Πρόσω ολοταχώς για την υλοποίηση του εξοπλιστικού από το ΥΠΕΘΑ



Η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να λάβει υπόψη τη συνολικά παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας και τον Δεκέμβριο να αποφασίσει την επιβολή κυρώσεων, επισήμανε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος. 

Μιλώντας χθες σε διαδικτυακό σεμινάριο (καθότι παρέμενε και χθες σε προληπτική καραντίνα στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας) του American Hellenic Institute (AHI), ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στη συνέχιση των δραστηριοτήτων του «Ορούτς Ρέις» και του τουρκικού «σόου» στα Βαρώσια, λέγοντας ότι όλα αυτά είναι πρόβλημα και για την Ε.Ε. 

«Καθώς βαδίζουμε προς τον Δεκέμβριο, η Ευρώπη αξιολογεί τη συμπεριφορά της Τουρκίας, το γενικό συναίσθημα είναι ότι δεν έχει κάνει πολλά για να αποδείξει ότι προσπαθεί να μειώσει τις εντάσεις», είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος και πρόσθεσε πως «είναι καιρός να ανταποκριθεί αποφασιστικά η Ευρώπη, όσον αφορά την καταδίκη αυτής της εξέλιξης, και να αποφασίσει την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία».

Αναφερόμενος στα εξοπλιστικά, ο κ. Παναγιωτόπουλος επισήμανε ότι εργάζεται «πάνω σε ένα φιλόδοξο, αλλά οργανωμένο και καλά μελετημένο (ειδικά στα οικονομικά μεγέθη) σχέδιο για την ανανέωση των δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεών (Ε.Δ.)». Σχετικά με τις διεθνείς συνεργασίες της Ελλάδας, ο κ. Παναγιωτόπουλος επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι διεξάγονται κοινές ασκήσεις με το Ισραήλ, την Κύπρο και την Αίγυπτο, ενώ διευρύνεται περαιτέρω η συμμαχική σχέση με τις ΗΠΑ. 

«Συνολικά είμαστε ικανοποιημένοι από τη στάση και την υποστήριξη που έχει επιδείξει ο κ. Πομπέο, αποδεικνύοντας ότι οι ΗΠΑ γνωρίζουν το πρόβλημα από τη συμπεριφορά της Τουρκίας και αναγνωρίζουν την Ελλάδα ως τον αξιόπιστο εταίρο», πρόσθεσε.

Χθες ο κ. Παναγιωτόπουλος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρέσβη της Γαλλίας στην Αθήνα, Πατρίκ Μεζονάβ, με αντικείμενο διαδικασίες και τεχνικά ζητήματα που αφορούν τα μαχητικά Ραφάλ. Ως προς τα Ραφάλ εκκρεμεί η ψήφιση του σχετικού νόμου από τη Βουλή των Ελλήνων, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη τεχνικές συζητήσεις για τα έξι πρώτα (μεταχειρισμένα) γαλλικά μαχητικά που θα παραδοθούν στην Ελλάδα το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Την ίδια στιγμή, Αγκυρα και ψευδοκράτος συνεχίζουν να προωθούν τη λύση δύο κρατών στην Κύπρο. 

Χθες, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ επανέλαβε την υποστήριξή του σε λύση δύο κρατών βασισμένη στην «κυριαρχική ισότητα». Μάλιστα, είπε πως «η διεθνής κοινότητα μπορεί να το βλέπει διαφορετικά αυτό, όμως αυτή είναι η δική μας θέση και πίσω μας υπάρχει η Τουρκική Δημοκρατία». Σε συνέντευξή του στο αποκαλούμενο «Πρακτορείο Ειδήσεων» του ψευδοκράτους, ο κ. Τατάρ επισήμανε ότι οι Τουρκοκύπριοι ενέκριναν το μοντέλο λύσης δύο κρατών και τόνισε τη σημασία της στήριξης της Τουρκίας.

Παρουσίαση της φρεγάτας MMSC
Την πρώτη επίσημη παρουσίαση της φρεγάτας MMSC σε Ελληνες δημοσιογράφους έκανε χθες η αμερικανική Lockheed Martin, η οποία φιλοδοξεί να κερδίσει το σχετικό πρόγραμμα του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.). Από την παρουσίαση που έγινε προέκυψε ότι η Lockheed μαζί με την ιταλική Φινκαντιέρι θα ναυπηγήσουν το πρώτο πλοίο στις ΗΠΑ και τα υπόλοιπα τρία στην Ελλάδα. 

Οπως επισήμαναν οι εκπρόσωποι της εταιρείας, ακόμη δεν έχουν επισκεφθεί την Ελλάδα για να εκτιμήσουν ποια ναυπηγεία μπορεί να φέρουν σε πέρας τέτοιο πρόγραμμα. Το 4.200 τόνων εκτοπίσματος MMSC, μήκους 118 μέτρων, παρουσιάζεται από την εταιρεία ως πλατφόρμα η τελική διαμόρφωση της οποίας θα αποφασιστεί σε συνεργασία με το Π.Ν. 

Αυτή η «υψηλά διαμορφώσιμη πλατφόρμα» (όπως περιέγραψαν το πλοίο τα στελέχη της Lockheed) δεν είναι σαφές σε τι κόστος θα μπορούσε να οδηγήσει την τελική τιμή του πλοίου. Από την εταιρεία υπερασπίστηκαν, επίσης, την επιλογή της έλλειψης σταθερού σόναρ τροπίδας, λέγοντας ότι ο συνδυασμός του κινητού, μεταβλητού βάθους σόναρ που θα φέρει η MMCS μαζί με τα ελικόπτερα MH-60R συνθέτουν μια ουσιαστικότερη λύση στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο.