Εξέλιξη «βόμβα»: Τα τουρκικά F -35 «ντύνονται» στα γαλανόλευκα



«Πράσινο» φως από Μ.Πομπέο για τα F -35 -Τρέχει παράλληλα και η ενίσχυση του Στρατού με 30.000 μάχιμους.

Εξέλιξη «βόμβα» για τα εξοπλιστικά προγράμματα αποτελεί η είδηση που μεταφέρει η εφημερίδα «Εστία» περί άμεσης άφιξης και ένταξης έξι μαχητικών F-35 στο οπλοστάσιο της Πολεμικής μας Αεροπορίας. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι πως τα έξι αυτά F-35 που «θα ντυθούν στα γαλανόλευκα» είναι αυτά που προορίζονταν για την Τουρκία.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την εφημερίδα «Εστία» κατά την πρόσφατη επίσκεψη Μ.Πομπέο στην Ελλάδα δρομολογήθηκε η προμήθεια 20 F-35, τα έξι εκ των οποίων θα αγοραστούν με «έξυπνο» δανεισμό μέσα στο 2022 και θα αποτελέσουν μαζί με τα πρώτα έξι Rafale τη δύναμη πυρός της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.


Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ΗΠΑ μας πωλούν με διευκολύνσεις και με τη διαδικασία «Goverment to Goverment» τα F-35 που είχε παραγγείλει η Τουρκία. Φαίνεται πως η αγορά και η πρόσφατη ενεργοποίηση των S -400 από την Άγκυρα... ξεχείλισε το ποτήρι.

Η αντίδραση των ΗΠΑ δεν περιορίζεται μόνο στην παράδοση των F-35 στην Ελλάδα αλλά, και στο μακρινό αυτή τη στιγμη ενδεχόμενο, να μεταφερθεί η βάση του Ιντσιρλίκ στην Κρήτη. Το θέμα ήδη συζητείται επισήμως στη Γερουσία των ΗΠΑ. Η συζήτηση θα αναζωπυρωθεί, καθώς σε λίγες ημέρες λήγει η ετήσια διάρκεια της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας-ΗΠΑ, και η κυβέρνηση θα εισηγηθεί στο Κοινοβούλιο την πενταετή επέκτασή της.

ΠΗΓΗ