Πολεμικό Ναυτικό: Ο «εφιάλτης» του Ερντογάν! Πλοία και υποβρύχια «κλειδώνουν» Αιγαίο και Κρήτη



Σε εξέλιξη η άσκηση «ΝΗΡΙΗΣ 2020» με τη συμμετοχή μονάδων κρούσεως του Στόλου – Η εμπλοκή της Πολεμικής Αεροπορίας και ο συνδυασμός με τις βολές Patriot στην Κρήτη

Την ώρα που ο «σουλτάνος» Ερντογάν στήνει κακόγουστα σόου στα μαρτυρικά Βαρώσια απειλώντας με νέο Αττίλα την Κύπρο και με εμπόλεμη σύρραξη την Ελλάδα, η χώρα μας προσπαθεί να δημιουργήσει ασπίδα προστασίας στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Πολιτική και στρατιωτική ηγεσία στην Αθήνα απαντούν στο καθεστώς Ερντογάν τόσο σε διπλωματικό επίπεδο, όσο και σε στρατιωτικό, με πλήρη εγρήγορση σε ξηρά, αέρα και θάλασσα. Το σύνολο των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων βρίσκεται σε επιφυλακή εδώ και μήνες, αποδεικνύοντας επί του πεδίου το υψηλότατο επίπεδο ετοιμότητας, την αποφασιστικότητα και φυσικά την ψυχραιμία. Κάθε τουρκικό πολεμικό πλοίο έχει απέναντί του ένα ελληνικό να το επιτηρεί, ενώ η Πολεμική Αεροπορία αποτελεί τον απόλυτο κυρίαρχο όχι μόνο στο Αιγαίο αλλά και ανατολικά της Ρόδου, έως την Κύπρο, όπως έχει αποδείξει κατ΄επανάληψη με τις πτήσεις ελληνικών μαχητικών στη Μεγαλόνησο.

Με στόχο λοιπόν να διατηρηθεί το κορυφαίο επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητας, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και οι Επιτελείς έχουν δώσει εντολή να μην υπάρξει η παραμικρή χαλάρωση στα πληρώματα, μιας και οι Τούρκοι είναι απρόβλεπτοι και όλες οι ενδείξεις συνηγορούν πως ο Ερντογάν ανά πάσα στιγμή μπορεί να προκαλέσει μια νέα κρίση που μπορεί να φέρει τις Ένοπλες Δυνάμεις των δύο χωρών αντιμέτωπες.

Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιείται αυτή την εβδομάδα η μεγάλη ναυτική άσκηση «ΝΗΡΙΗΣ 2020» με δραστηριότητες στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή Κρητικού, Μυρτώου και Νοτίου Αιγαίου Πελάγους.

Όσες Μονάδες λοιπόν του Στόλου μας είχαν επιστρέψει στους ναυστάθμους για συντήρηση και για λίγη ξεκούραση στα πληρώματα, από τα ξημερώματα της Δευτέρας άρχισαν να αναπτύσσονται και πάλι στο Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο και νοτίως της Κρήτης στο πλαίσιο επιχειρησιακής εκπαίδευσης.

Στην άσκηση «ΝΗΡΙΗΣ 2020» θα συμμετάσχει το σύνολο των μονάδων κρούσεως. Φρεγάτες, Κανονιοφόροι, Ταχέα περιπολικά Κατευθυνόμενων Βλημάτων, Σκάφη εφοδιασμού και φυσικά τα πανίσχυρα ελληνικά υποβρύχια, έχουν λάβει θέσεις μάχης και ήδη εκτελούν τα πρώτα σενάρια των ασκήσεων, τα οποία περιλαμβάνουν τεχνικά και τακτικά αντικείμενα. Σύμφωνα με πληροφορίες, για μια ακόμη φορά η Πολεμική Αεροπορία θα συνδράμει με συμμετοχή μαχητικών, ενώ υπενθυμίζεται πως από χθες (Δευτέρα 16.11) πραγματοποιούνται στο πεδίο βολής Κρήτης βολές πυραύλων Patriot με την συμμετοχή των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Ολλανδίας.

Στόχος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου και του Αρχηγού ΓΕΝ, Αντιναύαρχου Στυλιανού Πετράκη, είναι να διατηρηθεί στον ύψιστο βαθμό η επιχειρησιακή ετοιμότητα των πληρωμάτων και παράλληλα να αξιολογηθεί το επίπεδο εμπλοκής σε πολλαπλά σενάρια.

Φυσικά οι μονάδες επιφανείας και τα υποβρύχια που επιτηρούν το Oruc Reis δεν απομακρύνονται από την αποστολή τους, ενώ σε όλο το μήκος του Αρχιπελάγους θα παραμείνει αριθμός μονάδων ικανός να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε προκλητική ενέργεια επιχειρηθεί.

Παρά το γεγονός ότι υπάρχει λογική κόπωση στα πληρώματα και τα πλοία μας έχουν καταπονηθεί, στόχος της στρατιωτικής ηγεσίας είναι η Ελλάδα να δίνει δυναμικές απαντήσεις στις προκλήσεις των Τούρκων και παράλληλα να συνεχίζει την εκπαίδευση των πληρωμάτων συμμετέχοντας σε όσο το δυνατόν περισσότερες συμμαχικές ασκήσεις μπορεί.