Ο Καναδάς αναστέλλει τις εξαγωγές όπλων και στρατιωτικής τεχνολογίας στην Τουρκία

Ο Καναδάς αναστέλλει τις εξαγωγές όπλων και στρατιωτικής τεχνολογίας στην ΤουρκίαΟ Καναδάς αναστέλλει τις εξαγωγές αμυντικής βιομηχανίας και τεχνολογίας στην Τουρκία, μετά τους ισχυρισμούς ότι το καθεστώς Ερντογάν χρησιμοποιεί καναδική τεχνολογία ενάντια στους Αρμένιους υπερασπιστές του Ναγκόρνο Καραμπάχ, αναφέρεται σε ανακοίνωση του καναδικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η καναδική κυβέρνηση δήλωσε ότι χρειάζεται χρόνο για να εξετάσει τους παραπάνω ισχυρισμούς.

Ο Καναδάς καταδικάζει τον βομβαρδισμό αμάχων και τονίζει ότι πρέπει άμεσα να ληφθούν μέτρα για σταθεροποίηση της κατάστασης στο πεδίο, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση παρά μόνο μια ειρηνική επίλυση.

Έχει σημασία ότι την ανακοίνωση του καναδικού ΥΠΕΞ «σηκώνει ψηλά» στο Twitter ο φιλέλληνας Εμιρατιανός Χασάν Σατζουανί, υπέρμαχος της συμμαχίας Ελλήνων, Αράβων και Ισραηλινών, ορκισμένος πολέμιος του νεο-οθωμανισμού και της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.


«Με βάση το αυστηρό καθεστώς ελέγχου των εξαγωγών του Καναδά και υπό το φως των συνεχιζόμενων εχθροπραξιών, ανέστειλα τις σχετικές άδειες εξαγωγής προς την Τουρκία, ώστε να δοθεί χρόνος για να εξεταστεί καλύτερα η κατάσταση», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Φρανσουά Φιλίπ Σαμπανί σε ανακοίνωση που εξέδωσε σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Ο υπουργός υπενθύμισε ότι έχει διατάξει έρευνα μετά τις καταγγελίες ότι καναδική τεχνολογία χρησιμοποιείται στις συγκρούσεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Σύμφωνα με καναδικά μέσα ενημέρωσης, η Οτάβα έδωσε τον Μάιο άδεια στην καναδική εταιρεία L3Harris Wescam να εξάγει συστήματα απεικόνισης και στόχευσης σε μια τουρκική εταιρεία κατασκευής μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, το Αζερμπαϊτζάν χρησιμοποιεί μη επανδρωμένα αεροσκάφη, κατασκευασμένα από την τουρκική εταιρεία Baykar, στις συγκρούσεις που συνεχίζονται εδώ και πάνω από μία εβδομάδα στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Ο Καναδάς είχε διακόψει πριν από έναν χρόνο τις εξαγωγές στρατιωτικού υλικού προς την Τουρκία, μετά τη στρατιωτική επέμβαση της Άγκυρας στη βόρεια Συρία, με στόχο τους Κούρδους αντάρτες. Τον Μάιο όμως οι εξαγωγές ξανάρχισαν.

«Ζητάμε να ληφθούν αμέσως μέτρα για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση και επαναλαμβάνουμε ότι τίποτε δεν μπορεί να αντικαταστήσει μια ειρηνική λύση μέσω διαπραγματεύσεων», πρόσθεσε ο επικεφαλής της καναδικής διπλωματίας.