Βασ. Κεγκέρογλου: Οριστική επίλυση για την ομαλή βαθμολογική εξέλιξη των αποφοίτων ΑΣΣΥ



«Οριστική επίλυση για την ομαλή βαθμολογική εξέλιξη των αποφοίτων Ανώτερων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών Τάξης 1992/Καταταγέντων 1990, απέσπασε ο Βασίλης Κεγκέρογλου σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής»

Στην Ολομέλεια της Βουλής, σήμερα 2/11/20, συζητήθηκε η επίκαιρη ερώτηση του Γραμματέα της Κ.Ο, και βουλευτή Ηρακλείου, κ. Β. Κεγκέρογλου, προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, προκειμένου να τροποποιηθεί άρθρο σχετικής νομοθεσίας για τους Αποφοίτους Ανώτερων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ) Τάξης 1992/Καταταγέντων 1990, ώστε να μπορούν να κριθούν και να προαχθούν στον επόμενο βαθμό άμεσα.

Ο κ. Κεγκέρογλου τεκμηρίωσε στον Υπουργό Άμυνας την ανάγκη αντιμετώπισης του προβλήματος αφού ο τρόπος διατύπωσης των διατάξεων του Ν.4494/2017, που αφορούν σε ζητήματα σταδιοδρομίας, μεταξύ των οποίων και η βαθμολογική αποκατάσταση αποφοίτων ΑΣΣΥ τάξης 1992 (καταταγέντων 1990) δημιουργεί αδιέξοδα, απότοκα παρανοήσεων, αν και σύμφωνα με την πρόθεση του νομοθέτη, σκοπός της ρύθμισης ήταν η εναρμόνιση της βαθμολογικής τους εξέλιξης, σε πλήρη αντιστοιχία με τα όσα είχαν κατά καιρούς προβλεφθεί για Αξιωματικούς προερχόμενους από τον ίδιο θεσμό παλαιότερων τάξεων. 

Ο Βουλευτής τόνισε ότι οι ημερομηνίες εντός των οποίων έπρεπε να κριθούν οι Αξιωματικοί απόφοιτοι τάξης 1992 των ΕΔ έχουν παρέλθει (για το Πολεμικό Ναυτικό στις 4/9/20 και τον Στρατό Ξηράς στις 29/10) ή επίκειται η παρέλευσή τους εντός του επόμενου δεκαημέρου (για την Πολεμική Αεροπορία) και ζήτησε από τον Υπουργό την άμεση και οριστική επίλυση του θέματος, ώστε να δρομολογηθούν προς κρίση και προαγωγή οι εν λόγω Αξιωματικοί που έχουν συμπληρώσει όσα ο νόμος ορίζει και θα έπρεπε ήδη να έχουν προαχθεί στον επόμενο βαθμό.
 
Ζήτησε λοιπόν, για λόγους δικαιοσύνης, να υπάρξει αναδιατύπωση της επίμαχης διάταξης, προκειμένου η βαθμολογική εξέλιξη των ανωτέρω στελεχών των ΕΔ να αντιστοιχηθεί πλήρως με τα όσα είχαν κατά καιρούς προβλεφθεί για το σύνολο των 655 στελεχών των ΕΔ της ίδιας προέλευσης και παραγωγικής Σχολής. 

Επιπρόσθετα, ζήτησε την ενσωμάτωση στην ίδια ρύθμιση τους καταταγέντες 1991-1992 για λόγους δίκαιης αντιμετώπισης. 

Ο Υπουργός, αφού ευχαρίστησε τον κ. Κεγκέρογλου για την ερώτησή του, αναγνωρίζοντας τόσο την ουσία του περιεχομένου της παρέμβασής του, όσο και το επίκαιρο αυτής, τοποθετώντας την στο καλύτερο δυνατό χρονικό σημείο, εστιάζοντας στη σπουδαιότητα του timing ανάδειξης του θέματος, δεσμεύτηκε ότι, στα μέσα Νοεμβρίου, θα φέρει σχετική νομοθετική ρύθμιση που θα επιλύει οριστικά και ομαλά το πρόβλημα της βαθμολογικής εξέλιξης για τους Αποφοίτους ΑΣΣΥ Τάξης 1992/καταταγέντων το 1990 και παράλληλα δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει τη ρύθμιση του θέματος των καταταγέντων 1991-1992 στο ίδιο πνεύμα.

Εν κατακλείδι, επισημαίνεται ότι το Κίνημα Αλλαγής είναι συνεχώς κοντά στα στελέχη των ΕΔ, παρακολουθεί τον παλμό τους, αφουγκράζεται τις ανησυχίες και τις αγωνίες τους και προσπαθεί με κάθε τρόπο να επιλύσει τα εκάστοτε προβλήματά τους, προκειμένου να δύνανται ανενόχλητα να εκτελέσουν την αποστολή τους στο πλαίσιο της μεγιστοποίησης της μαχητικής ικανότητας των ΕΔ.

ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ
Βασίλης Κεγκέρογλου 
Βουλευτής Ν. Ηρακλείου