Δραματική η κατάσταση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ - Μεγάλος κίνδυνος για την Αρμενία



Η κατάσταση στο μέτωπο του Αρτσάχ (Ναγκόρνο Καραμπάχ), είναι πάρα πολύ δύσκολη για τους Αρμένιους. Ακατάπαυστα και με σφοδρότητα, βομβαρδίζεται η περιοχή από πύραυλοι εδάφους επιφανείας. Εν τω μεταξύ, εκατοντάδες drones επιχειρούν στην περιοχή και γίνεται σφυροκόπημα των Αρμενικών θέσεων με πυραύλους αέρος εδάφους, καθ’ όλη τη διάρκεια του εικοσιτετραώρου. Φυσικά δεν εξαιρούνται από τους βομβαρδισμούς, κατοικημένες περιοχές, οι οποίες βρίσκονται μακριά από την πρώτη γραμμή του πολέμου.

Οι Αρμένιοι αμύνονται σθεναρά, αλλά κανείς δεν ξέρει για πόσο ακόμη θα μπορέσουν να κρατήσουν τις θέσεις τους. Η προσπάθεια αυτή έχει ένα τεράστιο κόστος σε ανθρώπινες ζωές. Οι νεκροί στο μέτωπο από Αρμενικής πλευράς, έχουν ξεπεράσει τους 1.200.

Οι μάχες έχουν μεταφερθεί κυρίως στα δυτικά του Καραμπάχ, στις στρατηγικής σημασίας πόλεις Lachin και Shushi. Οι Αζέροι θέλουν πάση θυσία να τις καταλάβουν, προκειμένου να αποκόψουν το υπόλοιπο Καραμπάχ από την Αρμενία και να γίνει μια εύκολη λεία στα χέρια τους ολόκληρη η περιοχή.
Αν πέσουν αυτές οι δυο πόλεις, κινδυνεύει ολόκληρο το Καραμπάχ να παραδοθεί στους Αζέρους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον πληθυσμό που κατοικεί εκεί και ξεπερνά τις 250.000 κατοίκους, αμιγώς Αρμενικής καταγωγής.

Σκοπός των Αζέρων είναι να κινηθούν νοτιοδυτικά της Αρμενίας και να χτυπήσουν ακόμη και μέσα στην ίδια την Αρμενία, περιοχές που θα τους επιτρέψουν να ενωθεί το Αζερμπαϊτζάν με το Ναχιτσεβάν και κατ’ επέκταση με την Τουρκία, ώστε να μπορούν αυτές οι περιοχές να συνδεθούν απ’ ευθείας μεταξύ τους με την προστάτιδα Τουρκία, η οποία υποκινεί και στηρίζει με όλες της τις δυνάμεις, όλη αυτή την πολεμική σύγκρουση στην περιοχή.

Έτσι θα έχει στεφθεί με επιτυχία, ένα μέρος του σχεδίου του Παντουρκισμού που επιχειρεί να επιβάλει στην περιοχή ο Ερντογάν. Αν πέσει το Καραμπάχ και η Αρμενία, θα έχει υλοποιηθεί το σημαντικότερο μέρος του σχεδίου των Τούρκων και θα ανοίξει ο δρόμος για τις επόμενες μάχες σε χώρες που βρίσκονται στα βόρεια και ανατολικά του Αζερμπαϊτζάν.

Με την πτώση του Αρτσάχ, θα έχουν τον αέρα μιας τέτοιας μεγάλης επιτυχίας, στις περιοχές του Καυκάσου, μετά από τριάντα χρόνια αγώνων και άκαρπων προσπαθειών που θα τους δώσει ώθηση να ανοίξει ο δρόμος και για την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, που είναι στα άμεσα σχέδια της Τουρκίας. Με την αλαζονεία που θα διακατέχεται η Τουρκία μετά από μια τέτοια νίκη, ανοίγει ο ασκός του Αιόλου για την περιοχή μας.

Ας το λάβουν σοβαρά υπ’ όψη, όλοι αυτοί που αδιαφορούν σήμερα για το τι συμβαίνει στο μακρινό Καύκασο και νομίζουν ότι ο πόλεμος αυτός δεν τους αφορά.

Όσο για τη Ρωσία του Πούτιν, σφυρίζει αδιάφορα για δυο λόγους. Ο ένας είναι ότι ο πόλεμος των drones που διεξάγεται στην περιοχή, την εξυπηρετεί, γιατί μελετά τον τρόπο δράσης αυτού του νέου όπλου που έχει στα χέρια της η Τουρκία και δοκιμάζει σε πραγματικές συνθήκες πολέμου, το δικό της όπλο εξουδετέρωσης drones, ώστε να το εξελίξει, για να μπορέσει να το εμπορευθεί και να το βγάλει στην παγκόσμια αγορά.

Ο δεύτερος εξίσου σημαντικός λόγος για τη στάση της, είναι ότι η Αρμενία έχει κάνει τα τελευταία χρόνια άνοιγμα προς τη δύση, κάτι που την έχει ενοχλήσει πολύ και θέλει την ταπείνωση της Αρμενίας και τη συνθηκολόγηση με τη Ρωσία, με τους όρους που θα επιβάλει εκείνη.

Έτσι η Αρμενία αυτή τη στιγμή είναι υποχρεωμένη ολομόναχη, να υπερασπιστεί την ακεραιότητα της χώρας της, απέναντι σε ένα μπλοκ εχθρικών χωρών που την πολεμούν, όπως το Αζερμπαϊτζάν και η Τουρκία, με την απειλή να μπει και το Ναχιτσεβάν στο παιχνίδι και με την αμέριστη συμπαράσταση και τροφοδότηση με υπερσύγχρονο πολεμικό υλικό από το Ισραήλ και μια σειρά άλλων χωρών.