Παρουσίαση στο ΓΕΣ των πυρομαχικών αρμάτων μάχης της IMI



Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης, την Πέμπτη, 8 Οκτωβρίου,  έγινε παρουσίαση σε επιτελείς του ΓΕΣ, από την ισραηλινή IMI (έχει εξαγοραστεί από την Elbit), σχετικά με τα πυρομαχικά αρμάτων μάχης των 120 χιλιοστών που παράγει η εταιρία. Η συνάντηση έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης. Όπως έχουμε τονίσει πολλές φορές το ζήτημα της προμήθειας νέων, σύγχρονων πυρομαχικών για τα Leopard-2A4/HEL, που είναι τα ικανότερα άρματα μάχης που διατηρεί στο οπλοστάσιο του ο Ελληνικός Στρατός, είναι μείζον και θα πρέπει να τύχει σχετικού ενδιαφέροντος.

Στον τομέα των πυρομαχικών HEAT η IMI διαθέτει το πυρομαχικό M-339 HEAT-MP-T, το οποίο αποτελεί εξέλιξη του Μ-325. Το M-339 είναι ένα πυρομαχικό πολλαπλού ρόλου για την προσβολή στόχων ελαφριάς ή βαριάς θωράκισης. Επίσης χρησιμοποιείται και για την προσβολή προσωπικού, η εξουδετέρωση των οποίων επιτυγχάνεται όχι με άμεση βολή, αλλά μέσω θραυσμάτων που παράγονται από την έκρηξη του βλήματος. 

Το βλήμα, κατά τη διάρκεια της εξόδου του από την κάννη, επιτυγχάνει μέγιστη ταχύτητα της τάξεως των 900 μέτρων το δευτερόλεπτο (από κάννη κατηγορίας L44), ενώ το μέγιστο βεληνεκές του είναι 5 χιλιόμετρα. Το βάρος του είναι 27 κιλά, εκ των οποίων τα 2,3 κιλά είναι το βάρος της εκρηκτικής ύλης CLX-663 (το M-325 ενσωματώνει 1,8 κιλά εκρηκτικής ύλης Composition B). Έκδοση του M-339 είναι και το μη-θανατηφόρο βλήμα M-337 STUN για χρήση σε χαμηλής έντασης εμπλοκές. Το πυρομαχικό είναι κρότου-λάμψης, ενώ δημιουργεί και ισχυρό ωστικό κύμα. Ζυγίζει 13,5 κιλά.

Στον τομέα των πυρομαχικών κινητικής ενέργειας η ΙΜΙ έχει αναπτύξει το M-338 APFSDS-T, το οποίο αποτελεί εξέλιξη του M-322 (ισραηλινή έκδοση του DM-43A1 της Rheinmetall). Το M-338 είναι πυρομαχικό υψηλής ταχύτητας (1.680 μέτρα το δευτερόλεπτο μέγιστη ταχύτητα εξόδου από την κάννη), ευθείας τροχιάς, βάρους 21 κιλών.