τη θέσπιση νέου μισθολογικού κλιμακίου, με αποτέλεσμα εδώ και ένα χρόνο κάποιοι να πληρώνονται βάσει μισθολογικού κλιμακίου,  που αντιστοιχεί σε βαθμό Ανθ/στη,  παρότι έχουν ήδη προαχθεί στο βαθμό του Ανθυπολοχαγού. 

Ταυτόχρονα, τονίζεται πως σε άμεσο χρονικό διάστημα Εθελοντές Μακράς Θητείας, οι οποίοι κατατάχθηκαν με τον Ν.1513/1985, θα αποστρατευτούν λόγω συμπλήρωσης ορίου ηλικίας ή 35ετίας, χωρίς να λάβουν τις αποδοχές, που αντιστοιχούν στο βαθμό που φέρουν.

Με την αναφορά του, ο Βουλευτής Ν. Μαγνησίας ζητά από τους αρμόδιους Υπουργούς, να εξετάσουν τη δυνατότητα αποκατάστασης της άνισης οικονομικής μεταχείρισης μεταξύ των εν ενεργεία στρατιωτικών που υπηρετούν, τόσο στο Νομό Μαγνησίας όσο και σε όλη την Επικράτεια, εντάσσοντας τους Εθελοντές Μακράς Θητείας στη Β’ μισθολογική κατάταξη όπως οι συνάδελφοί τους, μονιμοποιηθέντες Εθελοντές του ν.δ.445/74 και μονιμοποιηθείσες Εθελόντριες του ν.705/77,  από τη στιγμή που απέκτησαν το δικαίωμα προαγωγής σε βαθμό Αξιωματικού.