Ερντογάν και Ακάρ βάζουν φέσι στο Αζερμπαϊτζάν



Γράφει ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος
Διεθνολόγος-Γεωστρατηγιός Αναλυτής

Η νέα Τουρκική παρέμβαση στον ορεινό νότιο Κάυκασο στοχεύει στην ανατροπή της κατάστασης που δημιουργήθηκε το 1994 , με την τότε απώλεια του Αρμενικού θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ (Αρτσάχ) που βρίσκεται γεωγραφικά εντός της Αζερικής επικράτειας. Οι Τούρκοι-σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του υπογράφοντα-εργάστηκαν έχοντας σαν παράδειγμα την δυτική Λιβύη και πως ακριβώς ανέτρεψαν την δραματική κατάσταση που είχε περιέλθει η Τρίπολη ,που ήταν περικυκλωμένη  επί ένδεκα μήνες από μισθοφορικές δυνάμεις του πολέμαρχου Χάφταρ.
 Και στην περίπτωση του Ναγκόρνο Καραμπάχ, οι Τούρκοι με κορυφαίους επιτελείς της 3ης στρατιάς που εδρεύει σε Ερζικόν/Ερζερούμ  εντάχθηκαν   και κατεύθυναν την προετοιμασία των Αζερικών δυνάμεων ,ενώ οι ασκήσεις που έλαβαν χώρα προ εβδομάδων (και που αποκάλυψε τότε στον” ΕΤ”) ήσαν η τελική προετοιασία για τις επιθέσεις . Ήταν η πρώτη φορά που οι Τούρκοι μετέφεραν σε Μπακού και Ναχιτσεβάν πολύ βαρύ οπλισμό , ενώ η συνεκπαίδευση με τους Αζέρους προχωρούσε κανονικά σε συγκεκριμένες/στοχυμένες  μονάδες καθώς και στα στρατιωτικά  αεροδρόμια του Μπακού  και του Σιταλτσάι .

Επιπλέον μέσα στο καλοκαίρι ο υπουργός άμυνας του Αζερμπαιτζάν Χασάνωφ, και ο επικεφαλής της στρατιωτικής δύναμης της επαρχίας Ναχιτσεβάν , Κερέμ Μουσταφαγιέφ ήσαν για 6 ημέρες σε ΄Αγκυρα-Εσκή Σεχίρ και Ερζερούμ προετοιμάζοντας την από κοινού δράση με τους Τούρκους και την επιπρόσθετη προμήθεια μη-επανδρωμένων αεροσκαφών που τώρα χρησιμοποιούνται.

Ο Ακάρ και ο αρχηγός των χερσαίων δυνάμεων στρατηγός Ουμίτ Νουμτάρ ( και οι δύο έμπιστοι του Ερντογάν) σε συνεργασία με τρεις πρώην αρχηγούς του στρατού ξηράς -βάσει πληροφοριών μου-έχουν “ουσιαστικοποιήσει’ ένα δόγμα με κρυφή αποστολή μονάδων και υλικού  στο Μπακού για FAMILIARIZATION (οικειότητα) των τοπικών δυνάμεων , εμπλουτισμένο με Ισλαμιστές μισθοφόρους, στελέχη τη μισθοφορικής εταιρείας SADAT , και φυσικά πολύπλευρη παρουσία drones   και κυρίως αυτών που μπορούν να φέρουν ισχυρά- φονικά συμβατικά όπλα και εκρηκτικά (σαν τα επιτυχημένα σε Ινλίμπ και Λιβύη Μπαιρακτάρ).

Σε κάποια ομιλία του στην Γκαζιαντέμπκοντά στα σύνορα  με την Συρία- όπως πληροφορήθηκα προ ημερών – ο Ακάρ είπε ότι “συνθέτουμε δόγμα και επιχειρησιακές επιλογές από εμπειρίες Ρώσων στον Καύκασο , και των  Αμερικανών στο Αφγανιστάν του 2001 ,και το εντάσσουμε στο δικό μας πλαίσιο δράσης, αφού η Τουρκία θα καταστεί περιφερειακή δύναμη από την υποσαχάριο Αφρική μέχρι την Σομαλία και από εκεί στην ανατολική Μεσόγειο, μέχρι το νότιο Καύκασο!!'”
Πρώτο Σε περιοχές του Ιντλίμπ και του Αφρίν της βόρειας  Συρίας ,οι ιδιωτικές εταιρείες της Τουρκίας στρατολογούν Ισλαμιστές αντάρτες από την Συρία και σταδιακά τους προωθούν στο νότιο Καύκασο. Οι πιο πολλοί από αυτούς είναι κατά βάση εκπαιδευμένοι  και για την προστασία “ευαίσθητων ” στόχων. Διέρχονται από το μεθοριακό σταθμό του Κίλις /περιοχή Χαλεπίου  προς Τουρκία και υπογράφουν συμβόλαια .Οι μισθοί σε αυτή τη χρονική περίοδο κινούνται μεταξύ 1000-2000 δολ μηνιαία. Η εκπαίδευση τέτοιων ομάδων και η μεταφορά στο Αζερμπαιτζάν δεν απαιτεί κοινοβουλευτικό έλεγχο και αποδοχή.

Δεύτερο Η Άγκυρα με την σταδιακή αναβάθμιση της εμπλοκής στο Αζερμπαϊτζάν , ανοίγει και άλλο ένα μέτωπο πέραν εκείνων της Συρίας,της Λιβύης, του Ιράκ , ενώ παραμένει σταθερά με στρατιωτική παρουσία στην Σομαλία και το Κατάρ. Οι συγκεκριμένοι αντάρτες είναι ορκισμένοι εχθροί του Άσαντ και του πολέμαρχου Χαφτάρ της ανατολικής Λιβύης .Επίσης το καθεστώς Άσαντ έχει αρχίσει να στέλνει δικούς του αντάρτες που είναι υποστηρικτές του Χάφταρ στην Αρμενία.Πάντως υπάρχουν και στις δύο πλευρές αντάρτες που δεν επιθυμούν  να μεταβούν να πολεμήσουν , αν και έχουν μεγάλες προσωπικές και οικογενειακές  οικονομικές ανάγκες.Επίσης τους “εκμεταλλεύονται ‘ ηγέτες Ισλαμικών σχηματισμών που απαιτούν να τους δίνουν τα μισά ή το ένα τρίτο των μισθοφορικών απολαυών τους.

Τρίτο Οι Τούρκοι στις πρόσφατες κοινές ασκήσεις  με τους Αζέρους παραπλάνησαν τους Αρμένιους αφού στις τρεις από τις πέντε περιοχές που διεξήχθησαν οι ασκήσεις , άφησαν το στρατιωτικό υλικό , για να είναι έτοιμο για τις εν εξελίξει πολεμικές επιχειρήσεις(πυροβολικό-drones-ελικόπτερα )
Τέταρτο  Πέραν τηςΤουρκίας , το Αζερμπαιτζάν υποστηρίζεται εδώ και χρόνια από το Ισραήλ.Το τελευταίο πούλησε στο Μπακού  τα πολύ φονικά μη-επανδρωμένα αεροσκάφη και ιδιαίτερα επιτυχημένα κατά στόχων ραντάρ κα, γνωστά ως IAI-HAROP.Το Αζερμπιτζάν τα χρησιμοποίησε το 2017 σε δοκιμή απέναντι σε 7 Αρμένιους εθελοντές που επελέγησαν για στόχος στο Ναγκόρνο Κάραμπαχ!!.Συνολικά το Αζερμπαιτζάν τα τελευταία 4 χρόνια αγόρασε από το Ισραήλ πολεμικό υλικό ύψους κοντά στα 5 δις δολ.

Πέμπτο Σύμφωνα με έκθεση που επικεντρώνεται σε αποστολή Ισλαμιστών μισθοφόρων από τη Συρία , “κρούσεις” για στρατολόγηση έγιναν στους παρακάτω σχηματισμούς  σουλτάν Μουράτ αλΦατίχ, ταξιαρχία Μουτασίμ, Μέτωπο Λεβάντ, ταξιαρχία σουλτάνου Οσμάν ,μεραρχία σουλτάνου Σουλειμάν Σαχ, μεραρχία Χαμζά, μεραρχία Σουκούρ αλ Σαμ , μεραρχία σουλτάνου Μουράτ, 51η μεραρχία, ταξιαρχία Σαμαρκάνδης, Φιλάντ αλ Σαμ, μεραρχία σουλτάνου Ερτυγκρούλ (βάσει στοιχείων που είναι στην διάθεσή μου).

Έκτο Στις έρευνες που κάνει το Πανεπιστήμιο Kadir Has στην Κωνσταντινούπολη σε ετήσια βάση  για το πώς αξιολογούν  οι Τούρκοι πολίτες τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής  και άμυνας το Αζερμπαϊτζάν είναι  σταθερά η πιο φιλική με την Τουρκία χώρα.. Στη φετινή έρευνα το 67,2% των ερωτηθέντων απάντησε ότι θεωρεί το Αζερμπαϊτζάν ως την πιο φιλική χώρα προς την Τουρκία, ποσοστό που είναι πάνω  και από τη λεγόμενη  «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου», το Ουζμπεκιστάν, το Πακιστάν και το Κατάρ, τη Μαλαισία,την Σομαλία κα. Ως πολύ σημαντική εκτιμάται ότι είναι η γλωσσική συγγένεια. Η Αζερική γλώσσα ανήκει στις τουρκικές γλώσσες και οι Αζέροι είναι τουρκικό φύλο, όπως και οι Ουζμπέκοι.. Θρησκευτικά είναι Σιίτες και πιο κοντά με τους Ιρανούς.

΄Οπως και να έχουν τα πράγματα οι εξελίξεις στο νότιο Καύκασο μας αφορούν και θα πρέπει να έχουμε πολύ ενεργό και βαθύ δίκτυο πληροφοριών.